Urška Zaloker, mag. farm.

11 prednosti omega-3 za zdravje vašega otroka

Na tej strani boste našli


Zakaj jemati omega-3

Nihče od nas ne želi biti povezan z motnjami in boleznimi, naštetimi spodaj. Še najmanj naši otroci.

 • Srčne bolezni,
 • depresija,
 • revmatoidni artritis,
 • ADHD,
 • težave s kožo,
 • izguba spomina,
 • disleksija,
 • astma,
 • debelost.

Omega 3 maščobne kisline jih lahko preprečijo, odpravijo simptome ali pomagajo pri zdravljenju. Do konca sestavka boste razumeli kako.


Omega-3 moramo vnesti sami

Omega 3 so med najpomembnejšimi dobrimi maščobami. Težava je v tem, da jih naše telo samo ne more proizvesti. 

Zato jih moramo vnesti, bodisi v živilih ali v obliki prehranskih dodatkov.

Obstajajo trije tipi omega-3 maščobnih kislin:

 • eikozapentaenojska kislina (EPK),
 • dokozaheksaenojska kislina (DHK)
 • alfa-linolenska kislina (ALK).

Te maščobe, znane tudi kot polinenasičene maščobne kisline (PUFA), so bistvenega pomena za normalno rast in presnovo pri otrocih.

DHK in EPK v veličjih količinah najdemo v ribjem olju sardel, sardonov, skuše, tune in lososa.

ALK omega-3 je na voljo v rastlinskih živilih in oljih, kot so

olje iz lanenega semena, olje iz konoplje, soje, olje iz oljčne repice in orehov.

Ljudje, ki ne jedo rib, ne dobivajo dovolj omega-3 DHA in EPA. DHK in EPK se lahko sintetizirajo v telesu prek ALK, vendar v relativno omejenem obsegu.


Redno uživanje teh živil je potrebno, da zagotovite vašemu otroku pravo in dovolj veliko količino omega-3 maščob.

Pomanjkanje teh maščob v telesu lahko vodi do slabšega delovanja imunskega sistema, slabšega zdravja kože in dovzetnosti za različne zdravstvene težave, vključno z vnetjem.

Omega-3 so bistvenega pomena za odraščajoče otroke, saj med drugim izboljšujejo njihove kognitivne in vedenjske funkcije.

Kako delujejo Omega-3 maščobne kisline?

Omega-3 maščobe so sestavni del celičnih membran telesa. Pri zaužitju se te maščobe vgradijo v celične membrane.

Omega-3 igrajo pomembno vlogo pri delovanju celic in celičnih receptorjev, tako da opravljajo vlogo molekul, ki omogočajo pomembno komunikacijo med celicami.

Omega-6 in omega-3 maščobe so obe sestavni del celične membrane. Pomagajo pri nastajanju energije in delujejo kot predhodniki bioaktivnih lipidnih posrednikov.

Ko jih zaužijemo, omega-3 maščobne kisline tekmujejo z omega-6 maščobami, iz katerih se tvorijo posredniki vnetja.

To pomeni, da omega-6 maščobne kisline spodbujajo vnetje, medtem ga omega-3 preprečujejo.

Za ohranjanje tega ravnotežja je ključno, da zaužijemo dovolj omega-3. V nasprotnem primeru v telesu prevladuje stanje vnetja.  

Ali otrok potrebuje omega-3

Torej, so omega-3 maščobne kisline nujne? Jih otrok res potrebuje? Ali otrok potrebuje ribje olje ali olje iz lanenega semena, da dobi dovolj omega-3?

Odgovor je absolutno da, saj so učinki omega-3 resnično številni: zdravje kože, zdravje srca in ožilja, zdravje sklepov, pomoč pri preprečevanju razvoja več različnih zdravstvenih težav, ... Tukaj najdete 11 pomembnih prednosti rednega uživanja maščobnih kislin omega-3:

