Petra Glinšek, mag. farm

Prebava športnikov


Naročite se na zdravstvene nasvete

Kliknite na gornji gumb in po e-pošti vam bomo poslali zdravstvene nasvete, intervjuje in strokovne nasvete priznanih strokovnjakov in športnikov, omogočili ugodnosti pri nakupu izdelkov Ars Pharmae, sodelovanje v nagradnih igrah, ugodnosti pri poslovnih partnerjih Ars Pharmae in brezplačno udeležbo na izobraževanjih na temo zdravega življenja in preventive.

Otroci so cel dan od doma. Domov pridejo šele pozno zvečer. V času treningov in tekem morajo hitro pojesti zdrav in kvaliteten obrok. Radi bi, da se zdravo prehranjujejo, a jih težko pripravite do tega. Niti ne morete vplivati na njihovo prehrano, ker so cel dan zdoma. Neenakomerno razporejeni obroki povzročajo težave v prebavi. Sprašujete se, kako naj si uredijo prebavo in s tem lažje kontrolirajo telesno maso?

Konec treninga in občutek lakote je tu

Vaš otrok pride pozno zvečer domov. Ne veste več, kaj bi mu skuhali za večerjo. Zmanjkuje vam idej. Veste, da mora vaš otrok po športnem treningu zaužiti dovolj beljakovin, kompleksnih ogljikovih hidratov ter vlaknin. Vnos različne hrane je zelo pomemben, saj tako zagotovimo vnos pomembnih mineralov, vitaminov in hranil, ki jih telo športnika potrebuje.

Že neštetokrat ste slišali: »Mami, kako sem lačen«. Vaši otroci kar naprej posegajo po hitri predelani hrani. Res je najenostavnejša in najhitrejša rešitev, a ni vredno. Ta hrana vsebuje ogromno sladkorja, soli in nezdravih maščob. Kar vodi do zaprtja, neurejene prebave in slabega počutja.

Najhuje je kontrolirati željo po sladkem. Ta nastopi ravno zvečer pred spanjem. Takrat si najbolj zaželimo sladkarij. Tudi v hrani, kjer navadno mislimo, da ni sladkorja, ga je dejansko »skritega« veliko. V naprej pripravljena predelana hrana vsebuje več škodljivih snovi, kot si lahko mislimo. To so le prazne kalorije, ki povečujejo odvečne kilograme. 

S topnimi vlakninami bomo ustvarili občutek sitosti

Topne vlaknine svetujejo nutricionisti in jih priporočajo za zdravo predvsem pa naravno kontrolo telesne teže ter prebave. Otroci in tudi mi jih vsakodnevno vsekakor zaužijemo premalo. Ob vnosu vlaknin bomo zaužili manj hrane in s tem kalorij. Zaradi občutka sitosti bomo bolj premišljeno izbirali obroke, tudi enakomerno jih bomo razporedili preko dneva. Tako bodo zaužiti obroki bolj kvalitetni. S tem bomo z vnosom kvalitetnih hranil omogočili telesu dovolj energije, se zaščitili pred izgubo mišične mase, si uredili prebavo ter s tem lažje kontrolirali telesno maso.

Lepicol združuje psyllium, probiotike in prebiotik

Luščine semen indijskega trpotca (psyllium) so učinkovite za lajšanje težav s prebavo, pomagajo pri čiščenju telesa in pomagajo zdravo ter naravno kontrolirati telesno maso. Luščine psylliuma vsebujejo kar 70 % vlaknin in so v primerjavi z drugimi vlakninami (lan, oves) topne v vodi. Ko jih zaužijemo, v črevesju nabreknejo in tako sčistijo črevesje ter ne dražijo stene prebavil. S tem pripravijo tudi ugodnejše razmere za rast dobrih bakterij, ki skrbijo za urejeno prebavo in preprečujejo razrast kandide ter drugih slabih bakterij.

Tudi dodatek inulina (prebiotik) ima lastnost, da v črevesju tvori raztopine, ki dajejo občutek sitosti. Hkrati zmanjša absorpcijo žolčnih kislin in glukoze ter s tem neposredno pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov. Zaradi občutka sitosti zmanjša tudi dodaten vnos hrane.

Učinkovita je kombinacija inulina s probiotiki – kulturami bakterij, ki jih dodajajo v prehranske izdelke. Vse v enem izdelku, inulin iz korenine cikorije, topne vlaknine iz luščin semen indijskega trpotca psyllium in probiotične kulture so združene v izdelku Lepicol.

V jedilnik vaših otrok vam svetujem, da vključite izdelek Lepicol, saj predstavlja dober vir vlaknin. Lahko ga vmešate v smuti oz. med kosmiče ob zajtrku ali v regeneracijski napitek pred spanjem. Vaš otrok bo tako vnesel v telo dovolj vlaknin in probiotikov.

V času potovanja, ko so vaši otroci na kakšni tekmi, vam svetujem, da mu pripravite Lepicol za na pot. Saj je hrana v tujini ali v drugih restavracijah ni vedno podobna domači in hitro pride do driske ali zaprtja. Hkrati pa bo otroku pomagal vzdrževati telesno težo, da se ta tik pred tekmo ne bo drastično povečala.

Vprašajte strokovnjaka

Brezplačno strokovno svetovanje

080 87 66

Pokličete nas lahko od pon. do pet., od 9. do 16. ure.

Pišite nam

Zdaj je primeren čas.

Objavljeno v kategoriji: Prebava in napenjanje, Izčrpanost in šport