Pojdi na glavno vsebino
Ars Active je zakladnica nasvetov za vse, ki želite ohraniti zdravje, pomagati pri obolenjih in izboljšati počutje s pomočjo narave. Zato potrebujete znanje. Mi smo ga poiskali pri najbolj strokovnih, zanesljivih, verodostojnih in neodvisnih virih. Customers friend
Ars Active

Avtoimunska obolenja – samo naša genetika ali tudi naša dejanja in okolje?

Urška Zaloker, mag. farm.

Avtoimune bolezni


Naročite se na zdravstvene nasvete

Kliknite na gornji gumb in po e-pošti vam bomo poslali zdravstvene nasvete, intervjuje in strokovne nasvete priznanih strokovnjakov in športnikov, omogočili ugodnosti pri nakupu izdelkov Ars Pharmae, sodelovanje v nagradnih igrah, ugodnosti pri poslovnih partnerjih Ars Pharmae in brezplačno udeležbo na izobraževanjih na temo zdravega življenja in preventive.

Veliko nas se leta in leta bori z nepojasnjenimi simptomi. S simptomi, ki nam delajo težave v vsakdanu, v službi, doma, s prijatelji in nam resno otežujejo življenje. Mnogi od teh simptomov izvirajo iz avtoimunskih obolenj. Žal traja velikokrat več let, da dobimo pravo diagnozo: avtoimunsko obolenje.

A tudi, ko nam postavijo pravo diagnozo, nam konvencionalna medicina ne ponuja veliko možnosti. Zadovoljiti se moramo z razlago, da ni nobenega izhoda, da je to genetskega vzroka in, da sami ne moremo narediti nič. Vse, kar dejansko lahko naredimo je jemanje zdravil, ki zavrejo imunski sistem ali uravnavajo simptome.

Ali je to res? Je razlog v razvoju avtoimunskih obolenj res samo v naših genih? Ali ne obstaja kakšna rešitev? Ali si sami res ne moremo nič pomagamo? Kako na to gleda funkcionalna, komplementarna medicina?

Genetika ali okolje?

Jasno je, da ima vsako imunsko obolenje genetsko(-e) komponento(-e). Določena avtoimunska obolenja najdemo oziroma se pojavljajo v družinah. To vemo zagotovo. Toda v zadnjih nekaj desetletjih se je pojavnost vseh avtoimunskih obolenj povečala. Torej genetika ne more biti edini razlog. Kaj se dejansko dogaja? Kje je vzrok? Ali ga poznamo?

Star pogled na genetiko je, da so geni neka nespremenljiva sila, na katere se ne da vplivati. To pomeni, da v primeru, da imate v družini neko avtoimunsko obolenje, je samo še vprašanje časa, kdaj jo boste dobili tudi vi.

Danes znanost na to gleda drugače in upošteva tudi področje epigenetike. Epigenetika predstavlja spoznanje, da na izražanje genov vplivajo dejavniki iz okolja, ne da bi se pri tem spremenil naš zapis DNK. To pomeni, da naše okolje in naša dejanja ter odločitve, ki jih sprejmemo, vplivajo na naše gene. Vplivajo tako, da lahko vklopijo in izklopijo naše dobre in slabe gene. Vendar se pri tem poraja vprašanje, koliko dejansko lahko okolje in mi sami vplivamo na izražanje naših genov?  

Za lažje razumevanje sem na kratko povzela študijo, ki so jo leta 2014 naredili na priznani Univerzi v Stanfordu. V študiji so pregledali 210 zdravih dvojčkov. Nekateri so bili identični dvojčki, drugi bratski. Identični dvojčki so 'kloni' in imajo skoraj popolnoma identični DNK zapis. Bratski dvojčki imajo približno 50 % enakih genov. Zaradi tega je raziskovanje in opazovanje dvojčkov zelo dober način, da ugotovimo, kateri in koliko je dednih ter koliko okoljskih dejavnikov, ki vplivajo na izražanje genov.

Pregled različnih delov imunskega sistema dvojčkov je znanstvenike pripeljala do osupljivih rezultatov:

  • 58 % imunskega sistema je skoraj popolnoma določenega z okoljskimi dejavniki in življenjskim slogom.
  • 19 % imunskega sistema je v veliki meri določenega z okoljskimi dejavniki in življenjskim slogom.

To pomeni, da je 77 % našega imunskega sistema določenega z dejavniki, na katere mi lahko vplivamo! Torej hrana, ki jo ali je ne uživamo, toksini, izpostavljenost infekcijam, raven stresa in zdravila so vse dejavniki, ki vplivajo na naše zdravje, na naš imunski sistem.


 

Najbolj razširjena avtoimunska obolenja: bolezen ščitnice, revmatoidni artritis, sistemska lupusna bolezen, multipla skleroza, avtoimunski diabetes, celiakija, Chronova bolezen, avtoimunske bolezni ledvic in luskavica.

 


Naši geni živijo v novem svetu

V zadnjih 100 letih je bil razvoj v našem svetu izjemno hiter. V primerjavi s celotno človeško zgodovino se je v zadnjih nekaj desetletjih pojavila množica novih kemikalij, živil in toksinov v zelo kratkem časovnem obdobju. Naši geni pa žal niso doživeli podobne spremembe. Zato so spremembe okolja povzročile neusklajenost med našo DNK in DNK novega okolja. Ta teorija je tudi središče številnih študij o avtoimunskih obolenjih.

Kot primer sem vzela Th17 celice. Te celice so del našega imunskega sistema in v zdravem posamezniku, ko Th17 celice delujejo optimalno, se borijo proti bakterijam in glivam. Prekomerno delovanje teh celic pa so povezali z avtoimunskimi boleznimi.

Raziskovalci so ugotovili, da prehrana z visoko vsebnostjo soli negativno vpliva na Th17 celice. Naša 'fast food' družba pa je napolnjena s soljo. Torej pri gensko dovzetnejših posameznikih, lahko večje uživanje soli, poveča verjetnost za avtoimunskih težav. Tukaj je prišlo do neusklajenosti med imunskim sistemom in veliko količino soli, ki jo dandanes zaužijemo.

Narava nam je dala učinkovita orodja za upravljanje avtoimunskih odgovorov

Čemu smo izpostavljeni ali ne, določa naša genska izraženost in imunski sistem. Trenutno obdobje v človeški zgodovini je prineslo kar nekaj težav, vendar naj vam bo v spodbudo to, da je to obdobje prineslo tudi izjemen dostop do informacij. Medtem ko narašča število ljudi z avtoimunskimi težavami, narašča tudi število informacij o tem, kako si sami lahko zelo učinkovito pomagamo.

Smo v ospredju razumevanja imunskega sistema in komplementarna medicina nam na popolnoma praktičen način lahko pomaga, se spopasti z našo avtoimunsko boleznijo. Vsa avtoimunska obolenja povzročajo vnetje in s tem poslabšanje simptomov ter napredovanje same bolezni. Zato je ključnega pomena, da si to vnetje zmanjšamo in zajezimo. Narava nam je tukaj dala odlično orodje Abigenol iz bele jelke, da si na naraven način zmanjšamo naš avtoimunski odgovor.

Vprašajte strokovnjaka

Brezplačno strokovno svetovanje

080 87 66

Pokličete nas lahko od pon. do pet., od 9. do 16. ure.

Pišite nam

Zdaj je primeren čas.


Objavljeno v kategoriji: Izčrpanost in šport

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...