Andraž Palandačič, mag. farm.

ADHD motnja pozornosti. Katera hranila pomagajo.

Na tej strani boste našli

Otrok se težko zbere

Imate otroka, ki se težko zbere? Ne more sedeti za mizo niti pet minut? V šoli težko sledi, ne izpolnjuje navodil, pri delu moti druge in nepopolno opravlja domače naloge?

Ali še huje.

Je stalno v sporih z vrstniki?  Jezika in je nasploh neukrotljiv? Bojite se, da je len ali celo nevzgojen.

Vaš primer ni osamljen, praviloma ima otrokovo obnašanje precej globje razloge.

Do konca zapisa boste razumeli kakšne in kako mu lahko pomagate.

Kaj je ADHD motnja

Motnja pozornosti in hiperaktivnost, oziroma z angleško kratico ADHD je nevrološka motnja, ki je povezana z različnimi dejavniki.

Do pet odstotkov otrok se s to motnjo rodi, oziroma so posledica zgodnjih porodnih zapletov. Pri njih je spremenjen del možganovine, zaradi česar impulzi med živčnimi celicami ne potujejo enako kot pri otrocih brez te motnje.

Pri nekaterih otrocih lahko ADHD povzročijo ena ali več stresnih izkušenj v zgodnjem otroštvu.

ADHD simptomi pri otrocih

 1. Egocentričnost in samovšečnost; pomanjkanje čuta za potrebe drugih.
 2. Prekinjanje drugih med govorjenjem ali igro.
 3. Težave s čakanjem na vrsto.
 4. Čustveni izbruhi.
 5. Nesposobnost sedenja pri miru.
 6. Ropotanje; otroci z ADHD se težko igrajo v miru.
 7. Nedokončane naloge; otroci z ADHD se zanimajo za različne stvari, vendar se pogosto naveličajo, še preden karkoli dokončajo.
 8. Pomanjkanje osredotočenosti; otroci z ADHD težko ohranjajo pozornost. Celo, kadar jim nekdo zre v oči. Trdijo, da so slišali, ponoviti. pa ne znajo.
 9. Izogibanje nalogam, ki zahtevajo čustveni napor.
 10. Napake; otroci z ADHD težko sledijo navodilom, so površni in delajo napake.
 11. Zasanjanost
 12. Neorganiziranost
 13. Pozabljivosti
 14. Splošna prisotnost simptomov v različnih okoljih, tako denimo v šoli, kot doma.

adhd motnja pozornosti

 

OmegaMulti<sup>®</sup> Junior mehke pastile  

OmegaMulti® Junior mehke pastile

Pakiranje: 30 mehkih pastil

Cena: 12,75 € 14,99 € Prihranek: 15 %
Preverite

ADHD zdravila

Ob postavljeni diagnozi ADHD se pogosto predpisujejo zdravila, ki stimulirajo centralni živčni sistem:

 • Ritalin,
 • Concerta,

Za marsikaterega starša predstavlja šok in odpor do njih, sploh zato ker tudi otroci na njih zelo različno odreagirajo.

Omega-3 dokazano koristi

Zato nekateri zdravniki pri teh otrocih že svetujejo povečan vnos omega-3 maščobnih kislin, ki z najnovejšo metaanalizo narejeno na Kraljevi univerzi v Londonu, dokazano koristijo pri obvladovanju ADHD

Predvsem kot preventivno pri tistih otrocih, ki nimajo močno razvitih simptomov in podporno pri tistih, ki že jemljejo zdravila z namenom, da se dnevni odmerek lahko sčasoma zniža oziroma prilagodi.

Omega-3 maščobne kisline

Omega-3 maščobne kisline sodijo med esencialna hranila, ki jih moramo zaužiti s prehrano.

Žal v povprečju Slovenci zaužijemo le 70g mastne, plave ribe bogate z omega-3 MK, morali pa bi jih vsaj 4x več (300g tedensko).

Pri delovanju možganov je ključna predvsem DHK (dokozaheksaenojska kislina), ki je pomemben gradnik možganskega tkiva. Tanka plast DHK se namreč nahaja na vseh povezavah med živčnimi celicami v možganih in skrbi za hitro in nemoteno posredovanje živčnih signalov med njimi.

Obenem pa omega-3 tudi spodbudijo nastajanje dopamina. Dopamin pa je tisti živčni prenašalec katerega tvorbo spodbujamo tudi z zdravili. Preberite 11 pomembnih prednosti rednega uživanja maščobnih kislin omega-3.

Cink

Cink je pomemben mikroelement pri uravnavanju produkcije živčnih prenašalcev. Soudeležen je pri sintezi dopamina in izboljša učinek zdravil kot sta Ritalin in Concerta.

Železo

Železo sodeluje kot kofaktor encima tirozin hidroksilaza, ki je udeležen pri tvorjenju monoaminov dopamina in noradrenalina. V študiji iz leta 2008 je bilo ugotovljeno, da ima večina otrok z ADHD tudi nizko raven železa v krvi. Po 12 tednih dodajanja železa se je pri udeležencih študije signifikantno izboljšala pozornost.

Vitamini skupine B

Vitamini B so zelo pomembni pri delovanju celotnega živčevja, vključno z možgani. Predvsem vitamin B6 pa ima pomembno vlogo pri tvorbi dopamina in serotonina.

Magnezij

Magnezij je mineral, ki pomirja in relaksira organizem ter izboljša kakovost spanja. Predvsem spanec je pri otrocih z ADHD lahko moten, saj lahko mine dolgo časa preden se umirijo in zaspijo.

OmegaMulti Junior so mehke, žvečjive pastile, v katere so vključena zgoraj omenjena hranila, saj smo jih razvili tudi z mislijo na otroke, ki se srečujejo z motnjami pozornosti.

OmegaMulti Junior vsebujejo visok odmerek DHK, ki je tista omega-3 maščobna kislina, ki je pomembna za delovanje možganov. Dodani pa so tudi vitamini iz skupine B, vitamina D3 in K2, vitamin A, cink in selen.

Za otroke z motnjami pozornosti bi priporočal jemanje dveh pastil (2-6 let), oziroma treh (7-12 let) na dan. Tako dobijo ravno pravi odmerek hranil, ki tudi po podatkih iz študij zmanjšajo simptome ADHD.

Velika prednost sta tudi sama oblika in okus, ki povsem prikrije značilen okus po ribjem olju. Tako jih otroci dojemajo kot neke vrste priboljšek in ne kot nekaj kar morajo jemati. Ponudite jih vašemu otroku in se prepričajte tudi vi!  

1. Chang JC, Su KP, Mondelli V, Pariante C: Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids in Youths with Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD): A Systematic Review and Meta-Analysis of Clinical Trials and Biological Studies. Neuropsychopharmacology, 7/2017.

OmegaMulti<sup>®</sup> Junior mehke pastile  

OmegaMulti® Junior mehke pastile

Pakiranje: 30 mehkih pastil

Cena: 12,75 € 14,99 € Prihranek: 15 %
Preverite

Objavljeno v kategoriji: Zdravje otrok