Mojca Šimenc

Antioksidanti v hrani


Naročite se na zdravstvene nasvete

Kliknite na gornji gumb in po e-pošti vam bomo poslali zdravstvene nasvete, intervjuje in strokovne nasvete priznanih strokovnjakov in športnikov, omogočili ugodnosti pri nakupu izdelkov Ars Pharmae, sodelovanje v nagradnih igrah, ugodnosti pri poslovnih partnerjih Ars Pharmae in brezplačno udeležbo na izobraževanjih na temo zdravega življenja in preventive.

Strokovnjaki ugotavljajo, da je naša življenjska doba lahko veliko daljša od povprečne. Številne študije kažejo, da bi lahko živeli tudi do 120 let. Način življenja, vplivi okolja, bolezni povzročijo, da procesi staranja potekajo precej hitreje.

Človeško telo je velika kemična tovarna in eden od najbolj pomembnih gradnikov v njej je kisik. Ko se porablja, nastajajo prosti radikali, ki v telesu sprožijo verižne kemične reakcije, ki poškodujejo celice. Proces imenujemo oksidativni stres. Preprečujejo ga antioksidanti, ki nase vežejo proste radikale in jih tako nevtralizirajo. Oksidativni stres pospešuje staranje, slabi imunski sistem, negativno vpliva na gibalni in živčni sistem, povzroča bolezni. Če imamo premalo antioksidantov, se prosti radikali lahko vežejo na druge molekule in povzročijo usodne poškodbe.

Večine antioksidantov človeško telo ne izdeluje samo in jih moramo vanj vnesti s hrano. Vendar industrijsko predelana hrana vsebuje manj vitaminov in zelo malo antioksidantov, potrebujemo pa jih vse več. Najpomembnejši antioksidanti so: vitamin C, vitamin E, provitamin A (betakaroten), selen, cink, flavonoidi, abigenol, likopen, karoteni, izoflavoni in drugi.

Glede na topnost ločimo dve veliki skupini antioksidantov.

Hidrofilni, ki so topni v vodi (vitamin C, polifenoli) in lipofilni oziroma hidrofobni, ki so topni v maščobah (vitamin E).

Med najmočnejše antioksidante spadajo polifenoli. Gre za skupino močnih antioksidantov, od katerih so najbolj znani flavonoidi in antocianidi. So rastlinskega izvora in delujejo tako, da vežejo nase proste radikale ali preprečujejo oksidacijo vitamina C. Flavonoidi poleg antioksidacijskega delovanja preprečujejo vnetja in delujejo protimikrobno. 

Naravni viri polifenolov so: lubje iglavcev, grozdje, cvetje bezga in lipe, glog, njivska preslica, ajda.

Vprašajte strokovnjaka

Brezplačno strokovno svetovanje

080 87 66

Pokličete nas lahko od pon. do pet., od 9. do 16. ure.

Pišite nam

Zdaj je primeren čas.

Objavljeno v kategoriji: Izčrpanost in šport