Imate tudi vi obdobja, ko začutite bolečine v trebuhu? Ko vas napenja, ko se pojavijo obdobja driske ali zaprtja ali pa se obdobji driske in zaprtja celo izmenjujeta?

Pri nekaterih se ti simptomi pojavljajo redkeje, pri drugih pogosteje, skozi celo leto. Pri enih so zelo intenzivni, pri drugih nekoliko manj. Veliko izmed vas je verjetno tudi že bilo na različnih preiskavah, a niso odkrili nič konkretnega.

Vsi zgoraj našteti znaki so opredeljeni kot sindrom razdražljivega črevesja (tudi sindrom iritabilnega kolona, angl. Irritable Bowel Syndrome – IBS).

Kaj je sindrom razdražljivega črevesja?

Sindrom razdražljivega črevesja je funkcionalna motnja črevesja. To pomeni, da ni vidno bolezensko stanje, ampak gre za spremembe v delovanju črevesja. To ni nevarno, je pa zelo neprijetno.

Kolon3Aktiv

Kolon3Aktiv

Pakiranje: Plastenka

Cena: 15,08 € 15,87 € Prihranek: 5 %
Preverite

Sindrom razdražljivega črevesja spremljajo predvsem zanki, kot so:

  • Bolečina in občutek nelagodja
    Ta se pojavljata v različnih predelih trebuha. To sta najpogostejša simptoma.
  • Napenjanje in otekanje trebuha
    Vetrovi so pogostejši kot običajno.
  • Spremembe blata
    Nekateri doživljajo obdobja driske, drugi obdobja zaprtja. Tretji tožijo zaradi driske, ki se z obdobji zaprtja izmenjuje. V nekaterih primerih je blata precej manj kot sicer in je nenavadne oblike, včasih je vodeno, drugič pomešano s sluzjo. Zelo pogost je občutek neizpraznjenja po opravljeni veliki potrebi. Marsikdo občuti nujo, da mora nemudoma na stranišče in zelo pogosto je tudi t. i. jutranje hitenje, tj. večkratno zaporedno tiščanje na blato kmalu po prebujanju, najpogosteje med zajtrkom in po njem.

Drugi simptomi, ki se pojavljajo občasno, so slabost, glavobol, spahovanje, zmanjšana želja po hrani, utrujenost, bolečine v hrbtu in mišicah, hiter občutek sitosti in zgaga.

S sindromom razdražljivega črevesja se spopada vsak 5. Slovenec. Prizadene lahko kogarkoli, ne glede na starost. Najpogosteje se začne pojavljati pojavi pri mlajših odraslih in v puberteti. Pri ženskah je kar dvakrat pogostejši kot pri moških.

Kaj ga povzroča?

Medicina natančnega vzroka za sindrom razdražljivega črevesja ne pozna. Obstajajo le ugibanja, da naj bi ga sprožila prekomerna aktivnost enega ali več delov črevesja, in domneve, da mišice v črevesju delujejo prekomerno in da so pri ljudeh s sindromom razdražljivega črevesja živci v debelem črevesu zelo občutljivi. Tudi črevesne okužbe naj bi bile en izmed vzrokov nastanka razdražljivega črevesja.

Pomembno je vedeti, da sindrom razdražljivega črevesja ne predstavlja tveganja za poškodbe debelega črevesja ali drugih delov prebavnega trakta in ne povzroča drugih zdravstvenih težav. Žal tudi zdravila za odpravo ali lajšanje ni. Vendar lahko znake razdražljivega črevesja dobro blažimo in uravnavamo na naraven način.

Kolon3Aktiv

Kolon3Aktiv

Pakiranje: Plastenka

Cena: 15,08 € 15,87 € Prihranek: 5 %
Preverite

Kako lajšamo znake razdražljivega črevesja?

1. Prehrani dodajmo vlaknine.

Vendar bodimo pri izbiri pozorni - obstajata namreč dve vrsti vlaknin, topna in netopna, ki ne učinkujeta enako.

Topne vlaknine vežejo in zadržijo vodo. Na tak način povečajo viskoznost črevesne vsebine, ki enakomerno potuje skozi črevo. Topne vlaknine zato do črevesja niso agresivne, kar je za ljudi z občutljivim črevesjem, pogostimi driskami ali zaprtji zelo pomembno.

Topne vlaknine, kot jih najdemo v luščinah semen indijskega trpotca, zelo učinkovito lajšajo simptome razdražljivega črevesja.

Za netopne vlaknine pa je značilno, da nase ne vežejo vode, ampak z naravnim procesom drgnjenje ob črevesno steno spodbujajo delovanje črevesja. Čeprav je ta proces popolnoma naraven, lahko njegov učinek že tako občutljivo črevo še bolj razdraži. Ljudje z razdražljivim črevesjem naj se netopnim vlakninam v prehrani izogibajo.

2. Prehrani dodajmo probiotike in prebiotike.

Zadostno število koristnih bakterij, ki so sicer del normalne črevesne flore, zmanjša možnost razmnoževanja škodljivih bakterij. Z dodajanjem dobrih bakterij se občutno zmanjšajo obstoječe težave in verjetnost nastanka novih. Smiselno je dodati tudi prebiotike, saj so le-ti hrana za probiotike, ki jih omogoča daljše in bolj aktivno življenje v našem debelem črevesju.

Vprašajte strokovnjaka

Brezplačno strokovno svetovanje

080 87 66

Pokličete nas lahko od pon. do pet., od 9. do 16. ure.

Pišite nam

Zdaj je primeren čas.

Objavljeno v kategoriji: Prebava in napenjanje