Urška Zaloker, mag. farm.

4 nasveti za redno odvajanje blata

Vam redno odvajanje blata povzroča težave?

Blato ne gre ven, oziroma se napenjate in se nič ne zgodi?

Vas morda ravno obratno muči pospešena prebava?

 Redno odvajanje blata je ključno za dobro zdravje. Zaprtje ali driska sta lahko denimo opozorilo za resnejše težave s prebavo.

Vaše blato pri tem razkriva veliko. Več, kot si mislite.

Če imate oljnato blato, najverjetneje ne absorbirate maščob dovolj učinkovito. Če je vaše blato v obliki pelet (bobkov) ali se pri odvajanju napenjate, nimate dovolj vlaknin.

Ta potreba ne sme biti nujna in ne bi smeli teči na stranišče po vsakem obroku. Če vam odvajanje blata povzroča težave, poskusite sladiti 4 nasvetom, ki vam bodo pomagali pri izboljšanju stanja.

hrana za odvajanje blata

1. Pijte dovolj vode

Pitje zadostnih količin vode vam lahko pomaga pri boljšem odvajanju. Vaš cilj naj bo 2 litra tekočine na dan. Če želite stvari malo pospešiti lahko zjutraj spijete en veliko kozarec vode in nato skodelico kave ali metinega čaja.  

2. Zaužijte dovolj vlaknin

Vlaknine so vaša zlata vstopnica za redno odvajanje. Vsak dan morate zaužiti vsaj 30 gramov vlaknin.

Nutricionistka JJ Cook pravi, če zaužijete 50 gramov vlaknin vsak dan, se lahko poslovite od nadležne zaprtosti.

Vendar morate priti počasi do 50 gramov na dan. Dodajajte 5 gramov na dan postopoma. V vašo prehrano vključite več zelenjave in sadja. Dodajte tudi vlaknine indijskega trpotca, ki so zelo nežne do črevesja. Lahko jih enostavno vmešate v vodo ali jih dodate svojem smutiju.

Pri povečanju količine vlaknin bodite pozorni, da pijete dovolj. Nujno morate popiti 2 litra tekočine, najbolje vode, na dan.


38 mio


bakterij vsebuje tipičen prebavni trakt.


1-3x


dnevno bi morali na veliko potrebo.


70%


imunskega sistema je v prebavnem traktu.

3. Uporabite dodatke

Ti vključujejo probiotike. Probiotiki vam bojo pomagali urediti vašo črevesno mikrofloro. Ravnovesje črevesne mikroflore se lahko poruši zaradi stresa, jemanja zdravil, antibiotikov, nezdrave prehrane.

Zato je nujno, da jo uredite. Smiselno je, da izberete dopolnilo, ki vsebuje veliko število različnih vrst probiotikov.

4. Gibajte se čim več

Visoko intenzivni intervalni treningi in treningi z utežmi so zelo učinkoviti vrsti vadbe. Vendar učinkovita je tudi 30 minutna hitrejša hoja, ki vam bo pomagala pospešiti prebavo. Najvažneje je, da se redno gibate vsaj 30 minut.

Zaključek

Pomembno je, da se držite zgornjih nasvetov in jih redno izvajate. Naravne rešitve so vsekakor boljša rešitev kot odvajala. Preizkusite Kolon3Aktiv.

Kolon3Aktiv je naravni dodatek z vlakninami indijskega trpotca, probiotiki in prebiotikom, ki vam bo pomagal pri rednem odvajanju. 

Kolon3Aktiv

Kolon3Aktiv

Pakiranje: Plastenka

Cena: 15,08 € 15,87 € Prihranek: 5 %
Preverite