Pojdi na glavno vsebino
Ars Active je zakladnica nasvetov za vse, ki želite ohraniti zdravje, pomagati pri obolenjih in izboljšati počutje s pomočjo narave. Zato potrebujete znanje. Mi smo ga poiskali pri najbolj strokovnih, zanesljivih, verodostojnih in neodvisnih virih. Customers friend
Ars Active

Kako lahko vaša prehrana izboljša težave z razdražljivim črevesjem?

Urška Zaloker, mag. farm.


Naročite se na zdravstvene nasvete

Kliknite na gornji gumb in po e-pošti vam bomo poslali zdravstvene nasvete, intervjuje in strokovne nasvete priznanih strokovnjakov in športnikov, omogočili ugodnosti pri nakupu izdelkov Ars Pharmae, sodelovanje v nagradnih igrah, ugodnosti pri poslovnih partnerjih Ars Pharmae in brezplačno udeležbo na izobraževanjih na temo zdravega življenja in preventive.

 

Kaj je sindrom razdražljivega črevesja?

Sindrom razdražljivega črevesja je skupina simptomov, ki vključuje bolečino ali nelagodje v predelu  trebuha in spremembe v pogostnosti izločanja in/ali videzu ter konzistenci blata (driska ali zaprtje). Bolečino ali nelagodje pri razdražljivem črevesju lahko občutite kot krče. Temu sta pridružena še vsaj dva od spodnjih simptomov:

Bolečina ali nelagodje se izboljša po opravljeni veliki potrebi.

Opazne spremembe v tem, kako pogosto odvajate.

Opazne spremembe v izgledu in konzistenci blata.

Sindrom razdražljivega črevesja je kronična bolezen, kar pomeni, da traja dolgo časa, pogosto več let. Vendar pa simptomi lahko pridejo in grejo. V veliko pomoč pri uravnavanju vaših težav z razdražljivim črevesjem vam je lahko vaša prehrana.

Tukaj je mnogo koristnih napotkov:

Jejte manjše obroke ali manjše porcije večkrat na dan. To vam lahko pomaga izboljšati simptome razdražljivega črevesja, saj vam veliki obroki lahko povzročajo krče in drisko.

Uživanje živil z nizko vsebnostjo maščob in veliko ogljikovimi hidrati, kot so testenine, riž, polnozrnata živila, sadje in zelenjava, vam tudi lahko pomagajo.

Vlaknine so nujne za dobro izločanje.

Vlaknine vam lahko izboljšajo simptome zaprtja ali/in driske, saj pomagajo pri enakomernem prehodu črevesne vsebine. Vlaknine se nahajajo v živilih, kot so žita, sadje in zelenjava. Vendar moramo biti pri izbiri živil z vlakninami pozorni, ker obstajata dve vrsti vlaknin, netopne vlaknine in topne vlaknine, ki ne učinkujejo enako.

Netopne vlaknine

Netopne vlaknine se nahajajo v žitih in polnozrnatih živilih, fižolu ter oreščkih. Zanje je značilno, da nase ne vežejo vode, ampak z naravnim procesom drgnjenja ob črevesno steno spodbujajo delovanje črevesja. Čeprav je ta proces popolnoma naraven, pa lahko njegov učinek že tako občutljivo črevo razdraži še bolj. Ljudje z razdražljivim črevesjem naj se netopnim vlakninam v prehrani izogibajo.

Topne vlaknine

Ravno nasprotno v črevesju delujejo topne vlaknine. Te vodo vežejo in zadržijo ter tako povečajo viskoznost črevesne vsebine. Topne vlaknine zato do črevesja niso agresivne, kar je za ljudi z občutljivim črevesjem zelo pomembno. Topne vlaknine najdete predvsem v sadju in zelenjavi, luščinah semen indijskega trpotca, ovsu, lanenih semenih.

Kako smiselno dodati vlaknine vaši prehrani?

Priporoča se, da dnevno zaužijemo od 25 do 35 g vlaknin, a običajno jih le polovico tega. Zato je smiselno povečani vnos živil z večjo vsebnostjo vlaknin oziroma jih dodati v obliki luščin semen indijskega trpotca.

