Asist. Dr. Urška Bukovnik, svetovalka metabolne in prehranske medicine

Hashimoto tiroiditis [A - Ž]

Na tej strani boste našli

Uvodne besede

Hashimotov tiroiditis je ena najpogostejših težav s ščitnico. Za to boleznijo zboli vsaka peta odrasla ženska in vsaka tretja, starejša od 50 let.

Letno v Sloveniji odkrijejo približno 3000 novih primerov Hashimotovega tiroiditisa.

V porastu je tudi odstotek obolelih otrok. (več informacij)

Do konca zapisa boste spoznali tipične simptome, razumeli,

 • zakaj do bolezni prihaja,
 • kako lahko vpliva na zdravje srca in ožilja
 • ter kaj priporočamo v boju z nadležnimi posledicami.

Ščitnica grafika

Kompleksna vloga ščitnice

Ščitnica je majhna endokrina žleza metuljaste oblike, ki se ovija okrog sapnika tik pod Adamovim jabolkom.

Sintetizira dva hormona, tiroksin (T4) in trijodotironin (T3). T4 je predhormon in je neaktiven, T3 pa je aktiven hormon. Hipotalamus proizvede ščitnični regulativni hormon, ki regulira hipofizno sintezo ščitnično stimulirajočega hormona (TSH). 

TSH pa kontrolira sintezo T4 in T3.

Največkrat se kompleksne vloge ščitnice zavemo šele ob težavah z njenim delovanjem. Sodeluje pri

 • regulaciji metabolizma,
 • rasti,
 • vzdrževanju telesne temperature in energije.

Vsakršni odkloni od njenega optimalnega delovanja lahko sprožijo spremembe metabolizma, negativno vplivajo na moč mišic, na rednost mestrualnega cikla in delovanje centralnega živčnega sistema, sprožajo neravnovesja v metabolizmu maščob in vodijo v nekontrolirane spremembe telesne teže (Snyder, 2019).

Kaj je Hashimotov tiroiditis

Hashimotov tioriditis, poznan tudi pod imenom kronični limfocitni tiroiditis ali autoimuni tiroiditis, je autoimuna bolezen. Bolezen se razvije ko imunski sistem napade ščitnično žlezo.

V ščitnici pride najprej do kopičenja belih krvnih celic imenovanih limfociti, posledično pa se oblikujejo protitelesa, ki sprožijo nadaljne vnetne procese (Lee, 2013; Snyder, 2019).

Pritotelesa imenovana anti-TG napadejo beljakovino tiroglobulin, protitelesa anti-TPO pa encim tiroperoksidaza, ki pomaga pretvarjati T4 v aktivni T3 (Lee, 2013).

Zaradi sočasnih motenj v tvorbi ščitničnih hormonov se HT pogosto odrazi tudi v razvoju hipotiroze. Obstaja pa tudi večje tveganje za razvoj ščitničnega limfoma in papilarnega raka ščitnice (Hu in Rayman, 2017).

Dejavniki razvoja Hashimotovega tiroiditisa

Na razvoj HT vpliva več faktorjev. Med najpogostejšimi so: genetska občutljivost, okoljski in prehranski faktorji ter neravnovesja v delovanju imunskega sistema (Zaletel in Gaberšček, 2011).

Okoljske in prehranske faktorje predstavljajo: kajenje, prekomerno uživanje alkohola, pomanjkanje ali prekomeren vnos joda, pomanjkanje selena in vitamina D, stres, jemanje zdravil, idr.

