Petra Glinšek, mag. farm

Otroci so cel dan od doma. Domov pridejo šele pozno zvečer. V času treningov in tekem morajo hitro pojesti zdrav in kvaliteten obrok. Radi bi, da se zdravo prehranjujejo, a jih težko pripravite do tega. Niti ne morete vplivati na njihovo prehrano, ker so cel dan zdoma. Neenakomerno razporejeni obroki povzročajo težave v prebavi.

Sprašujete se, kako naj si uredijo prebavo in s tem lažje kontrolirajo telesno maso?

Konec treninga in občutek lakote je tu

Vaš otrok pride pozno zvečer domov. Ne veste več, kaj bi mu skuhali za večerjo. Zmanjkuje vam idej. Veste, da mora vaš otrok po športnem treningu zaužiti dovolj beljakovin, kompleksnih ogljikovih hidratov ter vlaknin. Vnos različne hrane je zelo pomemben, saj tako zagotovimo vnos pomembnih mineralov, vitaminov in hranil, ki jih telo športnika potrebuje.

Že neštetokrat ste slišali: »Mami, kako sem lačen«. Vaši otroci kar naprej posegajo po hitri predelani hrani. Res je najenostavnejša in najhitrejša rešitev, a ni vredno. Ta hrana vsebuje ogromno sladkorja, soli in nezdravih maščob. Kar vodi do zaprtja, neurejene prebave in slabega počutja.

Najhuje je kontrolirati željo po sladkem. Ta nastopi ravno zvečer pred spanjem. Takrat si najbolj zaželimo sladkarij. Tudi v hrani, kjer navadno mislimo, da ni sladkorja, ga je dejansko »skritega« veliko. V naprej pripravljena predelana hrana vsebuje več škodljivih snovi, kot si lahko mislimo. To je le prazna energija, ki povečujejo odvečne kilograme. 

S topnimi vlakninami bomo ustvarili občutek sitosti

Topne vlaknine svetujejo nutricionisti in jih priporočajo za zdravo predvsem pa naravno kontrolo telesne teže ter prebave. Otroci in tudi mi jih vsakodnevno vsekakor zaužijemo premalo. Ob vnosu vlaknin bomo zaužili manj hrane in s tem energije (kalorij).

Zaradi občutka sitosti bomo bolj premišljeno izbirali obroke, tudi enakomerno jih bomo razporedili preko dneva.

Tako bodo zaužiti obroki bolj kvalitetni. S tem bomo z vnosom kvalitetnih hranil omogočili telesu dovolj energije, se zaščitili pred izgubo mišične mase, si uredili prebavo ter s tem lažje kontrolirali telesno maso.

Kolon3Aktiv združuje psyllium, probiotike in prebiotik

Luščine semen indijskega trpotca (psyllium) so učinkovite za lajšanje težav s prebavo, pomagajo pri čiščenju telesa in pomagajo zdravo ter naravno kontrolirati telesno maso. Luščine psylliuma vsebujejo kar 70 % vlaknin in so v primerjavi z drugimi vlakninami (lan, oves) topne v vodi. Ko jih zaužijemo, v črevesju nabreknejo in tako sčistijo črevesje ter ne dražijo stene prebavil. S tem pripravijo tudi ugodnejše razmere za rast dobrih bakterij, ki skrbijo za urejeno prebavo in preprečujejo razrast kandide ter drugih slabih bakterij.

Tudi dodatek inulina (prebiotik) ima lastnost, da v črevesju tvori raztopine, ki dajejo občutek sitosti. Hkrati zmanjša absorpcijo žolčnih kislin in glukoze ter s tem neposredno pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov. Zaradi občutka sitosti zmanjša tudi dodaten vnos hrane.

Učinkovita je kombinacija inulina s probiotiki – kulturami bakterij, ki jih dodajajo v prehranske izdelke.

Objavljeno v kategoriji: Prebava in napenjanje, Izčrpanost in šport