Urška Zaloker, mag. farm.

Prirpave na polmaraton 


Naročite se na zdravstvene nasvete

Kliknite na gornji gumb in po e-pošti vam bomo poslali zdravstvene nasvete, intervjuje in strokovne nasvete priznanih strokovnjakov in športnikov, omogočili ugodnosti pri nakupu izdelkov Ars Pharmae, sodelovanje v nagradnih igrah, ugodnosti pri poslovnih partnerjih Ars Pharmae in brezplačno udeležbo na izobraževanjih na temo zdravega življenja in preventive.

Se pripravljate na maraton. Ste že kdaj šli na daljšo tekaško preizkušnjo 10 km, 21 km ali celih 42 km? Potem veste, kako pomembne so pravilne priprave.

Veste, kako potrebni so redni trening teka, treningi za moč, redne vaje za krepitev mišic, raztezne vaje in kako pomembna je pravilna redna prehrana pred ter po treningu in seveda skozi cel dan. Vendar roko na srce, koliko se vam je res uspelo držati vsega omenjenega? Službene obveznosti, družinske obveznosti, druženje s prijatelji, mogoče še kakšen prehlad so vam verjetno pogosteje prekrižali vaše načrte treningov, kot ste želeli.

A kljub temu ste se odločili, da boste tekli. Res, da ste izpustili nekaj treningov, tudi vaj za moč in krepitev mišic niste delali dovolj, vendar bo že šlo. Imate močno voljo in vztrajnost. In še vaši najdražji vas bojo spremljali in navijali za vas.

Vendar skrbijo vas krči. Krči so zelo pogosti pri tako hudem naporu. Lahko postanejo celo tako močni, da boste morali odstopiti. Fizioterapevtka Katja, ki se je udeležila Berlinskega maratona, mi je povedala, da so bili krči pri tekačih zelo, zelo pogosti. Včasih je bilo prav mučno gledati, kako hude bolečine trpijo ljudje zaradi močnih krčev, je dejala.  

Mogoče vas je tudi malo strah, da se boste po tako hudem naporu prehladili ali celo obležali v postelji z virozo. Ja, res je, po zahtevni tekmi, kot je maraton, lahko hitreje zbolite.     

Raziskave so pokazale, da se po maratonu okužbe dihal pojavijo vsaj dvakrat pogosteje. Imunolog prof. dr. Ihan pravi, da gre za začasno imunodepresijo, ki se v slini kaže kot zmanjšanje koncentracije protiteles IgA, v krvi pa kot zmanjšanje koncentracije limfocitov. Začasna imunodepresija po enkratnem akutnem naporu traja od treh ur do polnega dneva. Njena posledica je pogostejša okužba zgornjih dihalnih poti, okužbe žrela.

Za zaščito pred okužbami priporočamo Betacold Plus, za utrujenost pa Enduranzo. 

Vprašajte strokovnjaka

Brezplačno strokovno svetovanje

080 87 66

Pokličete nas lahko od pon. do pet., od 9. do 16. ure.

Pišite nam

Zdaj je primeren čas.

Objavljeno v kategoriji: Izčrpanost in šport