Pojdi na glavno vsebino
Ars Active je zakladnica nasvetov za vse, ki želite ohraniti zdravje, pomagati pri obolenjih in izboljšati počutje s pomočjo narave. Zato potrebujete znanje. Mi smo ga poiskali pri najbolj strokovnih, zanesljivih, verodostojnih in neodvisnih virih. Customers friend
Ars Active

Nasveti za prehrano za vse, ki imate težave z razdražljivim črevesjem

Urška Zaloker, mag. farm.

Prebava na dopustu


Naročite se na zdravstvene nasvete

Kliknite na gornji gumb in po e-pošti vam bomo poslali zdravstvene nasvete, intervjuje in strokovne nasvete priznanih strokovnjakov in športnikov, omogočili ugodnosti pri nakupu izdelkov Ars Pharmae, sodelovanje v nagradnih igrah, ugodnosti pri poslovnih partnerjih Ars Pharmae in brezplačno udeležbo na izobraževanjih na temo zdravega življenja in preventive.

 

Prehrana lahko sproži simptome razdražljivega črevesja. Vendar je lahko kriv sam proces prehranjevanja in ne vrsta živila. Uživanje hrane stimulira prebavni trakt, ki se lahko pretirano odzove zaradi vašega razdražljivega črevesja.

  • Poskusite jesti manjše obroke, pogosteje in razporejene čez cel dan. Namesto treh obrokov poskusite zaužiti 5 ali 6 manjših rednih obrokov.
  • Upočasni, ne hitite z obroki, vzemite si čas.
  • Izogibajte se obrokom, ki spodbujajo prekomerno delovanje črevesja, kot so veliki obroki ali mastna hrana. Če ste zaprti, jejte zajtrk, saj je to obrok, ki najbolj spodbudi debelo črevo in izločanje.

Če menite, da vam določeno živilo povzroča težave, ga poskusite izločiti iz vaše prehrane za približno 12 tednov. (Če sumite, da je teh živil več, izločite le eno naenkrat. Tako boste vedeli, katero vam dejansko povzroča težave.) Če ni nobene spremembe, ga uvedite nazaj na vaš jedilnik.

Živila, ki pogosto povzročajo težave:

  • netopna vlaknina (žitarice),
  • kava / kofein,
  • čokolada,
  • oreščki.

V pomoč pri izboljšanju vaše prebave in zmanjšanju simptomov razdražljivega črevesja vam je na voljo tudi Lepicol. Lepicol vsebuje velike količine topnih vlaknin, ki so še posebej priporočljive za vse z razdražljivim črevesjem. Prav tako vsebuje Lepicol 5 različnih sevov probiotikov in prebiotik, ki pomagajo uravnavati črevesno mikrofloro.

Lepicol je pripravil človek, ki je sam imel dolgoletne težave z razdražljivim črevesjem in jih je le s to kombinacijo lahko ublažil. Zato je Lepicol že več kot 25 let v nespremenjeni in preizkušeni sestavi na tržiču. Preizkusite ga tudi vi.

vir: International Foundation for Functional Gastrointestinal Disorders

Vprašajte strokovnjaka

Brezplačno strokovno svetovanje

080 87 66

Pokličete nas lahko od pon. do pet., od 9. do 16. ure.

Pišite nam

Zdaj je primeren čas.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...