Urška Zaloker, mag. farm.

11 prednosti omega-3 za zdravje vašega otroka

Na tej strani boste našli


Zakaj jemati omega-3

Nihče od nas ne želi biti povezan z motnjami in boleznimi, naštetimi spodaj. Še najmanj naši otroci.

 • Srčne bolezni,
 • depresija,
 • revmatoidni artritis,
 • ADHD,
 • težave s kožo,
 • izguba spomina,
 • disleksija,
 • astma,
 • debelost.

Omega 3 maščobne kisline jih lahko preprečijo, odpravijo simptome ali pomagajo pri zdravljenju. Do konca sestavka boste razumeli kako.


Omega-3 moramo vnesti sami

Omega 3 so med najpomembnejšimi dobrimi maščobami. Težava je v tem, da jih naše telo samo ne more proizvesti. 

Zato jih moramo vnesti, bodisi v živilih ali v obliki prehranskih dodatkov.

Obstajajo trije tipi omega-3 maščobnih kislin:

 • eikozapentaenojska kislina (EPK),
 • dokozaheksaenojska kislina (DHK)
 • alfa-linolenska kislina (ALK).

Te maščobe, znane tudi kot polinenasičene maščobne kisline (PUFA), so bistvenega pomena za normalno rast in presnovo pri otrocih.

DHK in EPK v veličjih količinah najdemo v ribjem olju sardel, sardonov, skuše, tune in lososa.

ALK omega-3 je na voljo v rastlinskih živilih in oljih, kot so

olje iz lanenega semena, olje iz konoplje, soje, olje iz oljčne repice in orehov.

Ljudje, ki ne jedo rib, ne dobivajo dovolj omega-3 DHA in EPA. DHK in EPK se lahko sintetizirajo v telesu prek ALK, vendar v relativno omejenem obsegu.


Redno uživanje teh živil je potrebno, da zagotovite vašemu otroku pravo in dovolj veliko količino omega-3 maščob.

Pomanjkanje teh maščob v telesu lahko vodi do slabšega delovanja imunskega sistema, slabšega zdravja kože in dovzetnosti za različne zdravstvene težave, vključno z vnetjem.

Omega-3 so bistvenega pomena za odraščajoče otroke, saj med drugim izboljšujejo njihove kognitivne in vedenjske funkcije.

Kako delujejo Omega-3 maščobne kisline?

Omega-3 maščobe so sestavni del celičnih membran telesa. Pri zaužitju se te maščobe vgradijo v celične membrane.

Omega-3 igrajo pomembno vlogo pri delovanju celic in celičnih receptorjev, tako da opravljajo vlogo molekul, ki omogočajo pomembno komunikacijo med celicami.

Omega-6 in omega-3 maščobe so obe sestavni del celične membrane. Pomagajo pri nastajanju energije in delujejo kot predhodniki bioaktivnih lipidnih posrednikov.

Ko jih zaužijemo, omega-3 maščobne kisline tekmujejo z omega-6 maščobami, iz katerih se tvorijo posredniki vnetja.

To pomeni, da omega-6 maščobne kisline spodbujajo vnetje, medtem ga omega-3 preprečujejo.

Za ohranjanje tega ravnotežja je ključno, da zaužijemo dovolj omega-3. V nasprotnem primeru v telesu prevladuje stanje vnetja.  

Ali otrok potrebuje omega-3

Torej, so omega-3 maščobne kisline nujne? Jih otrok res potrebuje? Ali otrok potrebuje ribje olje ali olje iz lanenega semena, da dobi dovolj omega-3?

