Urška Zaloker, mag. farm.

Dieta z antioksidanti


Naročite se na zdravstvene nasvete

Kliknite na gornji gumb in po e-pošti vam bomo poslali zdravstvene nasvete, intervjuje in strokovne nasvete priznanih strokovnjakov in športnikov, omogočili ugodnosti pri nakupu izdelkov Ars Pharmae, sodelovanje v nagradnih igrah, ugodnosti pri poslovnih partnerjih Ars Pharmae in brezplačno udeležbo na izobraževanjih na temo zdravega življenja in preventive.

Zunaj je sončno, že skoraj poletno. Super! Končno boste lahko oblekli krilo in tisto pisano majčko, ki vam daje veliko energije, samozavesti in vas spravi v dobro voljo. Z veseljem brskate po omari po vaši poletni garderobi, da boste našli želene obleke, jih pomerili in zlikali, da bojo pripravljene, ko jih boste želela obleči. Končno najdete pisano majčko in krilo, se oblečete in pogledate v ogledalo. Šok! Že pri oblačenju ste trebuh malo potegnili noter, vendar tista podoba v ogledalu!? To niste vi! To ni ista podoba iz prejšnjega poletja. Krilo vleče malo postrani, majčka je 'prekratka', izgledate grozno. Nekaj kil ste res pridobili. Malo na trebuhu in malo na bokih. Ampak niste si mislili, da je tako hudo.

Seveda se odločite, da je potrebna dieta. Ponovno dieta. Že ta 'stota' dieta. Ampak tistih kil se je treba znebiti. Spomnite se na izdelek, ki ste ga videli na televiziji. Nov izdelek, ki dokazano deluje. Izdelek, ki topi maščobe in poveča presnovo. Ima termogen učinek in deluje brez telovadbe. Tudi prehranskih navad ni potrebno spremeniti. Sliši se idealno!

Malo razmislite. Vklopi se vaš razum, ki pravi: 'da ne boš ponovno verjela vsem tem obljubam. Saj to ni mogoče. Ne obstaja čudežna tabletka. Že 'milijon krat' si padla na enake obljube in seveda ni bilo nič. Razen še kakšna dodatna 'kila.' Ampak vseeno poskusite.

Seveda ste ponovno razočarani. Nič. Nobena kila ni šla dol. Kaj boste pa zdaj? Nekaj je potrebno korenito spremeniti. Odločite se, da boste spremenili vaš način prehranjevanja. To bo dobro za vašo postavo in tudi za vaše zdravje. Trudite se. Jeste 'prave', zdrave stvari. Ste vztrajni. Vendar še vedno se kile ne premaknejo tako, kot bi želeli. Kaj delate narobe?

Tukaj je 7 razlogov, zakaj vam najverjetneje ne uspe shujšati:

  • Jeste napačno vrsto hrane za vaše telo

Hrana, ki je za nekoga zelo dobra, drugemu lahko škodi. Bodite pozorni na to, kako se počutite, ko zaužijete eno vrsto hrane. Opazili boste, da vas ena vrsta hrane obnovi, vam da energijo, druga vrsta hrane pa vas oteži, vam jemlje energijo in se po njej slabo počutite. Ključno je, da eksperimentirate. Poskusite novo sadje, zelenjavo, različne vrste ogljikovih hidratov in beljakovin.

  • Ne bojte se maščob

Učijo nas, da je maščoba slaba, da se zaradi nje redimo. To ne drži! Dobre maščobe, ki so v avokadu, oreščkih, omega-3 v 'plavih' ribah in določenih oljih (npr.: olivno olje, kokosovo olje, orehovo olje,…) morajo biti del vaše prehrane. Te dobre maščobe pomagajo znižati 'slab' holesterol (LDL holesterol) in zvišati 'dober' holesterol (HDL holesterol), ščitijo vaše srce pred boleznimi srca in ožilja, zmanjšajo vnetje in negujejo vaše lase, kožo, nohte in kosti.

