Andraž Palandačič, mag. farm.


Naročite se na zdravstvene nasvete

Kliknite na gornji gumb in po e-pošti vam bomo poslali zdravstvene nasvete, intervjuje in strokovne nasvete priznanih strokovnjakov in športnikov, omogočili ugodnosti pri nakupu izdelkov Ars Pharmae, sodelovanje v nagradnih igrah, ugodnosti pri poslovnih partnerjih Ars Pharmae in brezplačno udeležbo na izobraževanjih na temo zdravega življenja in preventive.

Povišan krvni tlak, povišane vrednosti ''slabega'' holesterola (LDL) v krvi, kajenje, prekomerna telesna teža, srčno-žilna obolenja v družini... Vse to so dejavniki tveganja za nastanek in razvoj srčno-žilnih bolezni. Te pa so že vrsto let na prvem mestu med vzroki za umrljivost v Sloveniji.

Med pokazatelji tveganja se v zadnjem času vse bolj uveljavlja starost ožilja. To ugotovimo z merjenjem prožnosti, oziroma togosti. Starejše oziroma bolj toge so žile, bolj tvegamo. 

 Žile se starajo prav tako kot drugi deli našega telesa, vendar če je staranje prehitro, imamo lahko resne težave, saj pride do zoženja žil. Ni neobičajno, da so žile starejše, kot bi po rojstnem datumu pričakovali.

Ljudje se dolgo časa ne zavedamo, da postajajo naše žile vse ožje in vse manj prožne, kar ovira pretok krvi, ki lahko privede po zmanjšane oskrbe tkiv s krvjo. To se občuti tudi kot stiskajočo bolečino v mišicah meč, ki popusti šele po počitku. Čez čas se bolečina začne pojavljati tudi že v mirovanju, koža na nogi je hladna in slabše poraščena.

Zožitev žil se pogosto pojavi tudi na koronarnih arterijah, ki prehranjujejo srce, ali na vratnih in možganskih arterijah, ki prehranjujejo možgane. Tako je verjetnost za srčni infarkt ali možgansko kap povečana.

Kaj je pulzni val?

Starost žil ocenjujemo z meritvijo hitrosti pulznega vala [termini in lokacije merjenj]. Način izvajanja meritve je podoben merjenju krvnega pritiska. Meritev se izvaja neboleče, brez posega v telo in traja okrog pet minut

Pulzni val nastane, ko se ob vsakem iztisu krvi žila raztegne in nato skrči. Vsak utrip srca požene približno en deciliter krvi v aorto in navzdol po telesu, vse do prstov na okončinah. Tako pulzni val potuje od srca proti oddaljenim delom telesa.

Bolj, kot je žila elastična in s tem mlada, počasnejša in enakomernejša je pot pulznega vala. Z meritvijo pulznega vala in iz oblike pulzne krivulje lahko odkrijemo predstopnjo žilne okvare.

Nižja kot je vrednost pulznega vala bolj elastična in mlada je žila. Vrednosti višje od 10 m/s pa že ogrožajo vaše zdravje.

S čim si lahko pomagamo, da preprečimo in upočasnimo spremembe na ožilju?

Omega-3 maščobne kisline

Omega-3 maščobne kisline so vrsta večkrat nenasičenih maščobnih kislin. So tako imenovane esencialne maščobne kisline, kar pomeni, da jih naše telo ne more tvoriti samo, ampak jih moramo nujno pridobiti s hrano. Vendar je zelo težko zaužiti dovolj mastnih rib, da bi zadostili potrebam po omega-3, tako da jih je koristno dodajati v obliki prehranskega dopolnila. Iz omega-3 se sicer v telesu tvorijo tkivni hormoni, ki so pomembni za regulacijo strjevanja krvi, krčenja ter sproščanja sten arterij in regulacijo vnetja.

Naravni polifenoli

To so učinkovine, ki imajo zelo močno zaščitno delovanje na vaše telo, predvsem na srce in ožilje. V dolgotrajnih raziskavah se je izkazalo, da je redno uživanje večje količine polifenolov koristno za zdravje našega srca in naših žil, še posebej za tiste, ki že imajo težave. Upočasnjujejo namreč nastanek ateroskleroze in s tem ohranjajo dobro prožnost žil. Enega najučinkovitejših polifenolov iz narave najdemo prav v Sloveniji. Gre za Abigenol®, izvleček iz kočevske bele jelke. Splošno pa je tudi znano, da je mediteranska prehrana, ki je bogata s polifenoli, zato so v tistih deželah bolezni srca in ožilja redkejše kot drugod.

Koencim Q10

Koencim Q10 je prisoten v vsaki celici našega telesa. Še posebej veliko ga je v celicah, ki sestavljajo srce. Koencim Q10 ima pomembno vlogo, ki omogoča celicam, da presnovijo hrano v celično energijo. Vaše telo nekaj konecim Q10 tvori samo, ostalo morate vnesti s hrano. Že po 25. letu starosti začne vaša lastna 'notranja' proizvodnja koencima Q10 upadati. Na nizke vrednosti koencima Q10 v vašem telesu poleg staranja, še posebej vplivajo: uživanje hrane z nizko vsebnostjo maščob, prekomerno uživanje alkohola in tobaka ter nekatera zdravila, kot so zdravila za zniževanje ravni holesterola (statini). Zato je smiselno dopolniti vašo prehrano s koencimom Q10.

Vitamini B6, B12 in folna kislina

Vitamini B6, B12 in folna kislina prispevajo k presnovi homocisteina in znižanju njegovih vrednosti v krvi. Homocistein je neodvisni dejavnik tveganja za srčno-žilna obolenja. Je pokazatelj možnih zapletov, ki lahko nastanejo pri srčno-žilnih obolenjih in ga določajo tudi v laboratorijskih preiskavah krvi pri rizičnih skupinah.

Vitamina K2 in D3

Kombinacija vitamina K2 in vitamina D3 pripomore k ustreznemu nalaganja kalcija na kosti in ne na žile. S tem se prepreči kalcifikacija ožilja, ki je eden od dejavnikov zakaj žile z leti postajajo ''trde''.

 

Prav za namene preventivnega in podpornega delovanja pri zdravju vašega srca in ožilja smo farmacevti pri našem podjetju razvili izdelek Kardio3Aktiv. Kardio3Aktiv vsebuje vse ključne in zgoraj naštete sestavine najvišje kakovosti in v optimalnih količinah. Z Abigenolom® smo tudi izvedli študijo o učinkovitosti v sodelovanju s člani Društva za srce in dokazali njegovo delovanje. Prav pri vseh preiskovancih so se vrednosti pulznega vala, krvnega pritiska in sama starost ožilja izboljšale. Glede na celovito sestavo pa je za pričakovati, da bo učinek ob jemanju Kardio3Aktiva še večji.

Zato ne odlašajte - pravočasno poskrbite za svoje srce in ožilje in naročite Kardio3Aktiv.

Vprašajte strokovnjaka

Brezplačno strokovno svetovanje

080 87 66

Pokličete nas lahko od pon. do pet., od 9. do 16. ure.

Pišite nam

Zdaj je primeren čas.

 

Objavljeno v kategoriji: Za srce in ožilje