Urška Zaloker, mag. farm.

Prirpave na polmaraton


Naročite se na zdravstvene nasvete

Kliknite na gornji gumb in po e-pošti vam bomo poslali zdravstvene nasvete, intervjuje in strokovne nasvete priznanih strokovnjakov in športnikov, omogočili ugodnosti pri nakupu izdelkov Ars Pharmae, sodelovanje v nagradnih igrah, ugodnosti pri poslovnih partnerjih Ars Pharmae in brezplačno udeležbo na izobraževanjih na temo zdravega življenja in preventive.

Ali tudi vi pridno tečete in se mogoče pripravljate na polmaraton ali celo maraton v jeseni? Imate plan teka, ki se ga pridno držite. Dobro ste tekli in lepo pridobivali kondicijo vse do poletne vročine. Sedaj v tej vročini zelo težko tečete. Znatno ste upočasnili vaš tek in treninge? Skrbi vas, da boste nazadovali v formi. Sprašujete se, kaj se dogaja? Ali obstaja kaj, kar bi naredilo tek v tej vročini bolj znosen?

Kako najbolje teči v vročem vremenu, vam bo lažje, če boste razumeli, kako se vaše telo ohlaja v taki vročini.

Ko tečete, se vaše telo segreje, saj krčenje mišic, poveča telesno temperaturo. Ko se dvigne telesna temperatura, se večji odstotek pretoka krvi preusmeri v površino vaše kože z namenom, da se odstrani nastala toplota v telesu. Zato se znojite. Vendar ni potenje tisto, ki vas ohladi, ampak izhlapevanje znoja iz površine vaše kože. Ko znoj izhlapeva, se ohlajamo.

Skupaj z visokimi temperaturami poleti pride najpogosteje tudi višja vlažnost. Visoke temperature in visoka vlažnost pomenita dvojno obremenitev. Večja kot je vlažnost, bolj nasičen je zrak z vodo in zato se težje ohladimo. Znoj iz površine kože takrat ne more izhlapevati, saj je zrak že nasičen z vodo. 

Znoj je sestavljen iz plazme iz vaše krvi in tako je volumen vaše krvi zaradi potenja lahko manjši. Zato je hidracija v vročih poletnih dneh tako zelo pomembna. Z znojenjem izgubljate tudi elektrolite, ki jih morate nadomestiti. Tukaj je dodatek, ki vsebuje elektrolite prilagojene prav športnikom, ključnega pomena. Zelo dober dodatek z ustreznimi elektroliti je na primer Atlastrong, ki ga vzamete po treningu.

Ker je med tekom v vročih dneh pretok krvi bolj preusmerjen k površini vaše kože, je manj krvi na voljo za delo vaših mišic. Srce ima na voljo manj krvi in zato je prisiljeno delati bolj, da vzdržuje vaš intenziven tek. Rezultat je, tek pri višjem srčnem utripu. Preprosto povedano, v toplem, vlažnem vremenu postane vaš običajen tempo teka veliko, veliko težji.

To pomeni, da se bojo vaše zaloge ogljikovih hidratov porabile hitreje kot običajno in tudi kopičenje laktata v krvi se znatno poveča.

Zato je tukaj nekaj nasvetov, ki vam lahko pomagajo pri teku v vročih poletnih dneh:

  • Za tek izberite najhladnejši čas dneva, ki je običajno tik pred sončnim vzhodom.
  • Izogibajte se teku sredi dneva, ko je običajno najbolj vroče.
  • Tecite po senčnih poteh in/ali poteh ob vodi.
  • Oblecite ohlapna, svetla oblačila, ki se hitro sušijo in odvajajo znoj.
  • Zaužijte zadostno količino vode tekom dneva.
  • Vzemite ustrezen dodatek za povrnitev elektrolitov in hitrejšo regeneracijo mišic. Priporočamo vam dodatke Atlastrong, ki zajame prav oboje.
  • Pazite, da vas sonce ne opeče. Opečena, poškodovana koža, izgubi svojo 'sposobnost' znojenja, zaradi česar je hlajenje telesa manj učinkovito.
  • Upočasnite svoj tempo teka in ga prilagodite toploti/temperaturam in vlagi.
  • Tecite po občutku namesto po tempu/hitrosti. Če imate občutek, da je tek težek/utrujajoč, je težek ne glede na dejanski tempo oz. hitrost.
  • Ko je vreme res prevroče, je v redu, če greste teči na tekaško stezo v dvorano. Za aklimatizacijo vašega telesa na visoke temperature je dovolj, da tečete zunaj 2- do 3-krat na teden.

Zelo pomembno je, da v vročih mesecih nadomestite izgubljeno vodo in elektrolitov. Pijte cel dan po malem. Najbolje je voda, vendar naj bo voda mlačna in ne mrzla. Izogibajte se alkoholu in kavi, ki še dodatno dehidrirajo vaše telo. 

Vprašajte strokovnjaka

Brezplačno strokovno svetovanje

080 87 66

Pokličete nas lahko od pon. do pet., od 9. do 16. ure.

Pišite nam

Zdaj je primeren čas.

Objavljeno v kategoriji: Izčrpanost in šport