Urška Zaloker, mag. farm.

 


Naročite se na zdravstvene nasvete

Kliknite na gornji gumb in po e-pošti vam bomo poslali zdravstvene nasvete, intervjuje in strokovne nasvete priznanih strokovnjakov in športnikov, omogočili ugodnosti pri nakupu izdelkov Ars Pharmae, sodelovanje v nagradnih igrah, ugodnosti pri poslovnih partnerjih Ars Pharmae in brezplačno udeležbo na izobraževanjih na temo zdravega življenja in preventive.

Obstaja veliko različnih 'alternativ' za naš navaden beli namizni sladkorj. Katere so tiste najboljše? Kako jih uporabljati? In zakaj je bel sladkor tako slab?

Večina vas pozna negativne učinke prekomernega uživanja sladkorja. Sladkor so prazne kalorije, ki lahko privedejo do hormonskega neravnovesja in povišanja telesne teže, da ne omenjam zasvojenosti.

Verjetno tudi veste, da so umetna sladila izjemno slaba. Umetna sladila vsebujejo potencialno škodljive kemikalije, nimajo prehranske vrednosti in po mojih izkušnjah, sprožilo še večjo željo po sladkorju .

Vendar kako je z vsemi naravnimi sladili, ki se tržijo kot "zdrave" alternative sladkorju, kot so med, javorjev sirup, agavin sirup, kokosov sladkor, stevia, itd ?

Najprej morate vedeti: Vse te naravne alternative so še vedno SLADKOR (z izjemo stevije). In preveč katerega koli sladkorja lahko povzroči povečano tveganje za sladkorno bolezen, težave s srcem, zamaščenost jeter, debelost, hormonsko neravnovesje,… .

Kako jih med seboj ločimo? 

1. Glede na glikemični indeks ( GI ) in njihov učinek na raven krvnega sladkorja.

2. Glede na odstotek fruktoze (fruktoza dodatno obremenjuje jetra in se verjetno hitreje pretvarja v maščobo).

3. Glede na vsebnost dodatnih hranilnih snovi, ki lahko delno izravnajo negativen učinek sladkorja. 

Navaden namizni sladkor vsebuje 50% fruktoze in ima glikemični indeks med 60 in 65. Zato si za dobro alternativo namiznemu sladkorju želimo sladilo z nižjo vsebnostjo fruktoze in GI ter dodatnimi hranilnimi snovmi.  

Ta štiri sladila se mi zdijo najboljša alternativa belemu sladkorju in so dobra za vsakodnevno uporabo:

1. Surov med

Zakaj mi je všeč: Surovi med vsebuje naravne encime, ki so zelo dobri za prebavo, vsebuje tudi snovi z antimikrobnimi lastnostmi, antioksidante in majhne količine mineralov in vitaminov. Njegov GI je veliko nižji od sladkorja, okrog 35 do 50, odvisno od vrste.

Nasvet: Konvencionalni med pasterizirano, zato ne vsebuje teh koristnih encime in ima zelo visok glikemični indeks. Če se le da, se odločijo za surov med.

Uporaba: Uporabljamo ga lahko za obrazno masko. Prav tako je dober za pomoč pri odpravljanju prehlada. Če ste zboleli vam priporočam topel ingverjev čaj z limono in surovim medom. Med celo pomaga pri urezninah in opeklinah.

Jaz sladim svoj čaj, ovsene kosmiče, napitke ali domače sladice, s surovim medom, ko mi zapaše nekaj sladkega.

2. Javorjev sirup

Zakaj mi je všeč: Zelo je okusen, vsebuje veliko antioksidantov, majhne količine mineralov in manj kalorij kot med. Ima nižji odstotek fruktoze (okoli 35%) in nižji GI (okoli 50 do 55) kot sladkor, tako da je manj verjetno, da bo povzročil hiter dvig krvnega sladkorja. 

Nasvet: Ko kupujete javorjev sirup, se prepričajte, da je res 100%  čist javorjev sirup (brez dodanega visoko fruktoznega koruznega sirupa ali drugih dodatkov). 

