Pojdi na glavno vsebino
Ars Active je zakladnica nasvetov za vse, ki želite ohraniti zdravje, pomagati pri obolenjih in izboljšati počutje s pomočjo narave. Zato potrebujete znanje. Mi smo ga poiskali pri najbolj strokovnih, zanesljivih, verodostojnih in neodvisnih virih. Customers friend
Ars Active

Osupljivi rezultati raziskave o stresu

Urška Zaloker, mag. farm.

Medicinsko osebje


Naročite se na zdravstvene nasvete

Kliknite na gornji gumb in po e-pošti vam bomo poslali zdravstvene nasvete, intervjuje in strokovne nasvete priznanih strokovnjakov in športnikov, omogočili ugodnosti pri nakupu izdelkov Ars Pharmae, sodelovanje v nagradnih igrah, ugodnosti pri poslovnih partnerjih Ars Pharmae in brezplačno udeležbo na izobraževanjih na temo zdravega življenja in preventive.

Ste tudi vi nenehno pod stresom? Že zjutraj, ko vstanete, se začne. Hitro se umijete, namažete. Nato poskrbite za svoje otroke. Greste v kuhinjo nekaj pojeste, če je čas si še vzamete malico za seboj v službo. Nato se oblečete, napokate otroke v avto, jih razvozite v vrtec in šole ter oddirjate v službo.

V službi po navadi že za dobro jutro stres. Napeto je cel dan. Nato konec delovnika. Hitro greste v trgovino, po otroke in domov. Nekaj malega pojeste in ste ponovno v avtu, ker morate razvoziti otroke po njihovih popoldanskih aktivnosti. Ko končajo se že pošteno utrujeni vrnete domov. Otroci gredo v posteljo, vi imate pa še goro domačih opravil. Pozno zvečer se izčrpani le odpravite spat.

Slovenci smo hitri in pridni, a pod hudim stresom

Prof. dr. Matej Tušak iz ljubljanske fakultete za šport je aprila v enem intervjuju omenil evropsko študijo, ki Slovence uvršča med prvih pet narodov po hitrosti dela in med zadnjih pet po ravnotežju, ki ga lovimo med osebnim življenjem in kariero; seveda v škodo prvega. »Razviti moramo sisteme, ki bodo povečali rezervoar energije.« svetuje, saj se je stres v zadnjih 30 letih vsaj podvojil. Med tem ostajajo naši obrambni mehanizmi enaki.   

Najbolj obremenjene

Verjetno ste pred kratkim zasledili objavo oz. poročilo o raziskavi, ki je ocenjevala stres med zdravstvenimi delavci v Sloveniji. Prof. dr. Alojz Ihan je ugotovil, da so medicinske sestre najbolj pod stresom in manj zadovoljne s svojim življenjem. Med možnimi vzroki so slabša ekonomska situacija, nezmožnost odmika od naporov in manjša avtonomija pri delu.

Zato smo povabili medicinske sestre k sodelovanju v raziskavi, da bi videli, kako Enduranza vpliva na njihovo utrujenost, izčrpanost in izgorelost. Delo medicinskih sester tudi po svetu velja za enega najbolj stresnih poklicev. Več kot 40 % medicinskih sester doseže stopnjo izgorelosti. To je zelo visoka številka.

Medicinske sestre so 30 dni jemale Enduranzo in njihovo stanje se je izjemno izboljšalo:

  • za 42 % se je zmanjšala napetost,
  • za 45 % se je zmanjšala izčrpanost,
  • za kar 63 % se je zmanjšala depresija,
  • in za 70 % izboljšalo splošno počutje.

Zato ne odlašajte in poskusite Enduranzo tudi vi!  

 

 

 

 

   

Vprašajte strokovnjaka

Brezplačno strokovno svetovanje

080 87 66

Pokličete nas lahko od pon. do pet., od 9. do 16. ure.

Pišite nam

Zdaj je primeren čas.

 


Objavljeno v kategoriji: Izčrpanost in šport

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...