Andraž Palandačič, mag. farm.

[Q&A] Kako vlaga v prostoru vpliva na širjenje virusov?

Na tej strani boste našli

Kaj paše virusom

Katera vlažnost zraka v prostorih je najboljša, da se ne bi hitro razvijali virusi, je zanimivo vprašanje, ki smo ga prejeli v naš e-poštni predal. V času sezone gripe je še kako aktualno. Sploh, ker sovpada s kurilno sezono, ko so prostori praviloma bolj suhi.  

Bolj suh je prostor, lažje se virusi prenašajo. Ali obratno. Večja je vlažnost zraka v prostoru, bolj ste varni pred gripo. To je pokazala študija CDC (Centers for Disease Control and Prevention).

Idealna vlažnost?

Prvič

Virusi, kot je gripa, se radi prenašajo v obliki aerosolov s kašljem, kihanjem ali že s samim dihanjem.  Raziskave so pokazale, da najlažje preživijo pri nizki zračni vlagi, medtem ko so pri visoki zračni vlagi inaktivirani.

Anice Lowen z Medicinske fakultete v New Yorku je raziskovala, kako vlažnost in temperatura zraka vplivata na širjenje virusa gripe.

Njeni poskusi so pokazali, da pride pri nizki (20 %) zračni vlagi do prenosa virusa z okužene živali na zdravo žival v 75-100 % primerov, pri srednji zračni vlagi pride do prenosa virusa le v 25 % primerov, pri visoki zračni vlagi (80 %) pa do prenosa virusa sploh ne pride v nobenem primeru.

Do podobnega odkritja so prišli tudi pri CDC. V simulaciji kašlja pri 23% vlažnosti zraka je več kot 70% viroznih delcev ohranilo sposobnost povzročitve okužbe približno 1 uro.

Takoj, ko je vlažnost narasla na 43%, je delež kužnih delcev padel na 14%, pa še to za vsega 15 minut po sprostitvi v zrak. Virusi so se enostavno razpadli.

Vlažnost zraka % Delež akivnih virusov % Življenjska doba v zraku
23 70-77 1 ura
43 14 15 min
80 / /

 

Vlaga po drugi strani ustvarja pogoje za razvoj bakterij. Višja je, boljši so tudi pogoji zato je priporočljivo, da ni previsoka.

40 - 60 %
je idealna vlažnost zraka v prostorih za preprečevanje širjenja virusov .

Drugič

V prostorih z nizko zračno vlago pride tudi do izsuševanja sluznice respiratornega trakta, predvsem v nosu. Sluz, ki prekriva mukozne membrane respiratornega trakta, deluje kot pregrada, ki zadrži mikroorganizme, s čimer je preprečen razvoj obolenja.

Če je v okolju nižja zračna vlaga, so mukozne membrane prekrite z manj sluzi in zato težje zadržijo mikroorganizme.

LactoDerma® Junior je probiotik, OmegaMulti® Junior pa vir omege-3, ki je dobra za kožo.

Sterimar™ Baker za prehlad

Sterimar™ Baker za prehlad

Pakiranje: 50 ml

Cena: 7,05 € 7,42 € Prihranek: 5 %
Preverite
Sterimar™ Classic 50ml

Sterimar™ Classic 50ml

Pakiranje: 50 ml

Cena: 7,05 € 7,42 € Prihranek: 5 %
Preverite
BetaCold Trojček  

BetaCold Trojček

Pakiranje: 10 vrečk BetaCold® PLUS, 30 mehki pastili BetaCold® Junior in 30 filmsko obloženi tableti BetaCold

Cena: 45,76 € 53,84 € Prihranek: 15 %
Preverite

Objavljeno v kategoriji: Sterimar