Pojdi na glavno vsebino
Ars Active je zakladnica nasvetov za vse, ki želite ohraniti zdravje, pomagati pri obolenjih in izboljšati počutje s pomočjo narave. Zato potrebujete znanje. Mi smo ga poiskali pri najbolj strokovnih, zanesljivih, verodostojnih in neodvisnih virih. Customers friend
Ars Active

Kaj morate vedeti pred vsako večjo tekaško tekmo?

Urška Zaloker, mag. farm.

Prirpave na polmaraton 


Naročite se na zdravstvene nasvete

Kliknite na gornji gumb in po e-pošti vam bomo poslali zdravstvene nasvete, intervjuje in strokovne nasvete priznanih strokovnjakov in športnikov, omogočili ugodnosti pri nakupu izdelkov Ars Pharmae, sodelovanje v nagradnih igrah, ugodnosti pri poslovnih partnerjih Ars Pharmae in brezplačno udeležbo na izobraževanjih na temo zdravega življenja in preventive.

V nedeljo je Ljubljanski maraton. Ali se ga boste letos udeležili? Ste že kdaj šli na daljšo tekaško preizkušnjo 10 km, 21 km ali celih 42 km? Potem veste, kako pomembne so pravilne priprave.

Veste, kako potrebni so redni trening teka, treningi za moč, redne vaje za krepitev mišic, raztezne vaje in kako pomembna je pravilna redna prehrana pred ter po treningu in seveda skozi cel dan. Vendar roko na srce, koliko se vam je res uspelo držati vsega omenjenega? Službene obveznosti, družinske obveznosti, druženje s prijatelji, mogoče še kakšen prehlad so vam verjetno pogosteje prekrižali vaše načrte treningov, kot ste želeli.

A kljub temu ste se odločili, da boste tekli. Res, da ste izpustili nekaj treningov, tudi vaj za moč in krepitev mišic niste delali dovolj, vendar bo že šlo. Imate močno voljo in vztrajnost. In še vaši najdražji vas bojo spremljali in navijali za vas.

Vendar skrbijo vas krči. Krči so zelo pogosti pri tako hudem naporu. Lahko postanejo celo tako močni, da boste morali odstopiti. Fizioterapevtka Katja, ki se je pred nekaj tedni prvič udeležila Berlinskega maratona, mi je povedala, da so bili krči pri tekačih zelo, zelo pogosti. Včasih je bilo prav mučno gledati, kako hude bolečine trpijo ljudje zaradi močnih krčev, je dejala.  

Mogoče vas je tudi malo strah, da se boste po tako hudem naporu prehladili ali celo obležali v postelji z virozo. Ja, res je, po zahtevni tekmi, kot je maraton, lahko hitreje zbolite.     

Raziskave so pokazale, da se po maratonu okužbe dihal pojavijo vsaj dvakrat pogosteje. Imunolog prof. dr. Ihan pravi, da gre za začasno imunodepresijo, ki se v slini kaže kot zmanjšanje koncentracije protiteles IgA, v krvi pa kot zmanjšanje koncentracije limfocitov. Začasna imunodepresija po enkratnem akutnem naporu traja od treh ur do polnega dneva. Njena posledica je pogostejša okužba zgornjih dihalnih poti, okužbe žrela.

A ne skrbite, za vas sem pripravila Atlastrong. Pomagal vam bo preprečiti krče, saj vsebuje magnezij. Zelo dobro je, da začnete z jemanjem Atlastronga čim prej, da si napolnite zaloge magnezija v vašem telesu. Vzemite vsak dan po dve tableti, eno zjutraj po zajtrku in drugo po treningu.

Fizioterapevtka Katja je pred Berlinskim maratonom redno dodajala magnezij in kljub slabši pripravljenosti, kot je dejala, ji je uspelo preteči cel maraton brez krčev. In to je bil za njo prvi maraton.

Atlastrong vam bo okrepil tudi vaš imunski sistem zadnje dni pred tekmo. Prav tako vam bo preprečil padec odpornosti neposredno po teku. Le vzemite ga s seboj. Atlastrong namreč vsebuje naravno učinkovino Wellmune beta-glukan, ki je v raziskavah prav na maratoncih pokazal, da zviša raven protiteles IgA po tekmi in znatno zmanjša verjetnost vnetja zgornjih dihalnih poti.

Z Atlastrongom se boste v zadnjih dneh pred maratonom še dodatno in popolneje pripravili na tekmo. Prav tako ne pozabite Atlastrong vzeti s seboj na tekmo. Svetujem vam tudi, da ga jemljete še nekaj dni po tekmi. S tem boste ohranjali vaš imunski sistem močan ter izboljšali regeneracijo vaših mišic. Naročite Atlastrong še danes, saj sem za vas pripravila res izjemno ugodnost.

 

Vprašajte strokovnjaka

Brezplačno strokovno svetovanje

080 87 66

Pokličete nas lahko od pon. do pet., od 9. do 16. ure.

Pišite nam

Zdaj je primeren čas.


Objavljeno v kategoriji: Izčrpanost in šport

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...