Velik negativen vpliv na delovanje ščitnice ima tudi oksidativni stres, ki nastane zaradi neravnovesja med nastajanjem prostih radikalov v telesu in odzivov telesa z antioksidanti. Najpogostejši dejavniki, ki sprožajo tako neravnovesje so:

Velik negativen vpliv na delovanje ščitnice ima tudi oksidativni stres, ki nastane zaradi neravnovesja med nastajanjem prostih radikalov v telesu in odzivov telesa z antioksidanti. Najpogostejši dejavniki, ki sprožajo tako neravnovesje so:

 • inzulinska rezistenca,
 • hiperholesterolemija,
 • visok krvni tlak,
 • prekomerno uživanje alkohola,
 • kajenje,
 • stres,
 • patološka debelost,
 • kontaminacija telesa s težkimi kovinami, ki so prisotne v hrani in vodi, idr.

(Ihnatowicz in sod., 2020).

Simptomi Hashimotovega tiroiditisa

Bolezen je pogostejša pri ženskah kot pri moških. Velja, da so ljudje s HT nagnjeni k hitrejšemu razvoju tudi drugih autoimunih bolezni, kot:

 • revmatoidni artritis,
 • Addisonova bolezen,
 • celiakija,
 • autoimuni hepatitis oziroma nevirusno vnetje jeter
 • in perniciozna anemija (Lee, 2013).

Veliko ljudi s Hashimotovim tiroiditisom na začetku nima simptomov. Pokažejo se ob nadaljnem razvoju bolezni. Simptomi HT in hipotiroze so predstavljeni shematsko.

Simptomi Hashimotovega tiroiditisa Hipotiroze

Neuspešni poskusi izgube telesne teže

Tehtnica kaže dvig teže

Znana je povezava med razvojem maščobnega tkiva, oksidativnim stresom in vnetnimi procesi, ki spremljajo Hashimotov tiroiditis.

Zaradi vloge ščitničnih hormonov pri kontroli metabolizma se metabolizem upočasni sorazmerno z zmanjšanjem sinteze ščitničnih hormonov.

Posledica je hitrejše nalaganje maščob v telesu in pridobivanje telesne teže neodvisno od prehrane in gibanja (Ihnatowicz in sod., 2020). 

Težave z nalaganjem maščobe in pridobivanjem telesne teže se umirijo šele, ko uravnamo delovanje ščitnice in znižamo ostale procese, ki spremljajo bolezen. 

Analiza krvi

Če v tabeli najdete simptome, ki jih opažate in se z njimi neuspešno spopadate, potem je priporočljivo, da preverite delovanje ščitnice z analizo krvi.

Priporočeno je testiranje vrednosti hormona tirotropina (TSH) ter vrednosti prostega T4 in prostega T3.

Ne smemo zanemariti niti vpogleda v prisotnost protiščitničnih protiteles anti-TPO in anti-TG.

K analizi krvi pa lahko dodate tudi ultrazvok ščitnice in tudi bolj specifično analizo, kot je scintigrafija ščitnice, ki poda oceno delovanja posameznih območij v žlezi.

TSH test krvi

Povišan LDL holesterol, C-reaktivni protein (CRP) in vpliv Hashimotovega tiroiditisa na zdravje srca in žilja

Ena glavnih nalog ščitničnih hormonov je kontrola metabolizma maščob in ogljikovih hidratov. Sodelujejo pri uravnavanju sinteze holesterola, regulaciji holesterolnih receptorjev in razgradnji holesterola.

Nizke vrednosti ščitničnih hormonov se zato hitro odrazijo v lipidni krvni sliki in tudi v spremembah srčnega tlaka. V krvni sliki opazimo povišane vrednosti LDL holesterola v krvi in povišane vrednosti C-reaktivnega proteina, ki je indikator vnetnih procesov.

Pogoste so tudi pridružene težave z inzulinsko rezistenco, s tem povezano debelostjo in sladkorna bolezen tipa 2 (Vadekeetil, 2019).

Ščitnični hormoni sodelujejo s specifičnimi receptorji tkiva srca in žilne stene in sprožajo genetske in negenetske spremembe. Omenjana tkiva so občutljiva na nihanja koncentracij hormonov ščitnice, karse odrazi v dislipidemiji, spremembah srčnega tlaka, disfunkciji endotelnih celic žilja (Qamar in sod., 2018) ter v spremembah ritma bitja srca in krčenja srca (Udovčič in sod., 2017).