  • Jejte hrano v svoji naravni obliki

Izločite ali vsaj zmanjšajte vnos predelane hrane. Tudi tiste, kjer piše 'naravno', ali brez glutena, ali z manj sladkorja, ali manj maščobe.  

  • V svoj jedilnik vključite čim več:

Zelene zelenjave (zelene listnate zelenjave, brokoli, ohrovt, zelje,….), zelenjave različnih barv, sadje različnih barv (še posebej temno jagodičevje), semenke (laneno seme, sončnično seme, sezamovo seme,…).

  • Preveč praznih kalorij

Včasih se sploh ne zavedamo, koliko praznih kalorij se skriva v nekaterih pijačah. Danes imate na voljo veliko različnih vrst pijače. Pametno je, da jih dobro preštudirate, da boste vedeli, koliko kalorij se v njih skriva. Pozorno preberite etikete. Tako boste vedeli, kdaj si jih lahko kakšno pijačo privoščite kot priboljšek, ali pa raje kar ostanete pri vodi in nesladkanih zeliščnih čajih.

  • Večja raznolikost v telesni aktivnosti

Ali dan za dnem ponavljate iste vaje? Ali imate vsak teden isto rutino pri vaši telesni aktivnosti? Najbolj učinkovito za hujšanje je, da spreminjate intenzivnost in trajanje vaših vadb. Naredite si program in plan vašega miksa kardiovaskularne vadbe, pilatesa, joge ali katerokoli vaše najljubše vadbe. Najpomembneje je, da najdete vadbe oz. šport, v katerem uživate. Tako se boste z veseljem redno gibali in kile bodo padale.  

  • Obvladajte stres

Ste utrujeni brez razloga? Imate morda težave s spanjem? Potrebujete veliko kave in energijskih napitkov, da sploh funkcionirate? Do take izčrpanosti lahko pride, ko nadledvične žleze ne delujejo optimalno. To je pogosto posledica psihološkega ali emocionalnega stresa, življenjskih navad in/ali prehrane. Ko pride do zmanjšane ravni kortizola, se vi slabo počutite, imate zamegljen um, lahko blago depresijo, neravnovesje krvnega sladkorja, zmanjšano delovanje imunskega sistema in povečano raven vnetja v telesu. Če kroničnega stresa ne zmanjšate, se poveča raven kortizola, kar vodi do povečanega nalaganja maščob okoli trebuha.

Zato si pomagajte z naravnimi pripravi, kot je izvleček iz bele jelke Abigenol®, da se zmanjša negativen vpliv stresa na vaše telo. Pri povečanem stresu se tvori veliko prostih radikalov, ki jih vaše telo samo ni zmožno nevtralizirati. Zato je ključno, da telesu pomagate z vnosom naravnih učinkovitih antioksidantov, ki bojo proste radikale izničili in razbremenili vaše telo.

Pri hujšanju se dodatno sproščajo prosti radikali, saj se telo tudi razstruplja in se iz telesa izločajo nakopičeni strupi. Zato je pri vsakem nadzorovanem hujšanju potrebno dodati dobre naravne antioksidante. Tudi tukaj vam bo Abigenol® iz slovenske bele jelke zelo dobro služi. 

Za zmanjšanje stresa je smiselna tudi joga, Tai Chi, meditacija, ali druge tehnike, ki vam pomagajo umiriti vaš um in s tem zmanjšati stres. Smiselna izbira vaše telesne aktivnosti, vam bo pomagala tudi pri obvladovanju vsakodnevnega stresa.

Najboljši način zmanjšanja telesne teže in izgube neželenih kilogramov je, da prisluhnite vašemu telesu. Bodite ljubeči do samega sebe vsak dan! Ste to, kar jeste, zato jejte zdravo. 

Vprašajte strokovnjaka

Brezplačno strokovno svetovanje

080 87 66

Pokličete nas lahko od pon. do pet., od 9. do 16. ure.

Pišite nam

Zdaj je primeren čas.

Objavljeno v kategoriji: Prebava in napenjanje, Izčrpanost in šport