Urška Zaloker, mag. farm.

Vitamin C za zdravje in odpornost


Naročite se na zdravstvene nasvete

Kliknite na gornji gumb in po e-pošti vam bomo poslali zdravstvene nasvete, intervjuje in strokovne nasvete priznanih strokovnjakov in športnikov, omogočili ugodnosti pri nakupu izdelkov Ars Pharmae, sodelovanje v nagradnih igrah, ugodnosti pri poslovnih partnerjih Ars Pharmae in brezplačno udeležbo na izobraževanjih na temo zdravega življenja in preventive.

Stres je stanje ali občutek, ko ugotovimo ali zaznamo, da:

"zahteve presegajo naše osebne in socialne zmogljivosti."

V Društvu za obvladovanje stresa uporabljajo podobo mostu za pristop k stresu.

Ko je most preobremenjen, torej nosi preveč teže, se čez čas zruši. A pred popolno zrušitvijo se ves čas kažejo opozorilni znaki, most se usloči, upogiba in poka na več koncih.

Enako načelo je mogoče uporabiti za človeka, ko na naš most nalagajo/nalagamo prekomerno veliko zahtev in izzivov. Verjetno marsikdo zazna zgodnje opozorilne znake. Vendar lahko stres nekaterim izmed nas povzroči hujše posledice in/ali nepričakovan zlom.

»Zrušitev mostu« pri človeku se izrazi na več načinov:

  • mentalni in čustven zlom,
  • samomor,
  • resne zdravstvene težave, kamor sodijo:
  1. Srčno-žilne bolezni: srce je prvi organ v telesu, ki občuti stres. Še vedno so št. 1 med vzroki smrtnosti na svetu bolezni srca in ožilja. Zato ni naključje, da se s stopnjevanjem stresa, stopnjuje in povečuje naša verjetnost za katero izmed srčno-žilnih bolezni.
  2. Stres ima velik vpliv na delovanje našega telesa. Strokovnjaki sicer še vedno razkrivajo, ali je stres neposreden vzrok za razvoj raka. Kljub temu pa ni dvoma, da stres spodbuja rast in širjenje nekaterih oblik te hude bolezni. Enostavno rečeno, stres naredi naše telo bolj dovzetno za razvoj raka.
  3. Stres lahko povzroči zvišanje krvnega tlaka - glavni vzrok hemoragične možganske kapi je visok krvni tlak. Le-ta oslabi arterije v možganih, zato žile lahko počijo.

Ključno sporočilo: sami lahko prepoznamo, kdaj je naš most preobremenjen. Zato lahko ukrepamo, da bi preprečili, da ne pridemo kjerkoli blizu zrušitve mostu. Upam, da večina nas ne bo nikoli doživela ali videla kaj takega.

zato naše telo zaščitimo že ob prvih znakih stresa z naravno učinkovino iz bele jelke Abigenol v dodatku Enduranza, saj pravi pregovor: preventiva je bolje kot kurativa.

vir: stress.org.uk 

Vprašajte strokovnjaka

Brezplačno strokovno svetovanje

080 87 66

Pokličete nas lahko od pon. do pet., od 9. do 16. ure.

Pišite nam

Zdaj je primeren čas.

 

Objavljeno v kategoriji: Izčrpanost in šport