Urška Zaloker, mag. farm.

 


Naročite se na zdravstvene nasvete

Kliknite na gornji gumb in po e-pošti vam bomo poslali zdravstvene nasvete, intervjuje in strokovne nasvete priznanih strokovnjakov in športnikov, omogočili ugodnosti pri nakupu izdelkov Ars Pharmae, sodelovanje v nagradnih igrah, ugodnosti pri poslovnih partnerjih Ars Pharmae in brezplačno udeležbo na izobraževanjih na temo zdravega življenja in preventive.

Enako kot odrasli, se tudi otroci borijo s stresom. Nabit urnik šolskih obveznosti, naloge, odgovornosti, izven šolske dejavnosti, napetost, utrujenost, konflikti v družini in težave z vrstniki so vse stresorji, ki preplavijo naše otroke.

Seveda je "določena količina stresa normalna," pravi Lynn Lyons, LICSW, psihoterapevtka, ki je specializirana za zdravljenje in pomoč družinam v duševni stiski. Ob začetku novega šolskega leta, pred pomembnimi testi in izpiti je povsem normalen občutek stresa.

Ključno je, da mi straši pomagamo našim otrokom upravljati stres, jih učiti, kako rešiti težave, načrtovati in vedeti, kdaj reči da in ne za določene aktivnosti in obveznosti.

 "Če ne naučite svoje otroke, kako upravljati in obvladovati stres, se bodo 'samozdravili' z živili, drogami in alkoholom", opozarja Lyons. Z drugimi besedami, otroci bodo posegli po nečem, kar jim bo takoj pomagalo pri boljšem počutju in po navadi to nekaj ni zdravo, dodaja.

Tukaj je nekaj napotkov Lynn Lyons, kako lahko pomagate vašemu otroku uspešno obvladati stres.

1. Stop prenatrpanemu urniku.

Eden izmed največjih stresorjev za otroke je prenatrpan urnik, pravi Lyons. Danes se od otrok pričakuje, da so pozorni in skoncentrirani v šoli sedem ur, briljantni pri izven šolskih dejavnostih, vestni doma pri opravljanju domačih nalogo in nato pridno v posteljo. Naslednji dan pa se začne vse znova. "Kje je tukaj kaj prostega časa, časa za sprostitev in zabavo, igranje?", se sprašuje Lyons.

Otroci potrebujejo odmore, da se napolnijo z energijo. Njihovi možgani in telesa morajo počivati. In morda se sami tega niti ne zavedajo. Torej je na nas starših, da prepoznamo, kdaj ima naš otrok prenatrpan urnik.

Lyons predlagali, da pregledate seznam aktivnosti svojih otrok v teku enega tedna, in mu zagotovite dovolj odmorov in prostega časa - "ko ne gledate na uro". Vprašanje se, ali obstaja nekaj ur med vikendom ali nekaj dni/noči med tednom, ko se vaš otrok lahko preprosto sprosti in odpočije?

''Prav tako bodite pozorni na to, kako vaša družina uživa posamezne obroke. Ali vsi jedo spotoma, v avtu, hitro nekaj pojejo in že 'letijo' naprej? To je tudi pomemben pokazatelj, da je dogajanja preveč."

2. Poskrbite, da bo dovolj časa za igro.

Lyons poudarja pomembnost "igre, ki ni pod pritiskom." Igra, kjer ni lekcije, konkurence ali končnega cilja. Mlajši otroci to delajo povsem naravno. Toda starejši otroci lahko pozabijo, kako je, ko se enostavno samo igrajo.

Združite igro s telesno aktivnostjo, ki je ključnega pomena za dobro počutje. Nekaj predlogov: kolesarjenje, metanje žoge, rokoborba in pohodništvo, našteva Lyons.

3. Naj bo spanje prednostna naloga.

Spanec je bistvenega pomena za vse, od zmanjšanje stresa, do dviga razpoloženja in boljšega uspeh v šoli. Če vaš otrok ne dobi dovolj spanja, je to še eno pomembno opozorilo, da ima prenatrpan urnik, opozarja Lyons.

