Urška Zaloker, mag. farm.

Prirpave na polmaraton

 

Ali ste vedeli, da tek ni vedno zdrav za naše kosti? Da tek lahko vodi do šibkejših kosti? Če zaužijemo premalo kalorij, glede na našo porabo pri teku, zmanjšujemo moč naših kosti. Ali veste tudi, da izgubljene kostne gostote ne morete nadomestiti?

Zdrave kosti so bistvenega pomena za zdrav, dober tek.

Ampak tek ni vedno zdrav za naše kosti. Kako močne so naše kosti, določamo z merjenjem kostne gostote. Kostna gostota nam pove koncentracijo mineralov v naših kosteh. Res je, da z določenimi vajami in športom, kot je tudi tek, ohranjamo moč in zdravje naših kosti.  Vendar preveč teka naredi ravno obratno, saj lahko vodi do šibkejših kosti.

Najvišjo kostno gostoto dosežemo pri 25ih letih. Po tej starosti samo še vzdržujemo njeno raven. Ta podatek je zelo pomembne za naše mlajše športnike. Zato 'gradite' in delajte na vaši gostoti kosti dokler lahko. Še posebej je to pomembno za ženske, saj se pri vsaki drugi ženski po 50. letu starosti povečuje tveganje za razvoj osteoporoze ali njene predstopnje.

Kako ohranimo močne kosti?

Jejmo zdravo in gibajmo se. Prehrana je zelo pomembna. Poskrbeti moramo, da telo preskrbimo z ustrezno energijo, ki smo jo porabili med tekom. Torej, da v telo vnesemo dovolj veliko količino hrane, ki jo telo potrebuje za obnovo in regeneracijo.

Pomembno je, da vemo, da izgubljene kostne gostote ne moremo nadomestiti. Zato bodite pozorni, da nadomestite tudi vsa izgubljena mikrohranila. Pri teku ozirom športu pride še posebej do večje izgube mineralov, kot sta magnezij in cink. Zato je smiselno, da jih po teku nadomestite s kvalitetnim prehranskim dodatkom, kot je Atlastrong. Atlastrong vsebuje koncentracijo magnezija in cinka v ravno pravi koncentraciji za potrebe športnika.

Za ženske je poleg prehrane pomemben normalen menstrualen ciklus za vzdrževanje zdravih kosti. Če vaši treningi teka vodijo do zamujenih ali nenormalnih menstrualnih ciklov, se posvetujte z vašim zdravnikom. Težave z menstrualnim ciklom lahko vodijo do izgube kostne gostote.    

Tek nam pomaga ohraniti zdrave kosti. Vendar preveč teka ali hitre spremembe treningov teka lahko škodujejo našim kostem. Kosti so žive. Zato začnite teči počasi, stopnjujte količino pretečenih kilometrov počasi, da se vaše kosti prilagodijo na obremenitve in stresu, kateremu jih izpostavite pri teku. V nasprotnem primeru lahko pride do poškodb ali celo zloma. Pride do poškodb, ki so 'prepogoste' pri tekačih in se jih da preprečiti.

Zapomnite si: Kosti so najboljše prijateljice vsakega tekača! Zato se za optimalno zdravje vaših kosti držite koristnih napotkov:

  • Jejte dobro in zdravo hrano. Hrana z več magnezija in cinka: temno zelena lisnata zelenjava (surova špinača), bučna semena, fižol (beli fižol) in leča, ribe (skuša), goveje meso, avokado, banane.
  • Zagotovite telesu dovolj energije.
  • Ne kadite.
  • Uživajte omejene količine alkohola.
  • Nadomestite izgubljena mikrohranila po športni aktivnosti. Priporočamo vam Enduranzo, saj vsebuje naraven antioksidant iz bele jelke Abigenol, ki pomaga športniku pri hitrejši regeneraciji mišic.

 

Vprašajte strokovnjaka

Brezplačno strokovno svetovanje

080 87 66

Pokličete nas lahko od pon. do pet., od 9. do 16. ure.

Pišite nam

Zdaj je primeren čas.

Objavljeno v kategoriji: Izčrpanost in šport