Urška Zaloker, mag. farm.

9 tatov energije – zakaj smo utrujeni?

Na tej strani boste našli

******

Pričakovali bi, da poležavanje koristi, sprosti in napolni z energijo. Pa je pogosto ravno obratno. Sploh, če z nezdravim prigrizkom v roki, neprekinjeno zleknjeni dlje časa, buljite v ekran.

Ni pa poležavanje edini razlog. Zbrali smo devet najbolj tipičnih. Do konca jih boste razumeli, pa tudi, kako jih odpraviti.

Držimo pesti, da boste pri tem uspešni.

1. Obsedenost z opravki in cilji

Kolikokrat ste si že jutraj dan napolnili z različnimi opravki in se veselili, kako učinkoviti boste? Kakšen je verjetno nujen, večina celo na videz prijetnih, ampak rezultat je praviloma isti. Na koncu ste dneva zdelani.

Verjetno se ne zavedate, da vse opravke spremljajo čustva. Še posebej morate biti pozorni na opravke, ki povzročajo visoko-intenzivna čustva. Trošijo vas, pa naj bodo negativna (jeza, strah) ali pozitivna (zvhičenost, navdušenje).

Drugače rečeno. Lahko vas izčrpavajo lastna vnema in osebne vrednote, po katerih se cenite pretežno po tem, koliko naredite.

Problem podrobneje opisuje zapis: Rešitev za utrujenost in stres.

2. Poležavanje - prekomerno posedanje pred televizijo/računalnikom

Dolgotrajno posedanje in poležavanje krade energijo. Vaše telo mirovanje in tišino enači s pripravo na spanje.

Občutek še poslabšajo slaba drža (naslednja točka) ter prigrizki. Prazna hrana izčrpava.

Nasvet: vstanite od mize, kavča, se malo sprehodite in naredite nekaj razteznih vaj. Pogosti odmori pomagajo zbranosti, zbistrijo misli in izboljšajo dojemljivost.    

3. Slaba drža troši energijo

Pokončna drža troši veliko energije.

Sploh, če je slaba. Grbast in pol ležeči položaj na stolu spravita hrbtenico iz svoje normalne lege. Bolj je vaša hrbtenica izven normalnega vzravnanega položaja, bolj morajo mišice delati, da to popravljajo in s tem se trošijo več energije. 

Nasvet: Ne glede na to ali se gibate, sedite ali stojite pri miru, poskrbite, da bo vaša glava poravnana z vašo hrbtenico – naj se ne nagiba preveč naprej. Najbolj pravilno je, da so vaša ušesa nad vašimi rameni.

4. Hitre, intenzivne diete utrujajo vaše telo

Z izgubo odvečnih kilogramov je na voljo več energije, vendar hitre, intenzivne diete niso v pomoč.

Nizko kalorične diete, manj kot 3550 J (850 kalorij) dnevno, lahko povzročijo pomanjkanje energije. Povrhu tega so lahko škodljive tudi za vaše zdravje.

Nasvet: Lotite se hujšanja z uživanjem zdrave hrane. Izločite iz svojega jedilnika hitro in sladko hrano ter zmanjšajte količino svojih porcij. Vaš cilj naj bo, da ne izgubljate več kot 1 kg na teden.   

5. Zadrževanje v zaprtih prostorih

Pogosto se veliko zadržujemo v zaprtih prostorih zaradi dela od doma, mrzlih, kratkih, zimskih dni in dolgih noči.

Vendar je pomanjkanje dnevne svetlobe in svežega zraka ključni vzrok utrujenosti in pomanjkanja energije.

Ne le zaradi sonca. V zraku se nahajajo fitoncidi, hlapljive organske spojine, ki jih sproščajo določene rastline in uničujejo glivice, bakterije in plesni.

