Andraž Palandačič, mag. farm.


Naročite se na zdravstvene nasvete

Kliknite na gornji gumb in po e-pošti vam bomo poslali zdravstvene nasvete, intervjuje in strokovne nasvete priznanih strokovnjakov in športnikov, omogočili ugodnosti pri nakupu izdelkov Ars Pharmae, sodelovanje v nagradnih igrah, ugodnosti pri poslovnih partnerjih Ars Pharmae in brezplačno udeležbo na izobraževanjih na temo zdravega življenja in preventive.

 

Napihnjenost? Vetrovi? Bolečine in krči v predelu trebuha? Zaprtje ali driska? Se tudi vi srečujete s katero od teh težav?

To so simptomi, ki jih z enim izrazom opišemo kot sindrom razdražljivega črevesja. Največkrat prizadene aktivno populacijo (od tega 2/3 žensk) in ji poslabša kvaliteto življenja. Omenjene težave so pogosto tabu tema v družbi. In ko te doletijo v obdobju, ko so dnevi zapolnjeni do zadnje minute se začneš čutiti nemočnega, postaneš razdražljiv in slabega razpoloženja.

Vzrokov za pojav sindroma razdražljivega črevesja je več. Težave so lahko posledica motnje v komunikaciji med živčevjem in črevesjem. Pri nekaterih ljudeh je problem v genetsko neprimerni črevesni flori in škodljivih bakterijah, ki so naseljene v črevesju. Situacijo pa potem dodatno poslabšajo še stres in naša prehrana, ki velikokrat vsebuje premalo vlaknin, probiotikov in prebiotikov.

Marsikdo v takih primerih hitro poseže po kakšnih močnih zdravilih, ki pa imajo za posledico dostikrat stranske učinke. Ti lahko vodijo do dehidracije ali pa se gibanje črevesja poleni in je potrebno odmerek postopoma povečevati.

Zato najprej posezite po rešitvah, ki jih ponuja narava. Tako boste učinkovito in brez stranskih učinkov olajšali težave s prebavo.

Preberite si katere so tiste naravne sestavine in metode, ki koristijo pri sindromu razdražljivega črevesja.

1. Probiotiki

Probiotiki so po definiciji živi mikroorganizmi, ki imajo ob zaužitju ugoden vpliv na naše zdravje. Kot rečeno so vzrok težav lahko škodljive bakterije v našem črevesju. Le-te je potrebno izpodriniti s koristnimi bakterijami iz družin Lactobacillus in Bifidobacteria. Pri sindromu razdražljivega črevesja pa je predvsem pomembna pravilna kombinacija različnih sevov teh bakterij. Drugače jih najdemo v fermentiranih živilih (nekateri mlečni izdelki, fermentirano zelje,...).

2. Prebiotiki

Prebiotiki so za človeka neprebavljivi ogljikovi hidrati, ki jih v črevesju koristne bakterije fermentirajo. Preprosto rečeno so prehrana za probiotike. Na ta način se koristne bakterije hitreje razmnožijo v črevesju in učinkoviteje izpodrinejo škodljive mikroorganizme. Dober vir prebiotikov so cikorija, artičoka, por, čebula, vendar jih žal pogosto zaužijemo v premajhnih količinah.

3. Topne vlaknine

Pomemben je predvsem vnos topnih vlaknin, ki za razliko od netopnih ne dražijo že tako občutljive črevesne stene. Topne vlaknine nase vežejo vodo, nabreknejo in na ta način uravnajo gostoto črevesne vsebine, olajšajo izločanje in ublažijo občutek napenjanja. Veliko topnih vlaknin v prehrani najdemo v paradižniku, brokoliju, bučkah, borovnicah, jabolkih, bananah,...

4. Eterično olje poprove mete

Poprova meta je naravni spazmolitik, torej deluje tako, da lajša krče v prebavnem traktu. Sicer nima vpliva na težave z izločanjem (zaprtje, driska), je pa izjemno učinkovit pri lajšanju bolečin v predelu trebuha ter zmanjševanju jakosti in pogostosti krčev v prebavnem traktu.

5. Tehnike za obvladovanje stresa

Stres sam po sebi ni vzrok za sindrom razdražljivega črevesja, vendar lahko zelo poslabša že tako neprijetne težave. Unikatne rešitve za obvladovanje stresa ni, saj ga vsak posameznik doživlja drugače. Ljudje se največkrat poslužujejo meditacije, masažnih terapij, joge in različnih telesnih aktivnosti. Sami boste najbolje vedeli kaj od naštetega vam najbolj odgovarja.

Najpomembnejše zgoraj naštete sestavine so zbrane v produktu Lepicol 3v1. Lepicol 3v1 je sestavljen iz luščin semen indijskega trpotca z visoko vsebnostjo topnih vlaknin, probiotikov iz družin Lactobacillus in Bifidobacterie ter prebiotika inulina iz cikorije.

Lepicol 3v1 je razvil zdravstveni delavec, ki je imel sam leta težave s sindromom razdražljivega črevesja. Na tržišču je že 25 let, v tem obdobju pa se je izkazal kot varen in učinkovit.

Naročite Lepicol 3v1 po akcijski ceni še danes in se prepričajte v njegovo delovanje.

Vprašajte strokovnjaka

Brezplačno strokovno svetovanje

080 87 66

Pokličete nas lahko od pon. do pet., od 9. do 16. ure.

Pišite nam

Zdaj je primeren čas.

Objavljeno v kategoriji: Prebava in napenjanje