Zdravljenje Hashimotovega tiroiditisa

Klinično potrjen hashimotov tiroiditis kontroliramo z ustrezno individualiziranimi odmerki zdravil ter spremembami prehrane in življenjskega sloga.

Uravnavanju delovanja ščitnice je priporočljivo dodati ukrepe za nižanje vnetnih procesov, oksidativnega stresa in telesne maščobe.

Bistveno pri tem je znanje o prehrani in vadbi, prilagojeni poteku terapije in potrebam telesa.

Hashimoto tiroiditis in prehrana

Dieta za premalo delujočo ščitnico in Hashimotov tiroiditis igra pomembnejšo vlogo, kot si marsikdo misli. 

Biti mora raznolika, ekološko pridelana, osredotočena na kontrolo vnetnih procesov in usmerjena v ohranjanje optimalnega delovanja prebavil, z namenom zagotavljanja dobre absorpcije zaužitih hranil.

O prilagojeni prehrani za Hashimotov tiroiditis in premalo delujočo ščitnico pišemo v ločenem zapisu, kjer najdete tudi brezplačno e-knjigo z recepti. Več tukaj.

Recepti za premalo delujočo ščitnico

Poudarek naj bo na mikrohranilih, ki so za delovanje ščitnice večjega pomena. To so:

 • selen,
 • cink,
 • vitamin C,
 • vitamin D3,
 • vitamin A,
 • jod,
 • mangan,
 • magnezij,
 • vitamini B, idr...
TiroKontrol®

TiroKontrol®

Pakiranje: 30 tablet

Cena: 21,83 € 22,98 € Prihranek: 5 %
Preverite

Uporabljena literatura:

Hu, S., Rayman, M. P. 2017. Multiple nutritional factors and the risk of Hashimoto´s thyroiditis. Thyroid, 27(5):597-610.

Ihnatowicz, P, Drywien, M., Wator, P., Wojsiat. 2020. The importance of nutritional factors and dietary management of Hashimoto´s thyroiditis. Ann. Agric. Environ. Med., 27(2): 184-193.

Lee, S.L. 2013. Hashimoto´s Thyroiditis. https://emedicine.medscape.com/article/120937-overview#a1

Snyder, A. 2019. Hashimoto disease diet. https://www.healthline.com/health/hashimoto-diet

Udovčič, M., Pena, R. H., Patham, B., Tabatabai, L, Kansara, A. 2017. Hypothyroidism and the heart. Methodist Debakey Cardiovasc. J., 13(2): 55-59.

Vadekeetil, A. 2019. Diet and thyroid disease. Acta sci. nutri. health, 3(4):28-30.

Zaletel, K., Gaberšček, S. 2011. Hashimoto´s Thyroiditis: from genes to the disease. Curr. Genomics, 12(6):576-588.

Qamar, S. A., Mahmood, Z., Munir, N., Jahangeer, M., Basharat, A. 2018. Thyroid hormones and cardiovascular homeostasis. Pak Heart J., 51(4): 264-272.

O avtorici

Asist. Dr. Urška Bukovnik

 • Specializacija iz funkcionalne medicine (opravljeni strokovni specialistični izpiti s področij: funkcionalna gastroenterologija, endokrinologija, nevrologija in kardiologija)
 • Doktorat s področja biokemije, usmeritev v biofiziko in biomedicino (Kansas State University, ZDA);
 • Magisterij iz biotehnologije (Biotehniška fakulteta, Ljubljana);
 • IOC (International Olympic Committee) diploma iz prehrane.

Urška nudi svetovanje s področij metabolne in prehranske medicine.

Več najdete na njeni spletni strani:

https://prehranazazmage.si/onas/

Urška Bukovnik

Objavljeno v kategoriji: Ščitnica