Mojca Šimenc

Antioksidanti pri kroničnih obolenjih


Naročite se na zdravstvene nasvete

Kliknite na gornji gumb in po e-pošti vam bomo poslali zdravstvene nasvete, intervjuje in strokovne nasvete priznanih strokovnjakov in športnikov, omogočili ugodnosti pri nakupu izdelkov Ars Pharmae, sodelovanje v nagradnih igrah, ugodnosti pri poslovnih partnerjih Ars Pharmae in brezplačno udeležbo na izobraževanjih na temo zdravega življenja in preventive.

Ob dolgotrajnem stresu se v telesu sproščajo prosti radikali, ki poškodujejo celice in povzročajo mikro vnetja. Do mikro vnetja pride, ko skuša imunski sistem odstraniti povzročitelja škode iz telesa in pozdraviti prizadeto tkivo.

Če so sprožilci mikro vnetja, prosti radikali, v telesu stalno prisotni, postane vnetje kronično in vodi v številne bolezni: artritis, demenca, kronična črevesna bolezen, bolezni srca in ožilja, obolenja ščitnice in druga težja kronična obolenja. Ta obolenja se počasi in tiho razvijajo v telesu ob dolgotrajnem kroničnem vnetju, ki na začetku poteka brez vidnih bolezenskih znakov.

Kronično vnetje lahko sprožijo tudi gluten, dolgotrajne okužbe z mikrobi, težke kovine, pesticidi, stare poškodbe tkiva, idr. Kronično vnetje se razvija tiho brez bolečine, zato se ga ne zavedamo, lahko pa poruši ravnovesje vseh večjih sistemov v telesu: hormonskega, živčnega, prebavnega, srčno-žilnega. Prispeva k nastanku številnih kroničnih obolenj, kot so povišan krvni tlak, Alzheimerjeva bolezen, vnetni revmatoidni artritis, srčno-žilna obolenja, idr.

Na številne sprožilce mikro vnetja lahko vplivamo sami. Prehrana, z živili z nizkim glikemičnim indeksom ter prehranska dopolnila, ki so bogata s polifenoli in drugimi antioksidanti kot so vitamini in minerali lahko učinkovito zmanjša mikro vnetja v telesu.

Vprašajte strokovnjaka

Brezplačno strokovno svetovanje

080 87 66

Pokličete nas lahko od pon. do pet., od 9. do 16. ure.

Pišite nam

Zdaj je primeren čas.

Objavljeno v kategoriji: Izčrpanost in šport