Pojdi na glavno vsebino
Ars Active je zakladnica nasvetov za vse, ki želite ohraniti zdravje, pomagati pri obolenjih in izboljšati počutje s pomočjo narave. Zato potrebujete znanje. Mi smo ga poiskali pri najbolj strokovnih, zanesljivih, verodostojnih in neodvisnih virih. Customers friend
Ars Active

Katera hranila pomagajo pri motnjah pozornosti?

Andraž Palandačič, mag. farm.


Naročite se na zdravstvene nasvete

Kliknite na gornji gumb in po e-pošti vam bomo poslali zdravstvene nasvete, intervjuje in strokovne nasvete priznanih strokovnjakov in športnikov, omogočili ugodnosti pri nakupu izdelkov Ars Pharmae, sodelovanje v nagradnih igrah, ugodnosti pri poslovnih partnerjih Ars Pharmae in brezplačno udeležbo na izobraževanjih na temo zdravega življenja in preventive.

 

Ste že kdaj videli otroka, ki ne more sedeti za mizo niti pet minut? Je stalno v sporih z vrstniki? V šoli ne izpolnjuje navodil, pri delu moti druge, se težko zbere in površno in nepopolno opravlja domače naloge? Jezika in je nasploh neukrotljiv, starši pa so že popolnoma izčrpani, saj otroka ne morejo obvladati? Mnogi bi rekli, da je ta otrok nevzgojen, vendar je možno, da ima njegovo obnašanje precej globje razloge.

Motnja pozornosti in hiperaktivnost, oziroma z angleško kratico ADHD je nevrološka motnja, ki je povezana z različnimi dejavniki. Do pet odstotkov otrok se s to motnjo rodi, oziroma so posledica zgodnjih porodnih zapletov. Pri njih je spremenjen del možganovine, zaradi česar impulzi med živčnimi celicami ne potujejo enako kot pri otrocih brez te motnje. Pri nekaterih otrocih pa ADHD lahko povzroči ena ali več stresnih izkušenj v zgodnjem otroštvu.

Ob postavljeni diagnozi ADHD se pogosto predpisujejo zdravila, ki stimulirajo centralni živčni sistem (Ritalin, Concerta,…), kar za marsikaterega starša predstavlja šok in odpor do njih, sploh zato ker tudi otroci na njih zelo različno odreagirajo. Zato nekateri zdravniki pri teh otrocih že svetujejo povečan vnos omega-3 maščobnih kislin, ki z najnovejšo metaanalizo narejeno na Kraljevi univerzi v Londonu, dokazano koristijo pri obvladovanju ADHD.¹ Predvsem kot preventivno pri tistih otrocih, ki nimajo močno razvitih simptomov in podporno pri tistih, ki že jemljejo zdravila z namenom, da se dnevni odmerek lahko sčasoma zniža oziroma prilagodi.

OmegaMulti<sup>®</sup> Junior mehke pastile

OmegaMulti® Junior mehke pastile

Pakiranje: 30 mehkih pastil

Cena: 14,25 € 14,99 € Prihranek: 5 %
Preverite

Omega-3 maščobne kisline

Omega-3 maščobne kisline sodijo med esencialna hranila, ki jih moramo zaužiti s prehrano. Žal v povprečju Slovenci zaužijemo le 70g mastne, plave ribe bogate z omega-3 MK, morali pa bi jih vsaj 4x več (300g tedensko). Pri delovanju možganov je ključna predvsem DHK (dokozaheksaenojska kislina), ki je pomemben gradnik možganskega tkiva. Tanka plast DHK se namreč nahaja na vseh povezavah med živčnimi celicami v možganih in skrbi za hitro in nemoteno posredovanje živčnih signalov med njimi. Obenem pa omega-3 tudi spodbudijo nastajanje dopamina. Dopamin pa je tisti živčni prenašalec katerega tvorbo spodbujamo tudi z zdravili.

Katera pa so še ostala hranila, ki koristijo pri zmanjševanju simptomov ADHD?

Cink

Cink je pomemben mikroelement pri uravnavanju produkcije živčnih prenašalcev. Soudeležen je pri sintezi dopamina in izboljša učinek zdravil kot sta Ritalin in Concerta.

Železo

Železo sodeluje kot kofaktor encima tirozin hidroksilaza, ki je udeležen pri tvorjenju monoaminov dopamina in noradrenalina. V študiji iz leta 2008 je bilo ugotovljeno, da ima večina otrok z ADHD tudi nizko raven železa v krvi. Po 12 tednih dodajanja železa se je pri udeležencih študije signifikantno izboljšala pozornost.

Vitamini skupine B

Vitamini B so zelo pomembni pri delovanju celotnega živčevja, vključno z možgani. Predvsem vitamin B6 pa ima pomembno vlogo pri tvorbi dopamina in serotonina.

Magnezij

Magnezij je mineral, ki pomirja in relaksira organizem ter izboljša kakovost spanja. Predvsem spanec je pri otrocih z ADHD lahko moten, saj lahko mine dolgo časa preden se umirijo in zaspijo.

OmegaMulti<sup>®</sup> Junior mehke pastile

OmegaMulti® Junior mehke pastile

Pakiranje: 30 mehkih pastil

Cena: 14,25 € 14,99 € Prihranek: 5 %
Preverite

OmegaMulti Junior so mehke, žvečjive pastile, v katere so vključena zgoraj omenjena hranila, saj smo jih razvili tudi z mislijo na otroke, ki se srečujejo z motnjami pozornosti. OmegaMulti Junior vsebujejo visok odmerek DHK, ki je tista omega-3 maščobna kislina, ki je pomembna za delovanje možganov. Dodani pa so tudi vitamini iz skupine B, vitamina D3 in K2, vitamin A, cink in selen. Za otroke z motnjami pozornosti bi priporočal jemanje dveh pastil (2-6 let), oziroma treh (7-12 let) na dan. Tako dobijo ravno pravi odmerek hranil, ki tudi po podatkih iz študij zmanjšajo simptome ADHD. Velika prednost sta tudi sama oblika in okus, ki povsem prikrije značilen okus po ribjem olju. Tako jih otroci dojemajo kot neke vrste priboljšek in ne kot nekaj kar morajo jemati. Ponudite jih vašemu otroku in se prepričajte tudi vi!  

1. Chang JC, Su KP, Mondelli V, Pariante C: Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids in Youths with Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD): A Systematic Review and Meta-Analysis of Clinical Trials and Biological Studies. Neuropsychopharmacology, 7/2017.

Vprašajte strokovnjaka

Brezplačno strokovno svetovanje

080 87 66

Pokličete nas lahko od pon. do pet., od 9. do 16. ure.

Pišite nam

Zdaj je primeren čas.


Objavljeno v kategoriji: Zdravje otrok

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...