Petra Glinšek, mag. farm.

Pripave na polmaraton


Naročite se na zdravstvene nasvete

Kliknite na gornji gumb in po e-pošti vam bomo poslali zdravstvene nasvete, intervjuje in strokovne nasvete priznanih strokovnjakov in športnikov, omogočili ugodnosti pri nakupu izdelkov Ars Pharmae, sodelovanje v nagradnih igrah, ugodnosti pri poslovnih partnerjih Ars Pharmae in brezplačno udeležbo na izobraževanjih na temo zdravega življenja in preventive.

Že razmišljate o maratonu?  Veste, da bi se morali začeti počasi pripravljati. Ne veste pa kako. Pripravljen imamo trening za tekače, ki trenirate sami. Pomembno je, da poleg teka izberete pravilno kombinacijo vaj za moč ter vnesete v telo dovolj snovi za regeneracijo.

Najpogostejše napake, ki jih delamo tekači

Ena izmed najpogostejših napak med pripravo na maraton je, da začnemo s treningi prepozno. Oziroma tudi to, da treninga ne začnemo pravočasno zmanjševati pred tekmo. Kar se pozna pri utrujenosti na dan tekme.

Vedno je dobro poznati kombinacijo treningov in vaj, kako trenirati, saj naše telo ni nekakšen stroj. Potrebuje tudi dovolj počitka in obnovo. Z ustreznim počitkom se sposobnost telesa poveča in poveča se napredek. Če zanemarimo počitek, se lahko telo odzove s pretreniranostjo. Hkrati se napredek upočasni, izgubimo motivacijo in treningi so vse težji. Poveča se tudi možnost poškodb. 

Poškodbe so zelo pogost spremljevalec priprav na maraton. Velikokrat se zgodi, da rahle poškodbe v času treninga odmislimo in treniramo naprej. Če si ne vzamemo dovolj časa za okrevanje se pogosto zgodi, da manjša poškodba napreduje v hujšo.

Med tekom smo veliko zunaj, na soncu. Sonce poškoduje našo kožo, saj se med izpostavljenostjo na soncu  sproščajo v koži velike količine nevarnih prostih radikalov, ki povzročajo vnetja, oksidativni stres in trajne poškodbe kože, hkrati povzročijo izsušitev kože in nastanek gub.  Pred prostimi radikali se učinkovito zaščitimo z naravnimi antioksidanti.

Priskrbite si brezplačno e- zbirko »Teci z užitkom«

Več nasvetov in kako se lotiti 3 mesečne intenzivne priprave za tek na 21 km najdete v brezplačni e- zbirki  Teci z užitkom«, ki vključuje nasvete, navodila in osebne izkušnje. Zapisali so jih nutricionistka, trener fitnesa in legenda triatlona Nataša Nakrst. Opisani trening polmaratona je primer, kako lahko s pravilnimi vajami iz sebe potegneš več kot pričakuješ.

Poleg pravilnih treningov pa je pomembno tudi, da izberete naravne dodatke, ki vam bodo omogočili, da boste hitreje napredovali in se regenerirali na naraven način.

1. Abigenol, naravni izvleček iz lubja kočevske bele jelke, je en najbogatejših virov polifenolov, ki delujejo antioksidativno. To so danes najmočnejši znani antioksidanti ali lovilci prostih radikalov, tudi po izpostavljenosti na soncu. Polifenolov z veliko molekulsko maso naše telo ne more absorbirati in uporabiti. Zato so v sestavini Abigenol® ohranjeni skoraj izključno polifenoli z nižjo molekulsko maso, ki jih naše telo zlahka absorbira. Tako Abigenol® ne deluje le v celicah, ampak tudi v medceličnih prostorih, kar veliki večini drugih antioksidantov ne uspe. Abigenolu dodana kombinacija vitaminov (C in E) in mineralov (cink, selen, baker) še dodatno okrepi antioksidativni učinek polifenolov. Tako še hitreje pomaga zmanjšati utrujenost in izčrpanost športnikov ter nas varuje pred delovanjem sončnih žarkov.

2. Naravni Wellmune WGP beta-glukan je evolucijsko zelo star aktivator različnih vrst obrambnih reakcij v našem telesu. V naravi ga najdemo kot del celične stene kvasovk v pekovskem kvasu. Vir Wellmune WGP beta-glukana so posebne, zaščitene kvasovke Saccharomyces cerevisiae. Deluje tako, da se v tankem črevesu veže na specifične celice imunskega sistema in tako aktivira celoten imunski sistem v telesu. Wellmune WGP beta-glukan se v nespremenjeni obliki izloči iz telesa in ne povzroča stranskih učinkov.

3. Magnezij je pomemben predvsem pri delovanju mišic in živčevja. Pri športu so telesne zahteve po magneziju bistveno povečane. Poveča pa se tudi izguba magnezija, zaradi pospešene presnove in znojenja. Magnezij je pomemben tudi pri izločanju laktata iz mišic, kar zmanjša bolečino in utrujenost mišic oziroma zmanjša »musklfiber«.

Vprašajte strokovnjaka

Brezplačno strokovno svetovanje

080 87 66

Pokličete nas lahko od pon. do pet., od 9. do 16. ure.

Pišite nam

Zdaj je primeren čas.

Objavljeno v kategoriji: Izčrpanost in šport