Nataša Nakrst in Urška Zaloker, mag. farm.

Prirpave na polmaraton


Naročite se na zdravstvene nasvete

Kliknite na gornji gumb in po e-pošti vam bomo poslali zdravstvene nasvete, intervjuje in strokovne nasvete priznanih strokovnjakov in športnikov, omogočili ugodnosti pri nakupu izdelkov Ars Pharmae, sodelovanje v nagradnih igrah, ugodnosti pri poslovnih partnerjih Ars Pharmae in brezplačno udeležbo na izobraževanjih na temo zdravega življenja in preventive.

 

Vas zanima kako je Nataša Nakrst prišla do ponovnega vrhunskega rezultata? Kako trenira? Kaj je? S katerimi pripravki si pomaga? Kako se mentalno pripravlja? Nataša je njene skrivnosti delila z nami.

Nataša Nakrst:   

Ob zaključku tekmovalne sezone si športniki običajno vzamemo kak mesec dni počitka, ko med drugim razmišljamo tudi o načrtih za naslednje leto. Odločitev o tem, kako nadaljevati, zame ni bila težka. V letu 2015 so namreč napovedali, da bo Pula prvič gostila tekmo serije Ironman 70,3.

Takih triatlonov je v Evropi le kakih 16. Ironmani 70,3 so tudi kvalifikacije za svetovno prvenstvo v polironmanu (1,9 km plavanja - 90km kolesarjenja - 21km teka), ki se vsako leto odvija na drugi celini. Poleg tega so predvidene plavalna in kolesarska trasa ter tekaška proga s ciljem v Puljski areni obetale res atraktivno tekmo, ki bo privabila veliko število triatloncev z vsega sveta. Zato je bila moja odločitev enostavna.

Kako sem se pripravljala?

Maja in junija sem uspešno nastopila na 5 tekmah za slovenski pokal. V absolutni ženski razvrstitvi sem bila dvakrat prva, enkrat tretja in dvakrat šesta. V svoji starostni kategoriji sem bila vedno prva. Tako sem komaj čakala, da bom lahko začela s pripravami na Puljski triatlon.

Ko sem se konec junija na tekmo tudi res prijavila, je bilo na startni listi že 1400 tekmovalcev z vsega sveta.  Za 6 tednov sem se preselila v našo malo hišico v Medulinu, kjer imam idealne pogoje za treniranje. Ob enem si tam spočijem tudi dušo in telo.

Izdelala sem si okvirni program treningov, ki sem ga sproti prilagajala trenutnim razmeram (vreme, obveznosti  doma, počutje…).Zaradi velike vročine sem vse treninge razen plavanja opravila najkasneje do 10.00 . Plavala sem vsak dan, saj je bilo morje letos neverjetno čisto in toplo. Kolesarske in tekaške treninge sem kombinirala tako, da sem en dan imela dolg kolesarski trening (2-3 ure), drugi dan kombinacijo kolesa in teka (1-1,5 ure kolesa in pol ure teka), tretji dan dolgi tek (1-1,5 ure), nato je sledil dan počitka in potem so se kombinacije ponovile.

Kaj sem jedla in s katerimi pripravki sem si pomagala na pripravah?

Prehranjujem se predvsem s pridelki z domačega vrta in svežimi ribami, ki jih dobim kar na pomolu pri domačih ribičih. Seveda se večkrat pregrešim z manj zdravimi sladkarijami (piškoti, nutela….). A če si v stalnem pogonu, ti tudi to ne škodi preveč.

Počitek, spanje, ustrezne krepilne in raztezne vaje, kvalitetna prehrana in zadosten vnos mineralov in vitaminov so pomemben in nepogrešljivi del vsakega trenažnega procesa, saj pripomorejo k hitrejši regeneraciji. Moj zvesti spremljevalec na pripravah je bil tudi to leto Atlastrong. Jemala sem 2 tableti na dan. Eno tableto sem vzela vsako jutro po zajtrku, drugo pa po obroku, ki je sledil glavnemu treningu.

Nesreča

Prvih 5 tednov sem trenirala brez  problemov:  dobro sem se počutila, poškodb ni bilo, z lahkoto sem opravljala vse treninge. Forma je bila iz tedna v teden boljša. Potem pa me je dober mesec pred tekmo na kolesarskem treningu podrl avto.

Obetal se je še en vroč dan z 38 °C. Zato sem se že na vse zgodaj odpravila  na kolesarsko traso. Vendar nisem bila dolgo na poti. V Ližnjanu, le dobra 2 km od doma, mi je na pot skočil pes. Malce sem zavila, da ga ne bi zbila.

A avto za mano ni imel ustrezne varnostne razdalje, poleg tega je vozil prehitro. Zadel me je v zadnje kolo in jaz sem poletela čez krmilo. Pristanek ni bil ravno nežen, a sem jo kljub vsemu še dobro odnesla. Po desnem boku sem bila hudo odrgnjena in vsa v hematomih.

