Urška Zaloker, mag. farm.

Sonce in prosti radikali


Naročite se na zdravstvene nasvete

Kliknite na gornji gumb in po e-pošti vam bomo poslali zdravstvene nasvete, intervjuje in strokovne nasvete priznanih strokovnjakov in športnikov, omogočili ugodnosti pri nakupu izdelkov Ars Pharmae, sodelovanje v nagradnih igrah, ugodnosti pri poslovnih partnerjih Ars Pharmae in brezplačno udeležbo na izobraževanjih na temo zdravega življenja in preventive.

Ali ste se tudi vi kdaj spraševali, če je krema za sončenje res edina in dovolj dobra zaščita kože? Kaj se zgodi, ko ste opečeni? Kakšne posledice to pusti na kože in še huje v telesu? Jaz sem večkrat razmišljala o tem, saj sem zelo svetla in me sonce hitro opeče, če se res dobro ne pazim in izogibam soncu. Seveda je to težko, ker imam majhne otroke in ti so ves čas v gibanju ne glede na sonce.

Kaj se zgodi, ko nas opeče sonce?

Ob sončenju, ko je koža dalj časa izpostavljena močnemu soncu (ultravijoličnim žarkom), v koži nastane povečano število zelo škodljivih prostih radikalov. Nastali radikali reagirajo z maščobami, beljakovinami ter DNK znotraj celice in lahko močno poškodujejo celice v vrhnjih kot tudi globljih plasteh kože.

Količina nastalih prostih radikalov je tako velika, da jih telo s svojimi antioksidativnimi mehanizmi samo ne more nevtralizirati. Vendar je zelo, zelo pomembno, da izničimo delovanje nastalih prostih radikalov. Če prosti radikali poškodujejo celično DNK, pride do nastanka mutacij. Te mutacije se kopičijo več let in celo desetletja, kar lahko privede do malignih sprememb prizadetih celic, ki predstavljajo začetek rakave bolezni. 

Kako si pomagamo?

Absolutno je nujna zaščita pred soncem krema za sončenje z ustreznim faktorjem. Faktor, ki ga izberemo naj ne bo previsok. Strokovnjaki, pravijo, da je bolje, da izberemo zmerno visok faktor od 10 do 20 ali 25, glede na našo polt in se z njem večkrat na dan namažemo. To je bolj učinkovito in boljše za naše zdravje, kot če se mažemo z zelo visokim faktorjem enkrat na dan. Izogibajte se direktnemu soncu med 11-o in 16-o uro. Na glavi imejte klobuk, kapico, ki vam poleg kreme ščiti občutljivo kožo obraza pred soncem. Oči si zaščitite s sončnimi očali. Ko je sonce močno si oblecite tudi majico in hlače.

Poleg navedenega je zelo priporočljivo jemanje dodatka z antioksidanti. Eni najbolj učinkovitih so polifenoli iz lubja bele jelke, imenovan Abigenol®. Ti polifenoli oziroma antioksidanti imajo veliko moč nevtralizacije prostih radikalov, ki povečano nastanejo pri sončenju. S tem zmanjšajo verjetnost škodljivega delovanja prostih radikalov v koži in zaščitijo vaše celice.

Abigenol® najdete v izdelku Enduranza®, ki vsebuje še vitamin C in vitamin E. Prav tako pomembna antioksidanta, ki še dodatno nevtralizirata in zmanjšata učinke škodljivih prostih radikalov. Zato je smiselno, da jemljete eno tableto Enduranze na dan. Še posebej tiste dni, ko ste veliko zunaj na soncu.

Enduranza vam bo pomagala tudi pri sončnih opeklinah. Njene sestavine delujejo protivnetno od znotraj navzven, brez sintetičnih sestavin in tako zavirajo akutna vnetja, npr.: kožna vnetja ob sončnih opeklinah. S tem zmanjšajo verjetnost in obseg pojava mehurjev. Vitamin C v Enduranzi ima pomembno vlogo pri sintezi kolagena, ki je pomemben gradnik kože. Njegovo dodajanje je smiselno za regeneracijo kože, ko jo s sončenjem poškodujemo. Zato ne pozabite Enduranze doma, ko greste na morje.   

 

Vprašajte strokovnjaka

Brezplačno strokovno svetovanje

080 87 66

Pokličete nas lahko od pon. do pet., od 9. do 16. ure.

Pišite nam

Zdaj je primeren čas.

 

Objavljeno v kategoriji: Herpes koža in oči