Pojdi na glavno vsebino
Ars Active je zakladnica nasvetov za vse, ki želite ohraniti zdravje, pomagati pri obolenjih in izboljšati počutje s pomočjo narave. Zato potrebujete znanje. Mi smo ga poiskali pri najbolj strokovnih, zanesljivih, verodostojnih in neodvisnih virih. Customers friend
Ars Active

80 % primerov bolezni srca in ožilja lahko preprečimo

Urška Zaloker, mag. farm.

Za zdravo srce in ožilje z Enduranzo


Naročite se na zdravstvene nasvete

Kliknite na gornji gumb in po e-pošti vam bomo poslali zdravstvene nasvete, intervjuje in strokovne nasvete priznanih strokovnjakov in športnikov, omogočili ugodnosti pri nakupu izdelkov Ars Pharmae, sodelovanje v nagradnih igrah, ugodnosti pri poslovnih partnerjih Ars Pharmae in brezplačno udeležbo na izobraževanjih na temo zdravega življenja in preventive.

Srce je črpalka, ki pomaga potiskati kri, bogato s hranili in kisikom, po telesu. To nalogo opravlja zvesto in ritmično mnoga leta. Lahko rečemo, da je to definicija lojalnega delavca. Vendar se prepogosto zanašamo na njegovo učinkovitost, dolgoživost in lojalnost, ne da bi kaj storili zanj ali za ožilje. Srce namreč poganja kri po žilah, dokler kri lahko teče skozi gosto razvejano mrežo arterij in ven. Katerikoli zaplet na tej poti lahko zmanjša pretok krvi do srca in povzroči poškodbe srca ali celo smrt.

Več kot eden od treh odraslih

Bolezni srca in ožilja so najpogostejši vzrok smrti v razvitem svetu in Slovenci nismo nobena izjema. Več kot eden od treh odraslih ima eno obliko bolezni srca in ožilja. Pogosto se tega ne zavedamo, saj ne boli. Vendar, ko začne boleti, je stanje lahko že alarmantno.

Najpogostejše obolenje na svetu

Za boleznimi srca in ožilja umre več ljudi po svetu kot za katerokoli drugo boleznijo. Strokovnjaki ocenjujejo, da bo do leta 2020 v več kot 40 odstotkov vzrok smrti po svetu prav bolezen srca in ožilja. To je še enkrat večji odstotek kot vzrok smrti zaradi raka. Velika škoda, saj lahko proti tem tegobam veliko naredimo sami. Ameriško združenje za srce poroča,da je 80 odstotkov primerov bolezni srca in ožilja ter možganske kapi možno preprečiti z življenjskim slogom, zlasti s prehrano in gibanjem.

Naravni polifenoli so dodatna obramba

Že dolgo je znano, da imajo polifenolne spojine zelo ugodne učinke na zdravje. Še posebej dobro delujejo na srčno-žilne funkcije in dejavnike tveganja za srčno-žilna obolenja. Skrbijo za krepitev žilne stene, tako arterij kot ven, uravnavajo krvni tlak, lipide v krvi (tudi holesterol), obenem pa zamejujejo oksidativni stres in vnetja.

Najnovejša obsežna mednarodna študija, ki je zajela več kot 7.000 udeležencev in trajala več kot štiri leta, je potrdila zgoraj našteta dejstva. Dodatno so dokazali, da povečan vnos polifenolov lahko zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja za kar 46 odstotkov. »Sklepamo, da gre za ključno povezavo med količino vnosa polifenolov in tveganjem za srčno-žilna obolenja. Tisti, ki so na dan zaužili večjo količino polifenolov, so imeli boljše rezultate,« so sklenili znanstveniki.

Slovenska naravna učinkovina iz bele jelke

Ena največjih koncentracij polifenolov na svetu se nahaja prav v skorji kočevske bele jelke, v njenem izvlečku imenovanem Abigenol. Abigenol je prva in edina slovenska naravna učinkovina, ki jo pridobivamo iz skorje bele jelke iz deviških kočevskih gozdov (Abies alba mill). Izjemno moč delovanja polifenolov v abigenolu so dokazali slovenski znanstveniki. Primerjali so ga s svetovno znanim izvlečkom iz skorje francoskega bora in ugotovili, da je slovenski dvakrat močnejši od francoskega. Poleg tega so določili 13 različnih spojin v Abigenolu. Zanje so dokazali, da delujejo antioksidativno in protivnetno.

V kočevskih gozdovih se skriva pravi zaklad

V Abigenolu so določili prav posebno skupino polifenolov, ki jih imenujemo lignani. Za lignane so v zgoraj opisani študiji še posebej poudarili, da imajo sposobnost kar za 49 odstotkov zmanjšati dejavnike tveganja za srčno-žilna obolenja. V slovenskih neokrnjenih kočevskih gozdovih se skriva pravi zaklad polifenolov.

Vprašajte strokovnjaka

Brezplačno strokovno svetovanje

080 87 66

Pokličete nas lahko od pon. do pet., od 9. do 16. ure.

Pišite nam

Zdaj je primeren čas.


Objavljeno v kategoriji: Za srce in ožilje

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...