Iztok Golob

Merjenje prožnosti žil

Vsebina

Eden pomembnejši pokazateljev tveganja

Ars Pharmae v sodelovanju z lekarnami in Sanolaborji po vsej Sloveniji redno izvaja brezplačno merjenje prožnosti žil. Prožnost ožilja oziroma pulzni tlak ali pulzni val se uveljavlja, kot en pomembnejših pokazateljrv tveganja bolezni srca in ožilja, ki o stanju ožilja pove več kot krvni tlak ali holesterol.

Preizkus postreže z naslednjimi podatki:

  • starostjo žil,
  • togostjo žilne stene,
  • zgornjim in spodnjim pritiskom,
  • srčnim utripom.

Merjenje prožnosti žil oziroma pulzni tlak razkriva v kakšnem stanju je ožilje. Pogosto je starejše, kot bi pričakovali. Marsikoga so rezultati merjenja prepričali k obisku zdravnika in spremembi življenjskih navad.

Ob koncu boste razumeli, zakaj merimo in kako lahko stanje izboljšamo.

Koliko je staro moje ožilje?

Ni neobičajno, da je ožilje starejše od let, ki jih štejemo, oziroma je bistveno manj prožno, kot bi glede na starost pričakovali. 

To ni zanemarljivo, če vemo, da so bolezni srca in ožilja že vrsto let na prvem mestu med vzroki za umrljivost v Sloveniji in da lahko s pravočasnimi ukrepi stanje izboljšamo oziroma preprečimo najhujše.

Pulzni tlak

Prožnost žil merimo s pulznim tlakom oziroma valom. Meritev in oblika pulzne krivulje lahko odkrijeta predstopnjo žilne okvare.

Pulzni val nastane, ko se žila raztegne in nato skrči. Bolj je žila elastična, počasnejša in enakomernejša je pot pulznega vala. Vrednosti večje od 10 m/s denimo že ogrožajo vaše zdravje.

Kako poteka merjenje hitrosti pulznega vala?

Merjenje je brezplačno. Postopek je skoraj identičen merjenju Krvnega tlaka. Strokovni sodelavec na roko sodelujočega namesti napihljiv rokavček (manšeto), s pomočjo aparata pa odčitava vrednosti.

Proces traja približno 5 minut in je neboleč

Priporočljivo je le, da je sodelujoči med merjenjem povsem miren in da ne govori.

Na starost ožilja lahko vplivamo sami

Slabi rezultati so razlog za zaskrbljenost in ukrepanje, nikakor pa ne za obup. Ožilje lahko pomladimo in naredimo bolj elastičnega. Pomagamo mu lahko z naslednjimi naravnimi hranili.

  • Omega 3 maščobne kisline
  • Naravni polifenoli
  • Koencin Q10
  • Vitamini B6, B12 in folna kislina
  • Vitamina k2 in D3

Prav pri vseh preiskovancih so se vrednosti pulznega vala, krvnega tlaka in sama starost ožilja, z uživanje tovrstnih hranil izboljšale.

Kje in kdaj merimo?

Merjenje prožnosti žil je brezplačno. Seznam sproti dopolnjujemo, zato svetujemo, da ga spremljate. Priporočamo tudi, da se na merjenje predhodno prijavite. 

Objavljeno v kategoriji: Za srce in ožilje