Pojdi na glavno vsebino
Ars Active je zakladnica nasvetov za vse, ki želite ohraniti zdravje, pomagati pri obolenjih in izboljšati počutje s pomočjo narave. Zato potrebujete znanje. Mi smo ga poiskali pri najbolj strokovnih, zanesljivih, verodostojnih in neodvisnih virih. Customers friend
Ars Active

Kako se izognete driski ali zaprtju na počitnicah?

Urška Zaloker, mag. farm.

Prebava na dopustu


Naročite se na zdravstvene nasvete

Kliknite na gornji gumb in po e-pošti vam bomo poslali zdravstvene nasvete, intervjuje in strokovne nasvete priznanih strokovnjakov in športnikov, omogočili ugodnosti pri nakupu izdelkov Ars Pharmae, sodelovanje v nagradnih igrah, ugodnosti pri poslovnih partnerjih Ars Pharmae in brezplačno udeležbo na izobraževanjih na temo zdravega življenja in preventive.

Se tudi vi na počitnicah prepustite soncu, morju in vetru? Uživate v hrani in pijači? Ne pomislite na to, kaj je v njej? Kako je bila pripravljena? Še posebej se prepustite užitkom in raziskujete lokalne specialitete, ko ste na potovanju. Premamijo vas vonjave in božanski okusi.

Vse to se sliši fantastično, je zabavno in razburljivo. Vendar pogosto privede do bolečin v trebuhu, občutek napihnjenosti in napenjanja, ali v najslabšem primeru do zaprtja ali driske.  

Kaj lahko naredite za zdrav prebavni trakt preden greste na počitnice ali potovanje?

Preden gremo na počitnice, je potrebno poskrbeti za naš prebavni trakt, da bomo imeli manj morebitnih težav s prebavo, še posebej, če gremo na potovanje v oddaljene kraje.

 Uživajte hrano in morebitne probiotične dodatke, ki vam bojo pomagale spodbuditi rast dobrih bakterij v črevesju. Večje število dobrih bakterij ima večjo moč izriniti slabe bakteriji, ki lahko povzročijo infekcije in zaradi njih zbolimo. Poleg tega nam zdrave, dobre bakterije pomagajo ohranjati dobro, redno prebavo.

Uživajte hrano, kot so šparglji, česen, čebula in artičoke, ki so dobri viri prebiotikov. Prebiotiki so specifična hrana za probiotike, naše dobre bakterije v črevesju. Vsak dan se ne da uživati zgoraj naštete hrane. Zato priporočam jemanje probiotika z dodatkom naravnega prebiotika iz korenine cikorije.

Poleg uživanja probiotikov in prebiotikov so za dobro, uravnoteženo prebavo pomembne vlaknine. Zelo dober vir (topnih) vlaknin sta sadje in zelenjave. Poskusite pojesti tistih priporočenih 5 na dan. Poleg tega se pri izbiri žitaric in izdelkov iz njih odločite za polnovredne, ker vsebujejo veliko (netopnih) vlaknin. Če vam to ne uspe, ali želite vašo dnevno prehrano še dodatno obogatiti z vlakninami, jih dodajte v naravni obliki psiliuma (luščin semen indijskega trpotca).

Vse te za prebavo pomembne sestavine najdete v Lepicolu. Začnite ga uživati en do dva tedna pred vašim odhodom na počitnice. Jaz vsak dan dodam dve žlički Lepicola v svoj jutranji smuti. V vsakem primeru ga vzemite s seboj na počitnice.

 

Kaj ga povzroča?

Medicina natančnega vzroka za sindrom razdražljivega črevesja ne pozna. Obstajajo le ugibanja, da naj bi ga sprožila prekomerna aktivnost enega ali več delov črevesja, in domneve, da mišice v črevesju delujejo prekomerno in da so pri ljudeh s sindromom razdražljivega črevesja živci v debelem črevesu zelo občutljivi. Tudi črevesne okužbe naj bi bile en izmed vzrokov nastanka razdražljivega črevesja.

Pomembno je vedeti, da sindrom razdražljivega črevesja ne predstavlja tveganja za poškodbe debelega črevesja ali drugih delov prebavnega trakta in ne povzroča drugih zdravstvenih težav. Žal tudi zdravila za odpravo ali lajšanje ni. Vendar lahko znake razdražljivega črevesja dobro blažimo in uravnavamo na naraven način.

Kaj naredite, če vas presenetijo prebavne težave na počitnicah?

Prebavne težave na počitnicah lahko privedejo do tega, da se večkrat ustavite na postajališčih, straniščih bencinskih črpalkah in letališčih, kot bi si dejansko želeli. Spremembe v vaši prehrani, premalo zaužite tekočine in celo stres na potovanju lahko privedejo do različnih prebavnih težav, od zaprtja do potovalne driske, napenjanja in napihnjenosti.

Pomagajte si s sledečimi potovalnimi napotki

V primeru driske

 • Izogibajte se mastni hrani.
 • Ne pijte pijače s kofeinom.
 • Ne jejte ali pijte mlečnih izdelkov.
 • Izogibajte se hrani in pijači z veliko sladkorja.
 • 2-krat na dan vzemite Lepicol. Lepicol vsebuje vlaknine psiliuma, probiotike in prebiotik. Vlaknine psiliuma vam bojo ustavile prehitri prehod vsebine skozi prebavni trakt in omogočile, da se probiotiki dobro naselijo v črevesju ter izrinejo slabe bakterije, ki so povzročile drisko. Prebiotik je hrana za dobre probiotike.

V primeru zaprtja

Težko se je držati vašega ustaljenega urnika prehrane, ko ste na poti, na dopustu. To lahko vodi do zaprtja. Tukaj je nekaj priporočil, ki se jih skušajte držati, ko ste na poti. Še posebej, če veste, da ste na počitnicah in potovanjih pogosteje zaprti.

 • Izogibajte se zdravilom in dodatkom, ki lahko sprožijo zaprtje, kot so diuretiki, železovi dodatki, antacidi, dodatki kalcija.
 • Pijte velike količine tekočine, predvsem vode.
 • Jejte večje količine vlaknin.
 • Pojdite na stranišče, ko morate – ne odlašajte.
 • Obvladajte potovalni stres.
 • Poskusite svojo prehrano obdržati, kolikor se le da podobno kot doma. Izogibajte se drastičnim spremembam.
 • Vsak dan zaužijte po 2 žlički Lepicola. Z Lepicolom boste vnesli v telo več vlaknin. To vam bo pomagalo pri enakomernem gibanju črevesne vsebine skozi prebavni trakt. Probiotiki in prebiotiki v Lepicolu vam bojo uredili črevesno floro in to bo tudi pripomoglo k boljši prebavi.
   

 

Vprašajte strokovnjaka

Brezplačno strokovno svetovanje

080 87 66

Pokličete nas lahko od pon. do pet., od 9. do 16. ure.

Pišite nam

Zdaj je primeren čas.


Objavljeno v kategoriji: Prebava in napenjanje

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...