Dodajanje vlaknin k prehrani pomaga pri zaprtju in pri driski, vendar se pri zaprtju lahko na začetku pojavi nelagodje v predelu trebuha. Dejansko lahko nekaterim ljudem z razdražljivim črevesjem povečan začeten vnos vlaknin povzroča malo več bolečine v trebuhu. Vendar je to le prehodne narave. Zato je pomembno, da začnete dodajati vlaknine počasi, da se jih vaše telo navadi. Večja količina zaužitih vlaknin na enkrat lahko povzroča tudi napihnjenost in pline, zato začnite dodajati vlaknine k svoji prehrani počasi s 5 g na dan.

Poleg vsakodnevne prehrane je najboljši vir topnih vlaknin indijski trpotec, ki je posebej priporočljiv za vse z razdražljivim črevesjem. Je tudi zelo enostaven in naraven način povečanja količine vlaknin v prehrani.

Čemu naj se izognem, da olajšam svoje težave z razdražljivim črevesjem?

Nekatera živila ali pijače lahko poslabšajo simptome:

- živila z visoko vsebnostjo maščob,

- nekateri mlečni izdelki,

- pijače z alkoholom ali kofeinom,

- pijače z veliko količino umetnih sladil,

- fižol, zelje in druga živila, ki lahko povzročijo povečano nastajanje plinov

Če želite izvedeti, katera živila vam sprožijo ali poslabšajo simptome, začnite pisati prehranski dnevnik:

kaj jeste čez dan.

katere simptome imate trenutno.

kateri simptomi se vam pojavijo po zaužitju določene hrane.

Dieta FODMAP

V tujini se mnogokrat poslužujejo posebne prehrane z nizko FODMAP (Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols) - zmanjšajte vnos ali izogibajte se hrani, ki vsebuje težko prebavljive ogljikove hidrate (hitro fermenitirajoče oligosaharide, disaharide, monosaharide in poliole (sladkorne alkohole)). Tukaj je seznam določenih živil z visoko FODMAP, ki se jim je vredno izogniti oziroma zelo zmanjšati njihov vnos:

sadje, kot so jabolka, marelice, ribez, češnje, mango, nektarine, hruške, slive in lubenice, ali soka, ki vsebujejo katerega koli od teh sadežev.

konzervirano sadje v svojem naravnem sadnem soku, ali velike količine sadnega soka, ali suho sadje.

zelenjava kot so artičoke, beluši, fižol, zelje, cvetača, česen, leča, gobe, čebula in grah.

Mlečni proizvodi kot so mleko, mlečni izdelki, mehki sir, jogurt in sladoled.

Pšenica, rž ter izdelke iz njih.

Med in živila z visoko fruktoznim koruznim sirupom.

Izdelki, vključno z bonboni in žvečilnimi gumiji, ki vsebujejo sladila, ki se končajo na "-ol", kot so sorbitol, manitol, ksilitol, maltitol, eritritol.

Dodajte probiotike

Probiotiki so živi mikroorganizmi-drobni organizmi, ki jih je mogoče videti le z mikroskopom. Ti mikroorganizmi, najpogosteje bakterije, so enaki mikroorganizmom, ki so običajno prisotni v vaših prebavilih. Študije so pokazale, da lahko jemanje dovolj velike količine in ustrezne kombinacije probiotikov, natančneje bifidobakterij in laktobacilov, izboljša simptome razdražljivega črevesja.

Probiotike najdete v prehranskih dopolnilih, kot so kapsule, tablete in praški ter v nekaterih živilih, kot je jogurt.

Ustrezan kombinacija probiotikov in vlaknin

Ustrezno kombinacijo probiotikov, ki je namenjena prav lajšanju težav razdražljivega črevesja, najdete v prehranskem dopolnilu Lepicol. Za celovito pomoč pri razdražljivem črevesju vsebuje Lepicol tudi topne vlaknine luščin semen indijskega trpotca. Zato je Lepicol zelo dobro dopolnilo vaši prehrani za uravnavanje težav, ki se pojavljajo pri razdražljivem črevesju. 

vir: National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Disease

Vprašajte strokovnjaka

Brezplačno strokovno svetovanje

080 87 66

Pokličete nas lahko od pon. do pet., od 9. do 16. ure.

Pišite nam

Zdaj je primeren čas.


Objavljeno v kategoriji: Prebava in napenjanje

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...