 1. Študije so pokazale, da te maščobe zvišajo raven HDL (dobrega holesterola) in znižajo trigliceride (maščobe v krvi). Ugotovili so tudi, da imajo Inuiti (Eskimi), ki vsak dan uživajo ribe, mnogo več boljšega holesterola kot slabega.
 2. Omega-3 podpirajo otrokov kognitivni (intelektualen, možganski) razvoj. V študiji so otroci, ki so uživali hrano bogato z omega-3 ali ustrezne dodatke, pokazali boljše usklajevanje roke, socialne spretnosti, pozornost in teste inteligence (kot je test IQ).
 3. Omega-3 maščobne kisline so bistvene za boljši vid in delovanje oči.
 4. Študija Univerze v Oxfordu je pokazala, da omega-3 povečuje sposobnost otroka za učenje in lepo vedenje. Bili so boljši pri branju in imeli manj težav s pomnjenjem.
 5. Sicer ni konkretnih podatkov o tem, kako omega-3 pomagajo pri zdravljenju depresije. Vendar je znano, da se je pri ljudje, ki so jemali omega-3 dodatke skupaj z antidepresivi, pokazalo boljše napredovanje kot pri tistih, ki omega-3 dodatkov niso uživali.
 6. Klinična študija je pokazala, da so otroci z visoko vsebnostjo omega-3 maščobnih kislin v krvi imeli boljšo koncentracijo od tistih z nižjo.
 7. Raziskave kažejo, da imajo otroci z ADHD običajno nizke ravni omega-3 maščobnih kislin. Otroci z ADHD, ki so dnevno uživali omega-3 dodatke, so pokazali zmerno izboljšanje simptomov, vključno s težavami pri obvladovanju čustev in druženju.
 8. Posamezniki z bipolarno motnjo, ki so jemali omega-3 dodatke skupaj z zdravili na recept, so imeli manj nihanj razpoloženja in manjšo možnost recidiva v primerjavi s tistimi, ki omega-3 dodatkov niso prejemali.
 9. Predhodne raziskave o vplivu omega-3 na bolnike s shizofrenijo so pokazale, da je uživanje omega-3 maščobnih kislin privedla do izboljšanja simptomov.
 10. Uživanje omega-3 je povezano tudi z delovanjem spomina, saj so maščobne kisline najbolj koncentrirane v predelu možganov.
 11. Ljudje s fotodermatitisom kažejo, po določenem obdobju uživanja dodatkov iz ribjega olja, večjo toleranco na sončno svetlobo

Medtem ko so nekatere študije pokazale povsem pozitivne rezultate uporabe omega-3 maščobnih kislin, so imele nekatere mešane rezultate in niso pokazale znatnih spremembe. Vsekakor pa bo vaš otrok imel koristi od rednega uživanja omega-3 maščobnih kislin, saj bojo zelo pozitivno vplivale na njegovo splošno počutje.

OmegaMulti<sup>®</sup> Junior mehke pastile  

OmegaMulti® Junior mehke pastile

Pakiranje: 30 mehkih pastil

Cena: 12,75 € 14,99 € Prihranek: 15 %
Preverite

Ribje olje za otroke

Ribje olje se pridobiva iz mastnih oz. plavih rib, kot so tuna, sardele, sardon, losos in skuša. Te ribe hranijo olje bogato z omega-3 v votlini trebuha, tik pod črevesjem.

Ali otrok lahko uživa ribje olje?

Ja. Ribje olje je eden najbogatejših virov omega-3 in otrokom zelo koristi.

Lahko jim pripravite hrano, ki vsebuje omega-3 maščobne kisline: mastne ribe (sardele, sardoni, skuša, losos, tuna), lanena semena, orehi, in chia semena.

Kaj narediti, če otrok ne mara hrane bogate z omega-3?

Otroci so lahko zelo izbirčni, ko gre za hrano. Morda ne želijo jesti rib. Ali pa so alergični na ribe.

Morda tudi težko vključite zadostne količine hrane z omega-3 v njihov jedilnik, saj naj bi za zagotovitev ustreznih količin omega-3, kar 2-krat na teden vključili mastne ribe na naš jedilnik.

S tem namenom smo pripravili dodatek OmegaMulti Junior v obliki okusnih mehkih pastil, ki jih bojo vaši malčki z veseljem pojedli in si s tem zagotovili zadostne količine omega-3.

OmegaMulti Junior vsebujejo najkakovostnejše omega-3 in to v količinah, ki so namenjene prav njihovim potrebam.

Naj jih poskusi tudi vaš otrok!  

OmegaMulti<sup>®</sup> Junior mehke pastile  

OmegaMulti® Junior mehke pastile

Pakiranje: 30 mehkih pastil

Cena: 12,75 € 14,99 € Prihranek: 15 %
Preverite

Objavljeno v kategoriji: Zdravje otrok