Urška Zaloker, mag. farm.

Kako razbremenite svoje telo strupov?

Strupi na vsakem koraku

Ali ste vedeli, da se na svetu vsako leto proizvede okoli 100 tisoč različnih vrst kemikalijZa Evropsko unijo segajo te ocene od 30 - do 70 tisoč. Marsikatera se znajde na jedilni mizi in zastruplja naše telo. Če se v telesu kopičijo odpadki, strupi in kemikalije, zbolimo in se tudi redimo.

Zgrozi me ob dejstvu, da ima povprečen novorojenček ima ob rojstvu v svoji popkovnični krvi skoraj 300 znanih strupov.

Koliko strupov se potem šele nakopiči v času življenja?

Zelo malo teh kemikalij je bilo testiranih za njihov dolgoročni vpliv na zdravje ljudi. Vendar tisti, ki so bili, niso pokazali prijetnih rezultatov.

Pomembno je, da ugotovimo, kako povečati kapaciteto (pripravljenost) telesa za razstrupljanje. Kako iz našega telesa odstranimo čim več odpadnih produktov in strupov?

Zdaj boste verjetno rekli: ne že spet razstrupljanje. Že vsi pišejo in govorijo o tem. Res se veliko o tem govori. Tudi zato, ker resnica ni prijetna.

Smo zelo obremenjeni s kemikalijami oziroma strupi.

 Krivci, ki zastrupljajo naše telo?

Lahko bi naštevala skoraj v nedogled.

 • Težke kovine, živo srebro, svinec, ostanki pesticidov in gnojil ter proizvodi iz nafte.
 • Alergeni v hrani, alergeni v okolju, plesni in toksini iz plesni.
 • Naša standardna »zahodna dieta« z veliko prečiščenimi ogljikovimi hidrati, nezdrave maščobe in predelana hrana.
 • Stres. Mentalni, čustveni in duhovni strupi, ki vplivajo na nas, so: izolacija, osamljenost, jeza, ljubosumje, sovraštvo. Vse to se v našem telesu pretvori v strupe, ki nam škodujejo.
 • Zdravila. Pogosto moramo jemati/jemljemo zdravila. Ampak realnost je, da večina od nas jemlje preveč zdravil in zdravila, ki niso vedno potrebna. Sprememba življenjskega sloga in prehrane je dosti boljša alternativa zdravilom.
 • Notranji toksini, bakterije, glive in kvasovke, ki so del našega prebavnega trakta, lahko negativno vplivajo na nas. Tudi raven določenih hormonov ter presnovki metabolizma zastrupljajo naše telo.

Izpostavila sem jih le nekaj, da je vsakomur jasno, kaj vse obremenjuje naše telo.

Dejstvo je, da živimo v poplavi različnih strupov, ki uničujejo naša telesa in naše možgane in vsak izmed nas nosi v sebi kar zajetno breme strupov.

Kako prepoznamo zastrupljenost s strupi?  

Znaki, da je naše telo preobremenjeno s strupi, vključujejo:

 • utrujenost,
 • bolečine v mišicah,
 • bolečin v sklepih,
 • napenjanje,
 • plini
 • in glavoboli.

V zdravem telesu poteka izločanje strupov gladko.

Ko je vaše telo  preobremenjeno s strupi, postane mehanizem za razstrupljanje v jetrih počasen. Tako ostanejo nekateri strupi v telesu dlje, kot želimo ali jih naše telo sploh ne zmore dobro odstraniti. Zaradi tega smo bolni in ovirana je naša presnova.

Prav tako pride v telesu do zastajanja tekočine, napihnjenosti in zabuhlosti.   

Če ste pretežki, imate že po definiciji preveč strupov v telesu, ker se večino okoljskih kemikalij, kot so pesticidi in plastični delci, kopiči v maščobnem tkivu. Ko boste zgubljali telesno težo, boste morali poskrbeti, da izločite tudi vse strupe iz vašega telesa. V nasprotnem primeru se 'zastruplja' vaš metabolizem in poslabša izgubo teže.

Vsaka kronična bolezen danes je povezana s kopičenjem strupov v telesu. K tem boleznim prištevamo: demenco, srčno-žilna obolenja, avtoimunske bolezni, alergije na hrano in težave s prebavo.

Kako se lotiti razstrupljanja telesa?

Ko uvedete določene spremembe v vašo hrano, gibanje in mišljenje, se znebite veliko strupov.

Vendar to ne gre iz danes na jutri. Tudi v 10 dneh ne, kot oglašujejo nekateri. Držati se je potrebno in uvesti spremembe za štiri tedne.

Zakaj?

V prvih dveh tednih se iz našega telesa, iz naših organov začnejo sproščati strupi in odpadni produkti. Te je na to potrebno tudi izločiti iz telesa. To traja dva tedna. Zato so kratke razstrupljevalne prakse neprimeren.

Poleg tega je smisel razstrupljanja prav tako, da trajno uvedemo določen način prehranjevanja. Da določene vrste hrane opustimo oziroma jo uživamo redkeje, ob določenih priložnostih. Verjemite mi, splača se.

