Urška Zaloker, mag. farm.

Treningu pred tekmo dodajmo Atlastrong


Naročite se na zdravstvene nasvete

Kliknite na gornji gumb in po e-pošti vam bomo poslali zdravstvene nasvete, intervjuje in strokovne nasvete priznanih strokovnjakov in športnikov, omogočili ugodnosti pri nakupu izdelkov Ars Pharmae, sodelovanje v nagradnih igrah, ugodnosti pri poslovnih partnerjih Ars Pharmae in brezplačno udeležbo na izobraževanjih na temo zdravega življenja in preventive.

Tega sem se najbolj bala. Tedni in tedni dobrega treninga za maraton, odlična kondicija, potem pa ... Zadnji teden so noge postale težke, kot iz betona. Vse me boli, diham in potim se kot v tropih. Rezultati zadnjih treningov so porazni. Večinoma počivam ali pa se vlečem kot polž. Bom v nedeljo sploh zmogla preteči celo razdaljo?"

Poznate ta občutek? Je tudi vas strah, da ste izgubili kondicijo? Ste napeti in v stresu pričakujete tekmo? Se vam vse misli vrtijo okoli maratona? Vas skrbi, kako bo po maratonu?

Tukaj je nekaj uporabnih informacij za zadnji teden priprav.

Pomagale vam bodo, da se boste odlično počutili med in po tekmi.

 • Ukinite treninge za moč.
  V zadnjem tednu pred maratonom dajte svojim mišicam priložnost, da se spočijejo.
 • Zmanjšajte pretečene kilometre za eno tretjino.
  To naredite zadnji teden pred maratonom, vendar ohranjajte svoj običajni ritem.
 • V mislih si predstavljate zemljevid proge in sebe med tekmo.
  Za vsak segment maratona se pripravite. Razmislite in naredite plan, kako se boste še dodatno motivirali, ko bo postalo težko ali vam bo dolgčas (npr. posnemite si ali v mislih pojte glasbo, ki vas motivira, zaposlite um z miselnimi igrami, štejte ljudi, pogovarjajte se s tekači ob sebi, razmislite, kaj vsa vas je motiviralo, ko ste trenirali).
 • Jejte hrano, bogato s sestavljenimi ogljikovimi hidrati.
  To so predvsem polnozrnate testenine, žita in polnovreden riž. V tednu pred maratonom naj bo približno 65-70% vašega kalorijskega vnosa iz ogljikovih hidratov. Pijte veliko tekočine. Ne pijte alkoholnih pijač, ker dehidrirajo vaše telo in lahko motijo vaš spanec.
 • Poskrbite za dovolj velik vnos antioksidantov.
  Tako se bodo vaše mišice dobro regenerirale in optimalno pripravile na maraton. Za manj bolečin v mišicah ne pozabite antioksidante tudi en do dva tedna po tekmi.
 • Z dodatki okrepite imunsko odpornost.
  Ta je mnogokrat oslabljena in zelo obremenjena ravno v obdobju pred maratonom ter po njem. Po vseh teh mesecih napornega treninga si ne moremo privoščiti, da bi nam virozica pokvarila dan. Močan imunski sistem pomeni dobro počutje, boljšo zmogljivost in manjšo dovzetnost za prehlade.
 • Organizirajte si spodbudo na dan tekme.
  Povabite svoje prijatelje in družino, da vas pridejo spodbujat na dan tekme. Spodbudne besede naših najbližjih so zlata vredne, še posebej pri dolgih tekmah, kot je maraton.

Kako se regenerirajo "profesionalci"?

Kaj naredijo, če v kritičnih dneh pred tekmo zbolijo? Legendarna slovenska triatlonka Nataša Nakrst nam je zaupala svoje izkušnje:

"Prva preizkušnja je bil Olimpik triatlon na Bledu. V močni konkurenci sem zasedla absolutno 4. mesto. Tri tekmovalke pred mano so bile 25-30 let mlajše od mene, v svoji kategoriji pa sem prepričljivo zmagala.

Naslednji dan skoraj nisem imela "muskelfibra" in sem se odlično počutila. Že po dveh dneh sem nadaljevala s treningi za glavno tekmo sezone v Poreču. Morda prehitro, saj kljub dobremu počutju najbrž se nisem bila dovolj regenerirana. Kot nalašč je prav v tem obdobju na naši šoli razsajala viroza, ki je v posteljo položila skoraj tretjino vseh dijakov in profesorjev. Tudi sama sem tri dni obležala s pekočim grlom, zamašenim nosom in povišano temperaturo. Skoraj sem vrgla puško v koruzo, ko se mi je 5 dni pred tekmo stanje začelo izboljševati. Ves čas sem redno jemala Atlastrong, čeprav nisem trenirala. Tri dni pred tekmo sem opravila kratki poskusni trening in ni bilo nobenih večjih težav. Zato sem se odločila, da na pol-ironman v Poreč (2-87-20) vseeno grem, saj ne maram nedokončanih zgodb. Če bodo težave na tekmi, pa še vedno lahko odstopim ...

Vsakemu drugemu bi tak podvig odločno odsvetovala. Ker sem se na skoraj 5 ur dolgo preizkušnjo odpravila tako rekoč iz postelje, sem se bala krčev in dihalne stiske. Pa se je vse odlično izteklo. Triatlona sem se lotila pametno in brez zaganjanja, z nizkimi pulzi (največ do 130), in ga zelo dobro opravila povsem brez krčev z zame odličnim časom 4 ure 33 minut. V močni mednarodni konkurenci veliko mlajših tekmovalk sem zasedla solidno 8. mesto in v svoji kategoriji spet prepričljivo zmagala.

Kako sem se počutila?

 • Običajno po taki virozi potrebujem 3 tedne, da pridem k sebi. Tokrat pa je šlo presenetljivo hitro mimo in praktično brez posledic na mojih fizičnih sposobnostih.
 • Kljub bolezni sem tekmo opravila v zelo dobrem času, povsem brez krčev in, razen občasnega kašlja, brez kakršnih koli težav.
 • Po tekmi nisem imela "muskelfibra", nisem bila izčrpana in tudi bolezen se mi ni poslabšala ali ponovila. Priznam, da sem se tega najbolj bala ...
 • Tudi teden dni po tekmi se počutim dobro, polna energije in moči.

Vprašajte strokovnjaka

Brezplačno strokovno svetovanje

080 87 66

Pokličete nas lahko od pon. do pet., od 9. do 16. ure.

Pišite nam

Zdaj je primeren čas.

Objavljeno v kategoriji: Izčrpanost in šport