Pri tem prav tako pomaga zmanjšati obveznosti. Koristno je tudi poudariti pomen dobrega spanca in ustvarjanje okolja zanj. Na primer, odstranite TV, računalnik in drugo elektroniko iz otrokove sobe. ("Ne obstaja raziskave, ki pravi, da je TV dobro ali koristen za otroke.")

4. Naučite otroke, poslušati svoje telo.

Nauči otroke "razumevati svoje telo in fiziologijo stresa," svetuje Lyons. Na primer, usedite se v avto s svojim otrokom in močno pritisnite plin in nato na zavore ter poslušajte zvok motorja. Pojasnite, ''da tudi naše telo dela in dela s polno močjo na višjih obratih, a se nato obrabi in pove, da je 'dovolj'."

Spodbujajte jih, da poslušajo, kaj jim govori njihovo telo. Normalno je, da otrokov želodec 'malo poskoči', ko je živčen na prvi šolski dan. Vsekakor pa ni normalno, da zapusti razred, ker ga pogosto boli želodec ali se že zjutraj večkrat zbuja z glavobolom. To je znak, da se nekaj in/ali preveč dogaja, pravi Lyons.

5. Obvladajte svoj stres.

"Stres je zelo nalezljiv," pravi Lyons. "Ko so starši pod stresom, so tudi otroci pod stresom. Če živite v okolju, kjer se hitro odvija ena stvar za drugo, se bo tudi vaš otrok navadil tega."

Poudarja je pomen, pokazati svojim otrokom, kako se sprostiti in kako se učinkovito soočiti s stresom. "Morajo vas videti, da tudi vi upočasnite tempo."

6. Poskrbite za mirna jutra.

Neorganiziran doma je še en stresen dejavnik za otroke. To pride do izraza še posebej v jutranjem času. Lyons predlaga, da potekajo jutra čim mirnejše in harmonično, saj to "narekuje ton tistega dne.«

7. Naučite otroke, kako se spopasti z napakami.

Za otroke predstavlja strah pred napakam velik stres, pravi Lyons. Večkrat jim povejte, da jim ni potrebno vedno vedeti, ''kako se nekaj naredi, ali kako vse narediti prav."

Za otroke je pomembno, da se naučijo, kako sprejeti dobro odločitev. Vendar še pomembnejša veščina je, da se naučijo, kako rešiti, se spopasti in 'okrevati' po slabi odločitvi, poudarja Lyons.

"Mi lahko resnično spravimo naše otroke v stres, če jim ne pomagamo razumeti, da je delanje napak del procesa učenja." Pomagajte vašemu otrok naučiti se, narediti nadaljnje korake po slabi odločitvi ali napaki. Pomagajte jim, da ugotovijo, kako to popravijo, spremenijo, se naučili nekaj iz tega in delajo korake naprej.

Lyons predlaga staršem, da pogledajo širšo sliko: "Ne moreš živeti stresno življenje in poučevati obvladovanje stresa."

Otrokom in tudi nam staršem pogosto pade odpornost, ko smo pod stresom. Da do tega ne pride, lahko svojim otrokom in sebi pomagamo z BetaCold Junior in BetaCold, ki sta prav sedaj ob začetku novega šolskega leta v akciji. Preverite in ju poskusite.  

Za učinkovito zmanjšanje vpliva stresa na naše telo je nam staršem na voljo tudi Enduranza. Enduranza nevtralizira škodljive proste radikale, ki nastajajo pri povečanem stresu. Zato nam pomaga povečati energijo in zmanjšati utrujenost.  

povzeto po: http://psychcentral.com/

Vprašajte strokovnjaka

Brezplačno strokovno svetovanje

080 87 66

Pokličete nas lahko od pon. do pet., od 9. do 16. ure.

Pišite nam

Zdaj je primeren čas.

 

Objavljeno v kategoriji: Zdravje otrok