Pojdi na glavno vsebino
Ars Active je zakladnica nasvetov za vse, ki želite ohraniti zdravje, pomagati pri obolenjih in izboljšati počutje s pomočjo narave. Zato potrebujete znanje. Mi smo ga poiskali pri najbolj strokovnih, zanesljivih, verodostojnih in neodvisnih virih. Customers friend
Ars Active

Kako vem, ali imam prehlad ali gripo?

Urška Zaloker, mag. farm.

Prehlad ali gripa? Rešitev je v BetaColdu.


Naročite se na zdravstvene nasvete

Kliknite na gornji gumb in po e-pošti vam bomo poslali zdravstvene nasvete, intervjuje in strokovne nasvete priznanih strokovnjakov in športnikov, omogočili ugodnosti pri nakupu izdelkov Ars Pharmae, sodelovanje v nagradnih igrah, ugodnosti pri poslovnih partnerjih Ars Pharmae in brezplačno udeležbo na izobraževanjih na temo zdravega življenja in preventive.

Kihanje. Kašljanje. Praskanje po grlu. Bolečine v mišicah. Strašna utrujenost. Gre za navadni prehlad ali za kaj resnejšega, kot je gripa?

Pomembno je, da poznamo razliko med simptomi gripe in prehlada. Prehlad je blažja bolezen dihal kot gripa. Ko smo prehlajeni, se nekaj dni počutimo slabo. Zaradi virusa gripe pa se počutimo zelo slabo več dni do nekaj tednov. Gripa lahko vodi tudi do resnejših zdravstvenih težav, kot so bronhitis, pljučnica in celo hospitalizacije.

Kateri so simptomi navadnega prehlada?

Simptomi prehlada se običajno pojavijo z bolečinami v grlu. Te bolečine večinoma izginejo po dnevu ali dveh. Sledi izcedek iz nosu in zamašen nos, dostikrat skupaj s kašljem. Povišana telesna temperatura je redka pri odraslih. Pogosteje dobijo vročino pri prehladu otroci.

Kako dolgo traja prehlad?

Simptomi prehlada so večinoma prisotni približno teden dni. Prve tri dni smo kužni in zato je priporočljivo, da ostanemo doma, se spočijemo in ne prenašamo virusov na druge ljudi. Če se simptomi ne izboljšajo v roku enega tedna, imamo lahko bakterijsko infekcijo, ki zahteva obisk pri zdravniku.

BetaCold<sup>®</sup> Junior mehke pastile

BetaCold® Junior mehke pastile

Pakiranje: 30 mehkih pastil

Cena: 14,25 € 14,99 € Prihranek: 5 %
Preverite

Kateri so pogosti simptomi gripe?

Simptomi gripe so podobni simptomom prehlada, a so dosti močnejši. Navadno se pojavijo zelo hitro in se ne ''najavljajo'' počasi kot pri prehladu. Simptomi gripe vključujejo vneto grlo, povišano telesno temperaturo, glavobol, bolečine v mišicah, zamašen nos in kašelj.

Kako dolgo traja gripa?

Večina simptomov gripe se začne izboljševati po dveh do petih dneh. Vendar ni nič nenavadnega, da se počutite slabo, ste šibki in utrujeni tudi teden ali več. Pogost zaplet pri gripi je pljučnica, še posebej pri mladih, starejših, srčnih bolnikih, astmatikih in nosečnicah. Če imate težave z dihanjem, obiščite svojega zdravnika. Pogost znak pljučnice je ponoven dvig telesne temperature, po dnevu ali dveh brez nje.

Kakšna je razlika med prehladom ali gripo?

Simptomi

Prehlad

Gripa

Povišana telesna temperatura

Zelo redko; po navadi zelo rahlo

Pogosto; visoka (38 - 40°C; redko še višja, še posebej pri malih otrocih); traja 3 do 4 dni

Glavobol

Občasno

Pogosto

Bolečine,   tudi v mišicah

Rahle

Običajno;   pogosto močne

Utrujenost, šibkost

Občasno

Običajno; lahko traja 2 do 3 tedne

Izrazita izčrpanost

Nikoli

Običajno; na začetku bolezni

Zamašen   nos

Običajno

Občasno

Kihanje

Običajno

Občasno  

Vneto grlo

Pogosto

Občasno  

Nelagoden občutek v prsnem košu, kašelj

Blag do zmeren

Pogosto; lahko postane zelo močan

Komplikacije

Zamašeni sinusi; blago vnetje srednjega ušesa

Sinusitis, bronhitis, pljučnica; lahko tudi smrtno nevarno

Preventiva

Krepitev imunskega sistema; gibanje na svežem zraku;

prehrana bogata s sadjem in zelenjavo (antioksidanti);

obvladovanje stresa; pogosto umivanje rok; izogibajte se vseh, ki imajo simptome prehlada.

Krepitev imunskega sistema; gibanje na svežem zraku;

prehrana bogata s sadjem in zelenjavo (antioksidanti);

obvladovanje stresa; pogosto umivanje rok; izogibajte se vseh, ki imajo simptome gripe.

Zdravljenje

Krepitev imunskega sistema; spiranje nosu in zdravila, ki pomagajo odmašiti nos; zdravila za zmanjšanje bolečine (glavobola, bolečin v mišicah).

Krepitev imunskega sistema; zdravila za zmanjšanje bolečine (glavobola, bolečin v mišicah) in povišane telesne temperature; sirupi za blaženje kašlja oz. kot pomoč pri izkašljevanju.

No, zdaj vemo. Ne pozabimo, da je edini zdravnik, ki lahko pozdravi prehlad ali gripo, naš imunski sistem. Če imamo močan imunski sistem in smo dovolj odporni, za prehladom ali gripo sploh ne bomo zboleli. Če pa se katera od zgornjih nevšečnosti naznanja, ali ste mogoče že zboleli, za krepitev imunskega sistema izberite naravne izdelke, ki vsebujejo beta-glukan in podporne vitamine ter minerale.

Vprašajte strokovnjaka

Brezplačno strokovno svetovanje

080 87 66

Pokličete nas lahko od pon. do pet., od 9. do 16. ure.

Pišite nam

Zdaj je primeren čas.


Objavljeno v kategoriji: Zdravje otrok

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...