7 priporočil za zmanjšanje zastrupljenosti vašega telesa

1. Vključite živila, ki razstrupljajo

Zelenjava iz družine križnic (brokoli, ohrovt, cvetača, zelje, brstični ohrovt, redkvice,…), zelene solate, zelišča in začimbe ter zeleni čaj so živila, ki vam pomagajo razstrupljati vaša jetra.

2. Vzpostavite ravnovesje v vašem črevesju

Neravnovesje v prebavnem traktu je ključni vir toksinov za veliko ljudi.

Črevesje je potrebno prečistiti in uravnovesiti. Mnogim pomaga že izločanje določenih skupin živil iz svoje prehrane. To so živila, ki vsebujejo gluten in mlečni izdelki.

Poleg tega je smiselno vsako jutro dodati topne vlaknine iz psiliuma (indijskega trpotca) vaši prehrani. Za izboljšanje mikroflore črevesja dodajte probiotike in prebiotik.

Zelo dobra kombinacija vseh treh – psiliuma, probiotikov in prebiotika – je naravni dodatek Kolon3Aktiv®.

Za razstrupljanje vam priporočam, da si vsako jutro naredite zelen smuti, ki vsebuje večji del zelene zelenjave, nekaj sadja (razmerje 4:1) in ena do dve žlički Kolon3Aktiva.

3. Dodajte hranila, ki razstrupljajo in uravnotežijo

Medicinska goba Ganoderma lucidum je tista, ki pomaga izločiti strupe in povrne telo v ravnovesje. Za razstrupljanje jeter sta dobra tudi pegasti badelj in vitamin C.

Jaz vam priporočam, da zjutraj na tešče spijete kozarec mlačne vode s stisnjeno limono, vanj vmešajte malo kurkume v prahu in zraven popijte dve kapsuli Ars Ganoderme.

4. Gibajte se

Gibanje bo pospešilo vašo cirkulacijo krvi in limfe in vsako bo opravilo svojo funkcijo učinkovitejše.

Naredite si plan za redno, najbolje dnevno gibanje. Dobro je, da je raznoliko, saj boste tako lažje vztrajali do konca.

5. Razstrupite vaš um, srce in duha

To je prav tako pomembno, kot razstrupljanje telesa.

Tega področja se le redko lotimo, saj ne pomislimo, da jo tudi to vir strupov za naše telo. Izberite si jogo, meditacijo, globoko dihanje (tehnike dihanja) ali karkoli drugega in delajte to redno.

6. Pijte veliko vode in malo kofeina

Pomembno je, da popijte vsaj 8 do 10 kozarcev vode na dan. Zmanjšajte uživanje kofeina in alkohola na minimum.

Najbolje je, da jih za določen čas ukinete, če se le da.

7. Izločite sladkor, prečiščene ogljikove hidrate in kravje mlečne izdelke

Sladkor zastruplja naše telo in med razstrupljanjem ga popolnoma izločite, še posebej bel prečiščen sladkor. Nadomestite ga lahko z malo kokosovega sladkorja.

Namesto izdelkov iz pšenice, posegajte po izdelkih iz pire, kamuta, prosa,… in to najbolje polnovredne. A tudi te uživajte v manjših količinah.

Kravje mlečne izdelke za časa razstrupljanja izločite, saj vsebuje veliko hormonov, antibiotikov,.. ipd. Lahko uživate kozje izdelke. Seveda tudi te v manjših količinah.

Dva dodatka

izločanje strupov in učenje, kako optimizirati vaše sisteme razstrupljanja je bistvenega pomena pri hujšanju in vzpostavljanju ter vzdrževanju zdravja.

Dva dodatka sta zelo priporočljiva pri izločanju strupov: Kolon3Aktiv® in Ars Ganoderma.

Kolon3Aktiv® vsebuje topne vlaknine luščin semen indijskega trpotca (psilium), mešanico probiotikov in prebiotik inulin iz cikorije. Vlaknine psiliuma pomagajo pri uravnovešanju prebave, enakomernemu prehodu črevesne vsebine in čiščenju črevesja. Probiotiki so pomembni za vzdrževanje ravnovesja črevesne flore.

Zato je Kolon3Aktiv® idealen dodatek za vse, ki imajo težave s prebavo in za vse, ki si želite prečistiti črevesje ter izboljšati njegovo zdravje.

Ars Ganoderma, ki vsebuje počene spore medicinske gobe Ganoderma lucidum, okrepi razstrupljanje jeter, tako da pospeši presnovo in s tem izločanje strupov iz telesa.

Ganoderma lucidum izboljša delovanje jeter in spodbuja njihovo regeneracijo. Poleg tega zaščiti jetra pred poškodbami, ki jih povzročajo različni fiziološki in biološki dejavniki.

Vprašajte strokovnjaka

Brezplačno strokovno svetovanje

080 87 66

Pokličete nas lahko od pon. do pet., od 9. do 16. ure.

Pišite nam

Zdaj je primeren čas.

Objavljeno v kategoriji: Prebava in napenjanje