Odgovor je absolutno da, saj so učinki omega-3 resnično številni: zdravje kože, zdravje srca in ožilja, zdravje sklepov, pomoč pri preprečevanju razvoja več različnih zdravstvenih težav, ... Tukaj najdete 11 pomembnih prednosti rednega uživanja maščobnih kislin omega-3:

 1. Študije so pokazale, da te maščobe zvišajo raven HDL (dobrega holesterola) in znižajo trigliceride (maščobe v krvi). Ugotovili so tudi, da imajo Inuiti (Eskimi), ki vsak dan uživajo ribe, mnogo več boljšega holesterola kot slabega.
 2. Omega-3 podpirajo otrokov kognitivni (intelektualen, možganski) razvoj. V študiji so otroci, ki so uživali hrano bogato z omega-3 ali ustrezne dodatke, pokazali boljše usklajevanje roke, socialne spretnosti, pozornost in teste inteligence (kot je test IQ).
 3. Omega-3 maščobne kisline so bistvene za boljši vid in delovanje oči.
 4. Študija Univerze v Oxfordu je pokazala, da omega-3 povečuje sposobnost otroka za učenje in lepo vedenje. Bili so boljši pri branju in imeli manj težav s pomnjenjem.
 5. Sicer ni konkretnih podatkov o tem, kako omega-3 pomagajo pri zdravljenju depresije. Vendar je znano, da se je pri ljudje, ki so jemali omega-3 dodatke skupaj z antidepresivi, pokazalo boljše napredovanje kot pri tistih, ki omega-3 dodatkov niso uživali.
 6. Klinična študija je pokazala, da so otroci z visoko vsebnostjo omega-3 maščobnih kislin v krvi imeli boljšo koncentracijo od tistih z nižjo.
 7. Raziskave kažejo, da imajo otroci z ADHD običajno nizke ravni omega-3 maščobnih kislin. Otroci z ADHD, ki so dnevno uživali omega-3 dodatke, so pokazali zmerno izboljšanje simptomov, vključno s težavami pri obvladovanju čustev in druženju.
 8. Posamezniki z bipolarno motnjo, ki so jemali omega-3 dodatke skupaj z zdravili na recept, so imeli manj nihanj razpoloženja in manjšo možnost recidiva v primerjavi s tistimi, ki omega-3 dodatkov niso prejemali.
 9. Predhodne raziskave o vplivu omega-3 na bolnike s shizofrenijo so pokazale, da je uživanje omega-3 maščobnih kislin privedla do izboljšanja simptomov.
 10. Uživanje omega-3 je povezano tudi z delovanjem spomina, saj so maščobne kisline najbolj koncentrirane v predelu možganov.
 11. Ljudje s fotodermatitisom kažejo, po določenem obdobju uživanja dodatkov iz ribjega olja, večjo toleranco na sončno svetlobo

Medtem ko so nekatere študije pokazale povsem pozitivne rezultate uporabe omega-3 maščobnih kislin, so imele nekatere mešane rezultate in niso pokazale znatnih spremembe. Vsekakor pa bo vaš otrok imel koristi od rednega uživanja omega-3 maščobnih kislin, saj bojo zelo pozitivno vplivale na njegovo splošno počutje.

Ribje olje za otroke

Ribje olje se pridobiva iz mastnih oz. plavih rib, kot so tuna, sardele, sardon, losos in skuša. Te ribe hranijo olje bogato z omega-3 v votlini trebuha, tik pod črevesjem.

Ali otrok lahko uživa ribje olje?

Ja. Ribje olje je eden najbogatejših virov omega-3 in otrokom zelo koristi.

Lahko jim pripravite hrano, ki vsebuje omega-3 maščobne kisline: mastne ribe (sardele, sardoni, skuša, losos, tuna), lanena semena, orehi, in chia semena.

Kaj narediti, če otrok ne mara hrane bogate z omega-3?

Otroci so lahko zelo izbirčni, ko gre za hrano. Morda ne želijo jesti rib. Ali pa so alergični na ribe.

Morda tudi težko vključite zadostne količine hrane z omega-3 v njihov jedilnik, saj naj bi za zagotovitev ustreznih količin omega-3, kar 2-krat na teden vključili mastne ribe na naš jedilnik.

Ponudite vašemu otroku omega-3 v obliki prehranskega dopolnila. Obstajajo že izjemno dobro oblike zdravih 'bonbončkov/želejčkov', kjer se ribjega olja popolnoma nič ne čuti in otroci jih z velejme pojejo

Ko iščete prehransko dopolnilo z omega-3 MK za vašega otroka, se tudi prepričajte, da le-ta vsebuje kakovostne omega-3 v ustrezem odmerku, ki je namenjen prav otrokom.

Objavljeno v kategoriji: Zdravje otrok