Omega-3 maščobne kisline so steber zdrave prehrane

Še posebej pomembne so omega-3 za otroka, saj imajo vlogo pri njegovi rasti in razvoju. 

Strokovnjaki in raziskovalci jih povezujejo s številnimi koristmi za otrokovo dobro počutje in zdravje.

Ne glede na petdeset let raziskav so nekateri starši še vedno zadržani. 

Niso prepričani, ali so res tako potrebne niti, kakšen učinek imajo.

Na koncu tega zapisa boste bolje razumeli, ali jih otrok potrebuje, kakšne koristi ima od omega-3, kako jih lahko zaužije in kaj storiti, če mu omega-3 živila ne gredo v slast.

različne vrste hrane okoli napisa Viri omega-3

Zakaj jemati omega-3

Nihče ne želi biti povezan z motnjami in boleznimi, naštetimi spodaj. Še najmanj vaši otroci.

 • Srčne bolezni,
 • depresija,
 • revmatoidni artritis,
 • ADHD,
 • težave s kožo,
 • izguba spomina,
 • disleksija,
 • astma,
 • debelost.

Omega-3 maščobne kisline jih lahko preprečijo, odpravijo simptome ali pomagajo pri zdravljenju. 

Omega-3 morate vnesti sami

Omega–3 so med najpomembnejšimi dobrimi maščobami. Težava je v tem, da jih naše telo samo ne more proizvesti. Zato jih moramo vnesti z živili ali v obliki prehranskih dodatkov. Obstajajo trije tipi omega–3 maščobnih kislin:

 • eikozapentaenojska kislina (EPK),
 • dokozaheksaenojska kislina (DHK)
 • alfalinolenska kislina (ALK).

Te maščobe, znane tudi kot polinenasičene maščobne kisline (PUFA), so bistvenega pomena za normalno rast in presnovo pri otrocih.

DHK in EPK v večjih količinah najdete v ribjem olju sardel, sardonov, skuše, tune in lososa.

Sardele
Sardele
Skuše
Skuše
Losos
Losos
Tuna
Tuna

ALK omega-3 je na voljo v rastlinskih živilih in oljih, kot so:

 • olje iz lanenega semena,
 • olje iz konoplje, soje,
 • olje iz oljčne repice
 • in olje iz orehov.

Ljudje, ki ne jedo rib, ne dobivajo dovolj omega-3 DHK in EPK. DHA in EPA se lahko sintetizirajo v telesu prek ALK, vendar v relativno omejenem obsegu.

Redno uživanje teh živil je potrebno, da zagotovite svojemu otroku pravo in dovolj veliko količino omega-3 maščob.

Pomanjkanje teh maščob v telesu lahko vodi do slabšega delovanja imunskega sistema, slabšega zdravja kože in dovzetnosti za različne zdravstvene težave, vključno z vnetjem.

Omega-3 so bistvenega pomena za odraščajoče otroke, saj med drugim izboljšujejo njihove kognitivne in vedenjske funkcije.

Kako delujejo omega-3 maščobne kisline?

Omega-3 maščobe so sestavni del celičnih membran telesa. Pri zaužitju se te maščobe vgradijo v celične membrane.

Omega-3 igrajo pomembno vlogo pri delovanju celic in celičnih receptorjev, tako da opravljajo vlogo molekul, ki omogočajo pomembno komunikacijo med celicami.

Omega-6 in omega-3 maščobe so sestavni del celične membrane. Pomagajo pri nastajanju energije in delujejo kot predhodniki bioaktivnih lipidnih posrednikov.

Ko jih zaužijemo, omega-3 maščobne kisline tekmujejo z omega-6 maščobami, iz katerih se tvorijo posredniki vnetja.

Omega-6 maščobne kisline spodbujajo vnetje, medtem ga omega-3 preprečujejo.

Za ohranjanje tega ravnotežja je ključno, da zaužijemo dovolj omega-3. V nasprotnem primeru v telesu prevladuje stanje vnetja.  

