Urška Zaloker, mag. farm.

 


Naročite se na zdravstvene nasvete

Kliknite na gornji gumb in po e-pošti vam bomo poslali zdravstvene nasvete, intervjuje in strokovne nasvete priznanih strokovnjakov in športnikov, omogočili ugodnosti pri nakupu izdelkov Ars Pharmae, sodelovanje v nagradnih igrah, ugodnosti pri poslovnih partnerjih Ars Pharmae in brezplačno udeležbo na izobraževanjih na temo zdravega življenja in preventive.

Aloe vero večina pozna v obliki aloe vera gela za lajšanje sončnih opeklin, vendar ima ta privlačna rastlina mnoge druge koristi za vaše zdravje. Osvežilen okus aloe vere soka najbolje pride do izraza, če ga zmešate z drugimi sokovi, kot je sok iz melone, kumare ali katerikoli drug, najbolje sveže stisnjen sok, ki ima pozitiven 'čistilni' učinek na telo. Takšna kombinacija je zelo dobra, saj deluje aloe vera sok pozitivno na 'čiščenje' limfnega in prebavnega sistema. Zato se priporoča kot sestavni del spomladanskega 'čiščenja' telesa.  

Čiščenje in detoks

Pomembno delovanje aloe vere izhaja iz njenega blago grenkega okusa, zaradi česar deluje kot holagog. To pomeni, da spodbuja izločanje žolča iz jeter in žolčnika. Žolč je po ayurvedi pomemben nosilec toksinov, zato je nujno potrebno pospešiti izločanje žolča, da te nečistoče izločimo iz telesa. Aloe vera sok zelo učinkovito 'čisti' celoten prebavni trakt. Naj bi pomagal izločati tudi parazite. Zaradi zgoraj opisanih delovanj ayurveda priporoča spomladansko čiščenje z aloe vera sokom 21 zaporednih dni, 1 dcl vsako jutro na tešče (pol ure pred jedjo).

Zastoj v limfi in sladkorna bolezen

Žolč vsebuje maščobne snovi. Sproščanje in dobro izločanje žolča pripomore k zmanjšuje maščob in holesterola v krvi ter izboljšanju metabolizma maščob. To zmanjšuje zastoj v vašem limfnem sistemu. Aloe pomaga tudi uravnavati ravnovesje krvnega sladkorja, zato se aloe vera tradicionalno priporoča pri sladkorni bolezni.

Protivnetno delovanje

Kot hladilni tonik na koži, učinkuje aloe pomirjevalno na vnetje "črevesne kože" - črevesne sluznice. Tradicionalno se uporablja za lajšanje povečanega izločanja želodčne kisline, razjed, ulceroznega kolitisa in morebitnih krvavitev iz črevesja.

Krepitev imunskega sistema

Z impresivnim seznamom vitaminov in mineralov, vključno z vitamini E, C in B ter bakrom, kalcijem, cinkom, magnezijem in kalijem, lahko sok aloe vere naredi čudeže za vaš imunski sistem. Poleg tega vsebuje fitonutriente in druge antioksidante, ki nudijo podporo proti patogenom in kroničnim boleznim.

Na kaj morate biti pozorni pri uživanju aloe vere soka?

Določene znamke sokov vsebujejo antrakinon aloin, ki v večjih odmerkih deluje odvajalno. Zato se pred nakupom aloe vera soka prepričajte, da le-ta ne vsebuje oziroma vsebuje zelo majhne količine aloina.

V primeru, da uporabljate zdravila za zniževanje krvnega sladkorja, morate biti pozorni pri uživanju aloe vera soka, saj vam lahko še dodatno zniža raven sladkorja v krvi.

O aloe veri

Aloa vključuje več kot 250 cvetočih vrst. Sodi v rod lilij in izvira iz Afrike, Madagarskarja in Jordanije. Več tisoč let so jo v mnogih kulturah uporabljali za zdravljenje različnih bolezni in stanj. Stari Egipčani so jo imenovali rastlina nesmrtnosti in kri bogov.    

Za zaključek:

Aloe vera sok je odličen za spomladansko čiščenje, saj pomaga pospešiti izločanje žolča in toksine iz prebavnega trakta, pospeši prebavo in spodbudi limfatični sistem. Za spomladansko čiščenje se priporoča 21 dnevno redno pitje 1 dcl aloe vera soka na tešče (pol ure pred jedjo, lahko zmešanega s katerimkoli drugim sokom). Bodite pozorni pri izbiri ustreznega aloe vera soka brez aloina in zaželeno brez konzervansov, barvil ter arom.   

Vprašajte strokovnjaka

Brezplačno strokovno svetovanje

080 87 66

Pokličete nas lahko od pon. do pet., od 9. do 16. ure.

Pišite nam

Zdaj je primeren čas.

 

Objavljeno v kategoriji: Prebava in napenjanje