Petra Glinšek, mag. farm.

Hidracija telesa


Naročite se na zdravstvene nasvete

Kliknite na gornji gumb in po e-pošti vam bomo poslali zdravstvene nasvete, intervjuje in strokovne nasvete priznanih strokovnjakov in športnikov, omogočili ugodnosti pri nakupu izdelkov Ars Pharmae, sodelovanje v nagradnih igrah, ugodnosti pri poslovnih partnerjih Ars Pharmae in brezplačno udeležbo na izobraževanjih na temo zdravega življenja in preventive.

Zavedate se, da je potrebno veliko piti, še posebno v vročih poletnih dneh in pri vsaki športni aktivnosti. Med treningom in po njem. Tekočino je najbolje nadomestiti čim prej, najbolje z vodo ali z napitki bogatimi z vitamini in minerali.

Naše telo med vadbo izgubi veliko tekočine.

Že po nekaj sekundah po večjem športnem naporu se telesna temperatura telesa zviša in telo začne proces hlajenja, kar povzroči večjo izgubo vode. Telo samo ne proizvaja vode, zato jo je potrebno vnašati, drugače lahko pride do dehidracije.

Tudi če niste ljubitelj športa, morate poskrbeti za zadosti tekočine, še posebej v poletnih dneh. Naše telo se tudi, če se ne ukvarjamo s športom, bori z vročino ter z znojem. Pomembno je, da dnevno popijte 1,5-2 litra tekočine, najbolje nesladkane pijače. Najbolj priporočljiva je navadna voda ali sadni/zeliščni čaj. Če ne marate vode, je dobro, da pojeste kakšno sadje. Najboljša sta lubenica ali melona, ker vsebujeta veliko vode. Nadomeščanje vode z alkoholnimi pijačami ni priporočljivo, saj alkohol pospešuje odvajanje vode iz telesa. Tudi pijačo s kofeinom, kavo, črni ali zeleni čaj, uživajte le v zmernih količinah.

Pred, med in po treningih

Pri treningih, ki trajajo manj kot eno uro na dan, uporabite vodo namesto športnega napitka z dodatnimi ogljikovimi hidrati. Dodatno tekočino popijte pred in med treningom ter po potrebi po njem. Za vsako uro treninga popijte dodatno 400-800 ml tekočine ali regeneracijskega napitka.

Kakšni so lahko negativni učinki in znaki dehidracije?

1. Povečana izguba glikogena med treningom ali tekmovanjem, posledično hitrejša utrujenost.

2. Znižan pretok krvi v mišicah.

3. Pojav mišičnih krčev.

4. Povečan kardiovaskularni napor med treningom ali tekmovanjem.

Znaki dehidracije:

  • zmanjšana telesna masa,
  • temnejši urin,
  • zmanjšana napetost kože,
  • padec krvnega tlaka,
  • zmanjšanje funkcionalne zmogljivosti telesa.

Premalo zaužite tekočine lahko povzroči poškodbe.

Svetujem vam, da pijete tekočino tekom celotnega dne, v  manjših količinah, boljše, kot pa večje količine naenkrat. Tudi s prehrano, ki vsebuje visoko vsebnost vode (sadje, zelenjava, juhe) lahko poskrbimo za večjo hidracijo telesa.

Premalo zaužite tekočine oziroma dehidriranost predstavlja stres za telo. V telesu povzroči neravnovesje, ki vodi v poškodbe. Primerna uporaba vode oziroma tekočine je ključnega pomena za športno uspešnost in preprečevanje poškodb.

Tudi pitje ledeno mrzle vode povzroči dodatni šok v telesu. Ko pijemo ledeno mrzlo vodo se nam v telesu krčne žile skrčijo, prebavni sistem nam ne deluje pravilno, oviran je proces hidracije, kar je še posebej pomembno pri športnikih. Telo porabi večino svoje energije za urejanje telesne temperature, namesto, da bi to energijo porabil za prebavo. Ledeno mrzla voda tudi zmanjša delovanje imunskega sistema. Prav tako je otežena prebava neželenih maščob.

Pijte vodo sobne temperature oziroma ohlajeno na 10 do 18 stopinj. Saj se s tem telo posveča hidraciji telesa, snovi se bolj enostavno razgrajujejo, hkrati je izboljšano delovanje črevesja in voda spodbudi delovanje naravnih prebavnih encimov.

Če se ukvarjate s športno aktivnostjo, v prvi vrsti zagotovite telesu dovolj tekočine.

Voda je še vedno najboljše sredstvo, kljub temu pa vam svetujem, da po intenzivnejši vadbi  pijete tudi napitke oziroma naravne pripravke za regeneracijo. Pri treningih z visoko intenzivnostjo je pomembno, da prilagodimo telo na napor. Zato je pomembno, da dodajamo antioksidante, v obliki Abigenola in vitaminov C in E. Vse te pomembne sestavine najdemo v izdelku Enduranza, ki je spremljevalec številnih uspešnih športnikov.

Vprašajte strokovnjaka

Brezplačno strokovno svetovanje

080 87 66

Pokličete nas lahko od pon. do pet., od 9. do 16. ure.

Pišite nam

Zdaj je primeren čas.

Objavljeno v kategoriji: Izčrpanost in šport