Rešitev: Pojdite ven na vsaj 10-minutni sprehod vsak dan oziroma vsaj enkrat na dan in takrat, ko ste najbolj utrujeni. Četudi je zunaj oblačno, boste na prostem bolj izpostavljeni soncu in dnevni svetlobi kot v zaprtih prostorih. Poleg tega bo vaš um bolj bister in pozoren.

6. Sladka žita za zajtrk

Sladek zajtrk kot so predelane žitarice, pecivo, kolački in toast s sladkim namazom, vam bo zagotovil hiter dotok energije in vam hitro dvignil raven krvnega sladkorja. Vendar tako hitro, kot se dvigne raven sladkorja, tudi pade. Nato boste nenadoma popolnoma brez energije in utrujeni.

Nasvet: Da se vam bo celo jutro in dopoldan enakomerno sproščala energija, zaužite zajtrk na osnovi nepredelanega škroba (polnozrnate žitarice). Primeri: prosena kaša sladkana z malo medu, kaša iz ovsenih kosmičev, polnozrnati kosmiči s sadjem, jajce s polnozrnatim kruhom/toastom.

Poskusite izbrati polnozrnate žitarice z malo ali nič soli in sladkorja.  

7. Stalne skrbi vas izčrpavajo

Če o ne čem cel dan 'premlevate', vas nenehno skrbi, se vaš srčni utrip dvigne, poveča se vaš krvni tlak, vaše mišice se skrčijo, kar vodi do utrujenosti in bolečine.

Nasvet: Vzmetile si določeno obdobje ali določen čas dneva in se takrat osredotočite ter razmislite o vaših skrbeh in težavah. Poskusite razmišljati o pozitivnih rešitvah in nato izženite, odstranite skrbi iz vašega uma.

Primer: Dogovorite se za pregled pri zobozdravniku zjutraj, da ne boste cel dan vznemirjeni in v skrbeh zaradi tega.  

8. Preveč športne aktivnosti oziroma vadbe

Redna vadba je zelo dobra za vas. Vendar je o vsakodnevni intenzivni vadbi vredno razmisliti, ker vam le-ta lahko jemlje energijo. Še posebej se to dogaja, če ste začetnik ali poskušate ponovno priti v formo.

Vredno je tudi prilagoditi vadbo svojim letom in sposobnostim primerno.

Nasvet: Vzemite si en dan premora med napornimi vadbami. Pazite tudi, da ni več kot dva ali tri dni med posameznimi aktivnimi dnevi, da se vam rutina ne poruši.

9. Večja utrujenost pozimi

Pozimi je cikel dan/noč krajši in to vodi do utrujenosti. Manj sončne svetlobe ima za posledico večjo produkcijo hormona melatonina, ki nam pomaga zaspati.

Rešitev: Pojdite čim več ven, na prosto, v naravo, da boste čim več izpostavljeni naravni dnevni svetlobi.

Bodite zmerno telesno aktivni in uživajte ustrezno hrano z veliko antioksidanti, ki vam da veliko energije, kot so različne vrste sadja in zelenjave. Za dodaten vir antioksidantov, še posebej v bolj stresnih obdobjih, vam je na voljo tudi Enduranza.

Enduranza vsebuje enega najbogatejših virov antioksidantov, ki ga pridobivamo iz skorje slovenske bele jelke.

Bonus

Pomanjkanje energije in utrujenost lahko povzroča tudi nepravilno delovanje organov. Kitajci denimo pravijo: "Smrt se začne v črevesju." Preberite, zakaj ima črevesje tako velik vpliv na počutje.

Za utrujenost je lahko krivo tudi nepravilno delovanje nadledvične žleze. Odgovorite na nekaj preprostih vprašanj, odgovori lahko razkrijejo težave.

Enduranza<sup>®</sup> proti utrujenosti  

Enduranza® proti utrujenosti

Pakiranje: 30 tablet

Cena: 21,23 € 24,98 € Prihranek: 15 %
Preverite

Objavljeno v kategoriji: Izčrpanost in šport