Petra Glinšek, mag. farm.

Moč in več vzdržljivosti


Naročite se na zdravstvene nasvete

Kliknite na gornji gumb in po e-pošti vam bomo poslali zdravstvene nasvete, intervjuje in strokovne nasvete priznanih strokovnjakov in športnikov, omogočili ugodnosti pri nakupu izdelkov Ars Pharmae, sodelovanje v nagradnih igrah, ugodnosti pri poslovnih partnerjih Ars Pharmae in brezplačno udeležbo na izobraževanjih na temo zdravega življenja in preventive.

Se trudite povečati vzdržljivost? Izboljšati hitrost na vsaki tekmi? S treningom za moč lahko veliko naredimo. S treningom za moč boste tudi izgubili nekaj maščobne mase, kar bo dobrodošla prednost, hkrati pa zmanjšali možnost poškodb.

Radi tečete pa se vam vseeno zdi, da ne tečete pravilno.

Veliko rekreativcev teče v organiziranih tekaških skupinah pod budnim očesom trenerja. Nekateri ljubitelji teka pa si takšne vadbe zaradi številnih razlogov ne morete privoščiti. Družinske obveznosti, obveznosti v službi, majhni otroci, vsak dan ste v časovni stiski. Termini tekaških skupin so ob neprimernih urah za vas. Nekatere tekaške skupine zahtevajo tudi velik finančni zalogaj. Tako ste prepuščeni sami sebi in raznim nasvetom na forumih.

Pri teku je prav tako pomembna, če ne najpomembnejša, krepitev mišic celotnega trupa, zadnjih stegenskih mišic in meč. Trening za moč bo povečal moč v nogah ter izboljšal vašo držo. Tako boste povečali tudi hitrost in tek bo boljši. Hkrati boste s treningom za moč izgubili telesno težo, tako bomo lahko lažje premagovali kilometre. Več boste imeli mišic in manj maščobe, tako boste tudi lažje tekli.

Krepilna vadba bo tudi preprečila poškodbe in kronične bolečine. Hkrati bomo z vajami za moč okrepili stabilizatorje trupa, kar nam bo odpravilo bolečine v hrbtu. Zato so vaje kot so počepi, mrtvi dvig in izpadni koraki vsekakor priporočljivi.

Pomembno je tudi pravilno izvajanje vaj. Potrebno je prisluhniti svojemu telesu. Ne glede na to, ali tečete pet kilometrov, deset, maraton, triatlon ali tečete samo za zabavo in sprostitev naj bo tek užitek, sprostitev in ne še dodatna psihična obremenitev. Tako se boste počutili bolje, imeli boste več energije in razmišljali boste tudi bolj pozitivno. Vitalnost bo iz dneva v dan večja.

Dodajanje antioksidantov je nujno

Pri intenzivnem teku pride v telesu do oksidativnega stresa, kar lahko vodi v kronično vnetje. Zato je potrebno dodajati antioksidante in tako preprečiti vnetja povzročena z oksidativnim stresom. Dnevno smo izpostavljeni prostim radikalom iz okolja ter osiromašeni hrani. Z dodajanem antioksidantov iz lubja bele jelke, Abigenola, v obliki dodatkov ter s krepilnimi vajami za moč lahko zelo zmanjšamo vpliv akutnega oksidativnega stresa na telo. Bolj bomo zdravi, močnejši in posledično hitrejši.

Svetujem vam krepilne vadbe z manjšim številom ponovitev, te so za tekače boljše. Vsi delamo napake, da želimo narediti več ponovitev in trening je posledično usmerjen bolj k povečanju vzdržljivosti, ne pa k krepitvi mišic in telesa. Na začetku je seveda priporočljivo izvajanje kakšne ponovitve več, da se ustvari osnovna mišična moč.

Naj bo trening za moč tudi zabaven, odpravite se lahko na vodene vadbe, kjer vam motivacijo predstavlja večja skupina ljudi in pozitivna ter energična glasba. Zastavite si cilj in se odpravite tudi na kakšen tekaški dogodek. Moj prvi cilj je bil ravno Tek trojk, ki mi je dal novo, svežo motivacijo, da se že pripravljam na nov tekaški dogodek. Tako da poleg vadb za moč, še pridno tečem.

Vprašajte strokovnjaka

Brezplačno strokovno svetovanje

080 87 66

Pokličete nas lahko od pon. do pet., od 9. do 16. ure.

Pišite nam

Zdaj je primeren čas.

Objavljeno v kategoriji: Izčrpanost in šport