Ali otrok potrebuje omega-3

So omega-3 maščobne kisline nujne? Jih otrok res potrebuje? Ali otrok potrebuje ribje olje ali olje iz lanenega semena, da dobi dovolj omega-3?

Odgovorabsolutno da. 

Učinki omega-3 so resnično številni. Prispevajo k zdravju kože, srca in ožilja, sklepov.

 1. Študije so pokazale, da te maščobe zvišajo raven HDL (dobrega holesterola) in znižajo trigliceride (maščobe v krvi). Ugotovili so tudi, da imajo Inuiti (Eskimi), ki vsak dan uživajo ribe, mnogo več boljšega holesterola kot slabega.
 2. Omega-3 podpirajo otrokov kognitivni (intelektualen, možganski) razvoj. V študiji so otroci, ki so uživali hrano bogato z omega-3 ali ustrezne dodatke, pokazali boljše usklajevanje roke, socialne spretnosti, znake pozornosti in boljše rezultate na inteligenčnih testih (kot je test IQ).
 3. Omega-3 maščobne kisline so bistvene za boljši vid in delovanje oči.
 4. Omega-3 povečuje sposobnost otroka za učenje in olikano vedenje, sodeč po študiji Univerze v Oxfordu. Bili so boljši pri branju in imeli manj težav s pomnjenjem.
 5. Osebe, ki so jemale omega-3 dodatke skupaj z antidepresivi, so pokazale boljše napredovanje kot tiste, ki omega-3 dodatkov niso uživali.
 6. Klinična študija je pokazala, da so otroci z visoko vsebnostjo omega-3 maščobnih kislin v krvi imeli boljšo koncentracijo od tistih z nižjo.
 7. Raziskave kažejo, da imajo otroci z ADHD običajno nizke ravni omega-3 maščobnih kislin. Otroci z ADHD, ki so dnevno uživali omega-3 dodatke, so pokazali zmerno izboljšanje simptomov, vključno s težavami pri obvladovanju čustev in druženju.
 8. Posamezniki z bipolarno motnjo, ki so jemali omega-3 dodatke skupaj z zdravili na recept, so imeli manj nihanj razpoloženja in manjšo možnost recidiva v primerjavi s tistimi, ki omega-3 dodatkov niso prejemali.
 9. Predhodne raziskave o vplivu omega-3 na bolnike s shizofrenijo so pokazale, da je uživanje omega-3 maščobnih kislin privedla do izboljšanja simptomov.
 10. Uživanje omega-3 je povezano tudi z delovanjem spomina, saj so maščobne kisline najbolj koncentrirane v predelu možganov.
 11. Ljudje s fotodermatitisom kažejo po določenem obdobju uživanja dodatkov iz ribjega olja večjo toleranco na sončno svetlobo. 

Vsekakor bo vaš otrok imel koristi od rednega uživanja omega-3 maščobnih kislin, saj bodo pozitivno vplivale na njegovo splošno počutje.

Ribje olje za otroke

Ribje olje se pridobiva iz mastnih oz. modrih rib, kot so tuna, sardele, sardon, losos in skuša. Te ribe hranijo olje, bogato z omega-3, v votlini trebuha, tik pod črevesjem.

Ali otrok lahko uživa ribje olje?

Ja. Ribje olje je eden najbogatejših virov omega-3 in otrokom zelo koristi. Lahko jim pripravite hrano, ki vsebuje omega-3 maščobne kisline:

 • mastne ribe (sardele, sardoni, skuša, losos, tuna),
 • lanena semena,
 • orehe,
 • in chia semena.

Kaj, če otrok ne mara živil z omega-3?

Za izbirčne predlagamo prehransko dopolnilo. Obstajajo okusne oblike pastil/želejčkov, kjer se ribjega olja ne čuti in otroci jih z veseljem uživajo. 

Preden sprejmete odločitev, se prepričajte, da vsebujejo kakovostne omega-3 ter v priporočljivem odmerku.