Dobro se je izteklo

Važno je bilo, da je glava ostala cela in ni bilo nič zlomljeno. Tudi moje kolo ne. Zato je bila Pula še vedno v igri. Po enem tednu prisilnega počitka sem  kljub bolečinam previdno  sedla na kolo in življenje je bilo spet lepše. Počasi  sem se vračala v formo

 

Začetek pouka, usklajevanje terapij, treningov in delovnih obveznosti so zaznamovali prvo polovico septembra. Seveda je prišel tudi prvi val viroz v šoli, veliko prehlajenih v vsakem razredu in v zbornici. Pojavil se je moj strah, da tik pred tekmo ne zbolim. In res nisem.

Dnevi pred tekmo

V Pulo sem dva dni pred triatlonom prišla zdrava in odlično pripravljena. Na startni listi je bilo 1800 tekmovalcev z vsega sveta. V moji kategoriji, ženske od 50 do 54 let, je bilo 22 meni podobnih »modelk«. Bila sem med starejšimi in svojih tekmic v glavnem nisem poznala, saj že tri leta nisem bila na nobeni podobni tekmi. Poleg tega so bile takrat one večinoma v mlajši kategoriji.

Pregled konkurence

Ko sem brskala po rezultatih preteklih let, sem ugotovila, da me je ena od njih, Avstrijka Sabine Greipel, vedno pošteno prehitela, le da sva bili takrat v različnih kategorijah. Tokrat bova prvič tekmovali skupaj. Prav zanimalo me je, kako se bo izteklo.

Vedela sem, da kolesarsko progo obvladam do potankosti, da poznam vsak ovinek, klanec in spust in da je to zame velika prednost. Tu mi bo težko katera kos. Tudi tekla sem zadnji mesec zelo dobro. Še najbolj me je skrbelo plavanje in velika  gneča v vodi. Pa tudi napovedi burje se nisem ravno razveselila, saj sem vedela, kaj to v Istri pomeni.

Dva dni pred tekmo

V petek sem dvignila startno številko in si v vrečke premišljeno pripravila opremo za kolesarjenje, tek in plavanje. V soboto smo v menjalni prostor 1 ob plavalni progi v Verudeli  morali pripeljati kolesa in oddati opremo za kolesarjenje. V menjalni prostor 2 pod Puljsko areno smo shranili tekaško opremo. Nato je sledil breefing - predstavitev tekmovalnih tras, glavna navodila in pravila, ki se jih moramo tekmovalci držati.

Tu smo izvedeli, da bo točno ob 13.41 čez kolesarsko progo na 62.km v Smoljancih  pripeljal vlak, ki ga bo seveda treba počakati. Če te bo doletela sreča, da boš točno takrat tam. Takoj sem si izračunala, da mi tako hitro najbrž ne bo uspelo  priti do tja  in bo  vlak že prej odpeljal mimo. No, to je bil račun brez krčmarja.

En dan pred tekmo

Sledil je le še finale. Najbolj pomembno je, da bom na tekmo prišla umirjena in kolikor se da spočita. Zadnji teden je potekal natanko tako kot mora. Veliko počitka, tekočine, kompleksnih ogljikovih hidratov (makaroni, riž, polenta , kosmiči…), ustrezna količina dodatnih mineralov in vitaminov v obliki Atlastrong, minimalni treningi le še za dober občutek, umiritev misli …                                                                           

Večer pred tekmo sem pojedla  velik krožnik meni najljubših testenin s sirom, popila pol litra Basice,  naredila raztezne vaje in se zmasirala. V mislih sem na hitro preletela vse najpomembnejše za naslednji dan, prebrala nekaj strani zanimive knjige in neobremenjeno zaspala.

Zanimivo kanje? Sliši se zelo enostavno. Vendar vsi vemo, da je za tem veliko dela, treningov in discipline.

Med drugim je Natašin zvesti spremljevalec že drugo tekmovalno sezono Atlastrong. Odlično ji pomaga pri hitrejši regeneraciji po vsakem treningu in pred tekmo. Wellmune betaglukan v Atlastrongu pa ji krepi imunski sistem in jo s tem ohranja zdravo, saj je ob prvem valu viroz in intenzivnih treningih ostala zdrava in fit.

Zato poskusite Atlastrong tudi vi, da se bojo vaše mišice hitro regenerirale. Poleg tega vam Atlastrong v teh hladnih jesenskih dneh pomaga krepiti imunski sistem, ki vas ohranja zdrave in močne. Za vas sem pripravila odlično ugodnost, ki jo izkoristite čim prej.   

Vprašajte strokovnjaka

Brezplačno strokovno svetovanje

080 87 66

Pokličete nas lahko od pon. do pet., od 9. do 16. ure.

Pišite nam

Zdaj je primeren čas.

Objavljeno v kategoriji: Izčrpanost in šport