Uporaba: Uporabljamo ga v solatnih prelivih, za sladke vegi recepti, za zdrave sladice in seveda za preliv na vaflih.

3. Stevija

Zakaj mi je všeč: Ekstrakt stevije se pridobiva iz rastline stevija iz Južne Amerike, ki je znana že stoletja. Stevija nima kalorij in ima zelo majhen vpliv na krvni sladkor. Če vas njen specifičen okus ne moti, je lahko vaša najboljša alternativa za sladkanje. 

Nasvet: Poskrbite, da boste kupili 100% ekstrakt čiste stevije, ali zmlete čiste liste stevije, ali si jo sami vzgojite. Skušajte se izogniti izdelkom, ki so obdelani in predelani ter ne vsebujejo čiste stevije. Prav tako je pomembno, da jo uporabljate zmerno, saj je več kot 100-krat slajša od sladkorja (tako ima lahko priokus). 

Uporaba: Dobra je za sladkanje napitkov, Chia pudingov ali ovsenih kosmičev. Prav tako je super za sladkanje domačih limonad ali čajev. Vendar za peko ni ravno najboljša.

4. Kokosov sladkor 

Zakaj mi je všeč: Meni je kokos v vseh oblikah zelo všeč. Kokosov sladkor se pridobiva iz cvetov na vrhu kokosove palme. Kokosov sladkor je manj predelan kot prečiščen sladkor in zato vsebuje mnogo hranilnih snovi. Glikemičen indeks kokosovega sladkorja je okoli 35 in vsebuje mnogo manj fruktoze v primerjavi z namiznim sladkorjem (kokosov sladkor je sestavljen iz 70 do 80 odstotkov saharoze). Vendar pa je v smislu kalorij enakovreden namiznemu sladkorju. 

Nasvet: Uporabljate ga tako kot navaden sladkor za sladkanje napitkov, čajev, kave, ovsenih kosmičev, za kuhanje in peko.

'Alternative', ki so manj zdrave, kot si mislite: 

Rjavi sladkor 

Komercialno dostopen rjavi sladkor je v bistvu bel rafiniran sladkor z zelo malo dodane melase. Tako je učinek večinoma enak kot pri navadnem belem namiznem sladkorju. Rjavi sladkor vsebuje veliko glukoze in fruktoze, ki slabo vplivata na vaš krvni sladkor in jetra. Običajno vsebuje rjavi sladkor tudi pesticide.

Agava 

Agava postaja vse bolj priljubljen nadomestek zaradi nizkega GI (okrog 20), vendar pa ima zelo visoko vsebnost fruktoze, celo višje kot visoko fruktozni koruzni sirup. 

Fruktoza je težje prebavljiva. Obstajajo dokazi, ki kažejo na to, da lahko prispeva k težavam s črevesjem, jeter, ravni trigliceridov in občutljivostjo za insulin.

Katere so najslabše alternative navadnemu namiznemu sladkorju?

Visoko fruktozni koruzni sirup in vsa umetna 0-kalorična sladila, kamor sodijo aspartam, saharin, acesulfam K in sukraloza! Vsa 0-kalorična sladila prelisičijo možgane, da jeste nekaj sladkega in lahko sprožijo željo po še več sladkem. 

Sladkor je sladkor, ali ima kalorije ali ne. Prekomerne količine zaužitega sladkorja lahko privedejo do večje telesne teže. Najbolje je, da se navadimo uporabljati manj sladkorja in manj sladil.

Za hudo željo po sladkem imam jaz vedno na zalogi med, javorjev sirup in kokosov sladkor. Prav tako se trudim vzgojiti stevijo na vrtu.

Za obogatitev svoje prehrane pa uporabljam Enduranzo z antioksidativnim Abigenolom, vitamini in minerali. Še posebej se poslužim Enduranze, ko sem utrujena, brez energije in ko slabo jem, ko pojem preveč sladkega. 

Vprašajte strokovnjaka

Brezplačno strokovno svetovanje

080 87 66

Pokličete nas lahko od pon. do pet., od 9. do 16. ure.

Pišite nam

Zdaj je primeren čas.

 

Objavljeno v kategoriji: Prebava in napenjanje