Pojdi na glavno vsebino
Ars Active je zakladnica nasvetov za vse, ki želite ohraniti zdravje, pomagati pri obolenjih in izboljšati počutje s pomočjo narave. Zato potrebujete znanje. Mi smo ga poiskali pri najbolj strokovnih, zanesljivih, verodostojnih in neodvisnih virih. Customers friend
Ars Active

Kako premagamo spomladansko utrujenost?

Urška Zaloker, mag. farm.

Vitamin C za zdravje in odpornost


Naročite se na zdravstvene nasvete

Kliknite na gornji gumb in po e-pošti vam bomo poslali zdravstvene nasvete, intervjuje in strokovne nasvete priznanih strokovnjakov in športnikov, omogočili ugodnosti pri nakupu izdelkov Ars Pharmae, sodelovanje v nagradnih igrah, ugodnosti pri poslovnih partnerjih Ars Pharmae in brezplačno udeležbo na izobraževanjih na temo zdravega življenja in preventive.

Ste kljub daljšim dnevom in višjim temperaturam utrujeni? Vam primanjkuje energije? Ste večkrat brez volje? Gledate prekrasno spomladansko sonce, ki vas vabi v naravo, a vi bi se najraje ulegli in malo zadremali. Ste izčrpani, čeprav dovolj spite? Morda vas daje spomladanska utrujenost. Kaj jo povzroča? Kako si lahko pomagate?

Spomlad nam prinese daljše dneve, več sonca, več pozitivnega vzdušja. Vendar marsikdo namesto navala energije občuti utrujenost, izčrpanost, zaspanost in brezvoljnost. Pri posameznikih pride do povečane temperaturne občutljivosti, omotičnosti, razdražljivosti ali celo glavobola. Pri nekaterih se to pozna v zmanjšani delovni storilnosti in psihofizičnih sposobnostih.

Ti tipični simptomi spomladanske utrujenosti se začnejo običajno sredi marca in trajajo do konec aprila ali še dlje.

Kateri so vzroki spomladanske utrujenosti?

Porušeno hormonsko ravnovesje

Po zimi v našem telesu prevladujejo drugi hormoni kot spomladi. Čez zimo se izčrpajo naše zaloge serotonina, znanega tudi kot hormon sreče. Istočasno se zaradi manj svetlobe, tvori več spalnega hormona melatonina. Ko se spomladi dnevi podaljšujejo, se povečuje tudi sinteza serotonina in se razmerje serotonina ter melatonina začne počasi obračati. Spomladi se prav tako poveča tvorba endorfinov, estrogenov in testosterona. Vse to močno obremeni telo, kar se lahko občuti kot povečana utrujenost.

Nihanje temperatur

Spomladi temperature zelo nihajo. Zjutraj in zvečer je zelo hladno, čez dan pa se temperature lahko povzpnejo do 20 stopinj Celzija. Pogosto so temperaturna nihanja velika tudi iz dneva v dan.

Naše telo se mora tem naravnim temperaturnim spremembam prilagoditi. Dvig temperature povzroči, ohlajanje našega telesa. Pri tem se žile razširijo in krvni tlak pade. Tak nenaden padec tlaka se lahko kaže v povečani utrujenosti in celo omotici.

Slabe zimske razvade

Zima je po navadi bolj lenobno obdobje, kjer se premalo oziroma manj gibamo. Kar se kaže tudi na naši fizični kondiciji, ki jo spomladi z več gibanja začnemo počasi pridobivati. Z večjo aktivnostjo in daljšimi dnevi se pospeši naša presnova. Telo potrebuje in porablja več energije, kar lahko občutimo tudi kot povečano utrujenost.

Po zimi so prav tako naše prehranjevalne navade nekoliko spremenjene. Običajno pojemo več (preveč), predvsem več maščob in ogljikovih hidratov. Istočasno zaužijemo premalo antioksidantov, vitaminov in mineralov. Zaradi tega se spomladanska utrujenost lahko še bolj izrazi.

Spomladanska utrujenost se pogosteje pojavlja pri ljudeh, ki veliko sedijo in se tudi čez leto manj gibljejo, debelejših ljudeh, starejših in vseh, ki imajo oslabljenj imunski sistem.

Kako si lahko pomagamo?

 • Z zdravim prehranjevanjem: več beljakovin, polnozrnatih živil, sadja, zelenjave, zdravih maščob (oreščki, ribe, avokado).
 • Veliko tekočine: predvsem vode in nesladkanih čajev.
 • S telesno aktivnostjo: zmerna telesna aktivnost. Pri slabši telesni pripravljenosti se za začetek priporočajo daljši sprehodi na svežem zraku večkrat tedensko.
 • Z naravnim dodatkom z antioksidanti, vitamini in minerali – Enduranza:
 1. Abigenol®: izvleček polifenolov iz skorje bele jelke z izjemno močnim antioksidativnim delovanjem. Ima veliko kapaciteto lovljenja prostih radikalov. V 1 tableti je dovolj velik odmerek za učinkovito zmanjšanje spomladanske utrujenosti in povečanje energije.
 2. Naravni vitamin C iz acerola češnje: pomaga preprečevati/zmanjšati utrujenost in izčrpanost ter razdražljivost.
 3. Vitamin E: učinkovit antioksidant. Ščiti celice pred uničujočim delovanjem prostih radikalov.
 4. Vitamin D: zmanjšuje slabo razpoloženje, utrujenost in krepi imunski sistem.
 5. Selen: je zelo pomemben za delovanje naših, telesu lastnih antioksidativnih mehanizmov.
 6. Cink: telo potrebuje za več kot 300 različnih encimov. Krepi imunski sistem, zmanjša utrujenost in izčrpanost.
 7. Železo: celice oskrbuje s kisikom, kar je pomembno za proizvajanje energije. Železo učinkovito prispeva k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti.
 8. Vitamin B1: vpliva na dobro psihološko delovanje, pomaga pri spominu in motnjah spanja.    

Vprašajte strokovnjaka

Brezplačno strokovno svetovanje

080 87 66

Pokličete nas lahko od pon. do pet., od 9. do 16. ure.

Pišite nam

Zdaj je primeren čas.

 


Objavljeno v kategoriji: Izčrpanost in šport

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...