Izčrpanost premagajmo z Enduranzo


Naročite se na zdravstvene nasvete

Kliknite na gornji gumb in po e-pošti vam bomo poslali zdravstvene nasvete, intervjuje in strokovne nasvete priznanih strokovnjakov in športnikov, omogočili ugodnosti pri nakupu izdelkov Ars Pharmae, sodelovanje v nagradnih igrah, ugodnosti pri poslovnih partnerjih Ars Pharmae in brezplačno udeležbo na izobraževanjih na temo zdravega življenja in preventive.

Kako se izogniti izčrpanosti?

Slovenci smo ponosni na svojo pridnost. Ko komaj še zmoremo nositi breme na plečih in nam nekdo doda še novega, smo prepričani, da bomo zmogli tudi tega. Dokler nas ne zlomi. Kadar telo dlje časa daje več, kot prejme, se izčrpa. Če to traja leta, pride do izgorelosti, ki trajno poslabša naše telesne sposobnosti. Po tistem nikoli več nismo, kar smo bili.

Izgorelost nastaja postopoma in se pojavlja v treh stopnjah. Po prvih dveh stopnjah si telo še lahko opomore, po zadnji fazi izgorelosti pa se telo ne more več popolnoma popraviti in nikoli nismo več to, kar smo bili.  Zato moramo paziti, da pravočasno prepoznamo svojo izčrpanost in da se pred njo zaščitimo.

Kako prepoznamo znake izčrpavanja?

Najbolj očitni so izguba moči in volje, padec učinkovitosti in čustvena otopelost. Nenehno se počutimo utrujeni. Mnenja smo, da nalogam nismo več kos. Ne moremo se sprostiti ali spočiti, včasih niti naspati. Preveva nas občutek čustvene praznine. Sčasoma izgubimo samozaupanje in veselje do življenja. V zadnji fazi izčrpanosti se naša sposobnost in učinkovitost že zelo zmanjšata, odmaknemo se od prijateljev in znancev, ker nimamo več dovolj energije za njih in se bojimo, da bi prepoznali našo nesposobnost. V službi se zapiramo vase  in se odmikamo od sodelavcev ker nas je strah, da bodo prepoznali in nam očitali našo neučinkovitost. Občutek imamo, da je nastal začaran krog iz katerega ni več izhoda. Oslabi nam naravna odpornost, pogosto zbolevamo, telo ne zmore več delovati in dobesedno izgorimo. Nikoli več si popolnoma ne opomoremo.

Stanju, ki privede v izčrpanost, pravimo stres.

Stres ni le duševna vznemirjenost. Je tudi in predvsem telesna vznemirjenost. Vse psihične težave se slej kot prej spremenijo v telesni stres. Telesni stres pa lahko povzročimo tudi drugače - s telesnimi napori, prekomernim delom, pomanjkanjem spanja, boleznijo, poškodbo ali z vnašanjem strupov kot so tobak, alkohol, mamila, pesticidi, aditivi in drugi. Telesa ne zanima, od kod pride stres. Za telo je vsak stres enako škodljiv. Vendar pa telo ni vedno enako pripravljeno nanj. Izčrpavanje in stres močno povečata količino prostih radikalov v telesu. To so izjemno škodljive molekule, ki preko sprememb na celicah povzročijo bolezenska stanja in zlom.

Kje je rešitev?

Za učinkovito zaščito pred izgorelostjo in boleznimi so nujno potrebni antioksidanti. Antioksidanti so izjemno učinkoviti v boju proti prostim radikalom. So edina celična zaščita, da prosti radikali ne podivjajo izven nadzora in poškodujejo organov. Več energije kot potrebujemo, več prostih radikalov nastane in več antioksidantov potrebujemo. Stres vedno poveča potrebo po energiji, ta pa vedno poveča tudi količino škodljivih prostih radikalov. Zato so antioksidanti nujna pomoč pri škodi, ki jo povzroči stres.

Poskrbimo, da bomo v telo vnesli dovolj antioksidantov.

En najmočnejših antioksidantov, ki jih poznamo, pridobivamo ravno iz slovenske narave. To je izvleček iz skorje bele jelke iz kočevskih gozdov, imenovan Abigenol. Prav antioksidativna moč polifenolih spojin v Abigenolu pa je osupnila strokovno javnost. Dokazali so namreč, da je kar dvakrat večja od antioksidativne moči francoskega bora, ki je do sedaj veljal za enega najmočnejših antioksidantov na svetu. Raziskava je bila objavljena v eni najuglednejših mednarodnih revij na področju prehranske industrije in biotehnologije.

Najmočnejša zaščita pred izgorelostjo

Abigenol® skupaj z izbranimi vitamini in minerali pomaga odstraniti posledice stresa, zmanjša utrujenost in izčrpanost. Znatno se zmanjša količina uničujočih prostih radikalov v telesu. Imeli boste več energije, manj boste utrujeni in izčrpani. Uporaba Abigenola je popolnoma varna tudi za dolgotrajno uporabo in je brez stranskih učinkov.

Vprašajte strokovnjaka

Brezplačno strokovno svetovanje

080 87 66

Pokličete nas lahko od pon. do pet., od 9. do 16. ure.

Pišite nam

Zdaj je primeren čas.

Objavljeno v kategoriji: Izčrpanost in šport