Urška Zaloker, mag. farm.

Slabo razpoloženje izboljšajte z Enduranzo


Naročite se na zdravstvene nasvete

Kliknite na gornji gumb in po e-pošti vam bomo poslali zdravstvene nasvete, intervjuje in strokovne nasvete priznanih strokovnjakov in športnikov, omogočili ugodnosti pri nakupu izdelkov Ars Pharmae, sodelovanje v nagradnih igrah, ugodnosti pri poslovnih partnerjih Ars Pharmae in brezplačno udeležbo na izobraževanjih na temo zdravega življenja in preventive.

»Slabo razpoloženje, utrujenost in brezvoljnost so se začeli pojavljati v zimskih mesecih, ko sem bila stara 20. Zdaj se vsako jesen, ko se prestavi ura, počutim kot živa zakopana. Najraje bi se skrila, nekam zavlekla in se dala v zimsko spanje do pomladi, dokler vse ne mine.

Počutila sem se nerazumljeno, ko sem tožila o svojih težavah. Zdelo se mi je, da me nihče ne razume. Da je z menoj nekaj narobe. Vsi okoli mene so se mi zdeli polni energije, dobrega počutja in razpoloženja. Jaz pa sem se poleg njih počutila kot ena uvela rožica.«

Te težave niso nič nenavadnega in imajo svoje ime.

Sezonska motnja razpoloženja (v angl. Seasonal affective disorder – SAD) je oblika depresije, ki jo ljudje izkusimo v določenem letnem času. Večina ljudi ima sezonsko motnjo razpoloženja jeseni in pozimi. Vsak deseti prebivalec severne Evrope ima tovrstne težave.

Značilni simptomi sezonske motnje razpoloženja so podobni simptomom depresije. To so nejevoljnost, pomanjkanje energije, povečana potreba po spanju (oteženo jutranje vstajanje in ohranjanje budnosti), želja po sladki hrani in enostavnih ogljikovih hidratih, težave z zbranostjo, malodušnost, povečana potreba po spanju, pretirana občutljivost (jok brez pravega razloga), negativne misli, umik od prijateljev in/ali družine, zmanjšana želja po spolnosti, tesnoba.

Kaj lahko naredite in si pomagate sami?

1. Naužijte se sonca

Čim pogosteje pojdite ven, še posebej sredi dneva, ko je najbolj svetlo. Že kratek vsakodnevni sprehod v času malice je zelo koristen.

2. Uprite se želji po sladkem, užijte sadje ali zelenjavo

Verjetno čutite povečano željo po sladkih, škrobnatih živilih. To ni nič nenavadnega v tem letnem času. Vendar posegajte čim pogosteje po sadju in zelenjavi, torej sestavljenih ogljikovih hidratih. Nadomestite 'bela živila' (kruh, riž) s polnozrnatimi živili.

3. Zgodaj v posteljo, zgodaj iz nje

Znanstveniki so ugotovili, da je za vse, ki trpijo za sezonsko motnjo razpoloženja, koristno, da tudi za konec tedna vstanejo zgodaj. Tako imajo več časa, da ga preživijo zunaj, na prostem. Ni tako važno, kakšno vreme je zunaj, važno je, da gremo ven.

4. Obdajte se s svetlimi, živimi barvami

Oblačila živih barv dajejo občutek ugodja in zadovoljstva ter razbijejo sivino zimskih dni. Svetli prostori vam bojo izboljšali razpoloženje. Prostorom, v katerih se največ zadržujete, dodajte barve: prebarvajte stene, okrasite sobo z živobarvnimi dodatki, v kuhinjo dajte kuhinjske pripomočke živih barv.

5. Pomagajte si z dodatkom iz domače lekarne

V zimskem obdobju potrebujemo večjo količino antioksidantov, ki nam dajejo energijo, zmanjšajo utrujenost in izčrpanost. Zato jih je smiselno dodati. Svoji prehrani dodajte najbogatejši vir naravnih polifenolov iz lubja bele jelke iz kočevskih gozdov (antioksidantov), podprt z mešanico vitaminov in mineralov.

Vprašajte strokovnjaka

Brezplačno strokovno svetovanje

080 87 66

Pokličete nas lahko od pon. do pet., od 9. do 16. ure.

Pišite nam

Zdaj je primeren čas.

Objavljeno v kategoriji: Izčrpanost in šport