Najboljša in najslabša sladila

Na tej strani boste našli

 

Slišali ste za negativne učinke uživanja belega sladkorja. Ob vsaki kavi ugibate ali ste s temnim sladkorjem bolj zdravi. Razmišljate o alternativnih sladilih, pa ne veste, katero bi izbrali.

Odgovore boste našli v nadaljevanju.

Preveč sladkorja škodi

Sladkor je prazna energija (kalorije). 

Lahko privede do hormonskega neravnovesja, povišanja telesne teže in zasvojenosti..

Tudi umetna sladila so izjemno slaba. Vsebujejo potencialno škodljive kemikalije, nimajo prehranske vrednosti in sprožijo še večjo željo po sladkorju .

Naravna sladila, ki se tržijo kot "zdrave" alternative sladkorju, med, javorjev sirup, agavin sirup, kokosov sladkor, stevia, so še vedno SLADKOR (z izjemo stevije).

Preveč katerega koli sladkorja lahko povzroči povečano tveganje za

  • sladkorno bolezen,
  • težave s srcem,
  • zamaščenost jeter,
  • debelost,
  • hormonsko neravnovesje,… .

Kako ločimo sladkorje med seboj? 

Ločimo jih glede na:

1.

Glikemični indeks (GI)

Glikemični index živila

Učinek na raven krvnega sladkorja.

2. 

% fruktoze

Koruzni sladkor fruktoza

Fruktoza v prevelikih količinah in predelani obliki obremenjuje jetra.

3.

Vsebnost hranil

Dodatne hranilne snovi lahko delno izravnajo negativen učinek sladkorja.

Navaden namizni sladkor vsebuje 50% fruktoze in ima glikemični indeks med 60 in 65. Zato si za dobro alternativo namiznemu sladkorju želimo sladilo z nižjo vsebnostjo fruktoze in GI ter dodatnimi hranilnimi snovmi.  

Najboljša alternativa belemu sladkorju?

1. Surov med

Zakaj? Surovi med vsebuje naravne encime, ki so zelo dobri za prebavo, vsebuje tudi snovi z antimikrobnimi lastnostmi, antioksidante in majhne količine mineralov in vitaminov. Njegov GI je veliko nižji od sladkorja, okrog 35 do 50, odvisno od vrste.

Nasvet: Konvencionalni med pasterizirano, zato ne vsebuje teh koristnih encime in ima zelo visok glikemični indeks. Če se le da, se odločijo za surov med.

Uporaba: Uporabljamo ga lahko za obrazno masko. Prav tako je dober za pomoč pri odpravljanju prehlada. Če ste zboleli vam priporočam topel ingverjev čaj z limono in surovim medom. Med celo pomaga pri urezninah in opeklinah.

Jaz sladim svoj čaj, ovsene kosmiče, napitke ali domače sladice, s surovim medom, ko mi zadišinekaj sladkega.

2. Javorjev sirup

Zakaj?  Zelo je okusen, vsebuje veliko antioksidantov, majhne količine mineralov in manj energije (kalorij) kot med. Ima nižji odstotek fruktoze (okoli 35%) in nižji GI (okoli 50 do 55) kot sladkor, tako da je manj verjetno, da bo povzročil hiter dvig krvnega sladkorja. 

Nasvet: Ko kupujete javorjev sirup, se prepričajte, da je res 100%  čist javorjev sirup (brez dodanega visoko fruktoznega koruznega sirupa ali drugih dodatkov). 

Uporaba: Uporabljamo ga v solatnih prelivih, za sladke vegi recepti, za zdrave sladice in seveda za preliv na vaflih.

3. Stevija

Zakaj?  Ekstrakt stevije se pridobiva iz rastline stevija, ki je znana že stoletja. Ne redi in ima zelo majhen vpliv na krvni sladkor. Če vas njen specifičen okus ne moti, je lahko vaša najboljša alternativa za sladkanje. 

Nasvet: Poskrbite, da boste kupili 100% ekstrakt čiste stevije, ali zmlete čiste liste stevije, ali si jo sami vzgojite. Skušajte se izogniti izdelkom, ki so obdelani in predelani ter ne vsebujejo čiste stevije. Prav tako je pomembno, da jo uporabljate zmerno, saj je več kot 100-krat slajša od sladkorja (tako ima lahko priokus). 

Uporaba: Dobra je za sladkanje napitkov, Chia pudingov ali ovsenih kosmičev. Prav tako je super za sladkanje domačih limonad ali čajev. Vendar za peko ni ravno najboljša.

4. Kokosov sladkor 

Zakaj? Meni je kokos v vseh oblikah zelo všeč. Kokosov sladkor se pridobiva iz cvetov na vrhu kokosove palme.

Kokosov sladkor je manj predelan kot prečiščen sladkor in zato vsebuje mnogo hranilnih snovi.

Glikemičen indeks kokosovega sladkorja je okoli 35 in vsebuje mnogo manj fruktoze v primerjavi z namiznim sladkorjem (kokosov sladkor je sestavljen iz 70 do 80 odstotkov saharoze). Vendar pa je v smislu energije (kalorij) enakovreden namiznemu sladkorju. 

Nasvet: Uporabljate ga tako kot navaden sladkor za sladkanje napitkov, čajev, kave, ovsenih kosmičev, za kuhanje in peko.

Manj zdravi "alternativi" 

Rjavi sladkor 

Komercialno dostopen rjavi sladkor je v bistvu bel rafiniran sladkor z zelo malo dodane melase. Tako je učinek večinoma enak kot pri navadnem belem namiznem sladkorju.

Rjavi sladkor vsebuje veliko glukoze in fruktoze, ki slabo vplivata na vaš krvni sladkor in jetra. Običajno vsebuje rjavi sladkor tudi pesticide.

Agava 

Agava postaja vse bolj priljubljen nadomestek zaradi nizkega GI (okrog 20), vendar pa ima zelo visoko vsebnost fruktoze, celo višje kot visoko fruktozni koruzni sirup. 

Fruktoza je težje prebavljiva. Obstajajo dokazi, ki kažejo na to, da lahko prispeva k težavam s črevesjem, jeter, ravni trigliceridov in občutljivostjo za insulin.

Najslabša zamenjava za beli sladkor?

Visoko fruktozni koruzni sirup in vsa umetna 0-kalorična sladila, kamor sodijo aspartam, saharin, acesulfam K in sukraloza! Vsa 0-kalorična sladila prelisičijo možgane, da jeste nekaj sladkega in lahko sprožijo željo po še več sladkem. 

Sladkor je sladkor, naj redi ali ne. Prekomerne količine zaužitega sladkorja lahko privedejo do večje telesne teže. Najbolje je, da se navadimo uporabljati manj sladkorja in manj sladil.

Za hudo željo po sladkem imam vedno na zalogi med, javorjev sirup in kokosov sladkor. Prav tako se trudim vzgojiti stevijo na vrtu.

S čim preženem utrujenost?

Utrujenosti nikoli ne preganjam s sladkim, pač pa vzamem Enduranzo z antioksidativnim Abigenolom, vitamini in minerali. Učinkovine so naravne, učinek pa bistveno dolgotrajnejši.

Vprašajte strokovnjaka

Brezplačno strokovno svetovanje

080 87 66

Pokličete nas lahko od pon. do pet., od 9. do 16. ure.

Pišite nam

Zdaj je primeren čas.

 

Objavljeno v kategoriji: Prebava in napenjanje