Urška Zaloker, mag. farm.

Inhaliranje doma [za zamašen nos]

Inhaliranje doma ni zapleteno. Hitro lahko pripravimo vse potrebno in po potrebi večkrat ponovimo. Pozitivnih učinkov bo veliko.

Zakaj je inhaliranje učinkovito?

Inhaliranje je temelj pri vseh prehladnih obolenjih.

Z vdihavanjem toplega in vlažnega zraka, se sluz dobro redči in površine sluznic se dobro navlažijo.  Zaradi visoke temperature preprečimo razmnoževanje virusov in vdor novih virusov.

Učinkovine, ki smo jih dodali kopeli, pridejo preko vodne pare do oslabljenih sluznic, s tem boste zmanjšali oteklino in povečali zdravilen učinek parne kopeli.

Inhaliramo pri:

  • prehladnih obolenjih,
  • vnetju sinusov,
  • med kašljanjem,
  • pri bronhitisu,
  • trdovratni sluzi,
  • vnetem žrelu,
  • polipih.

Kaj potrebujemo

  • 2 litra vrele vode, dodatek kot je npr.: morska sol,
  • velika skleda ali posoda,
  • velika brisača ali volnena ruta.

Dodatki po vaši izbiri

sol za inhaliranje doma

* 2 jedilni žlici morske soli:
pri prehladnih obolenjih, kašlju in vnetju sinusov (sprošča trdovratno sluz)

cebula za inhaliranje doma

* 1 do 2 čebuli:
pri prehladnih obolenjih in kašlju (sproščanje sluzi)

Timijan za inhaliranje doma

* 1 do 2 jedilni žlici timijana:
pri kašlju, bronhitisu (blagodejno, pomirja krče)

Žajbelj za inhaliranje doma

* 1 do 2 jedilni žlici žajblja:
pri vnetju ust, žrela in sinusov (zavira vnetje)

Zaupajte svojem nosu. Para naj vam dobro diši.

Za otroke (od 6 leta starosti) in odrasle:

Dodatek dajte v posodo in ga prelijte z vrelo vodo. Posodo postavite na mizo, prekrite se z brisačo, sklonite se nad skledo in globoko dihajte.

Trajanje: 10 do 15 minut, dokler se tvori para. Po tem si pokrite glavo s kapo ali toplo ruto in počivajte 15 do 30 minut. Ponovite 1- do 2-krat na dan.

Bodite pozorni, da ste vedno prisotni, ko vaš otrok inhalira, da se ne popari.

Kako prepričate otroke, da inhalirajo?

Uprizorite pravo doživetje. Prekrite kuhinjsko mizo z 2. do 4. dekami, naj iz tega nastane indijanski šotor, piratska ladja ali princeskin grad.

Lahko tudi v njihovi sobi ali dnevni sobi narediti prijetno hišo ali votlino z dekami, blazinami in rutami. Otroci se v takih ‚votlinah ali hišah‘ počutijo varne in njihova domišljija se dobro spodbuja.

Nato se vsi usedite v votlino in v sredino postavite posoda za inhaliranje.  Otroku dajte v roke svetilko (da bo mirno sedel) in začnite pripovedovati zanimivo zgodbico…

Jaz sem prepričana, da bo inhaliranje zanimivo in obrodilo sadove.

Kaj narediti, če vam ali vašemu otroku inhaliranje ni všeč?

Za zamašen nos v času viroz imate na voljo popolnoma naravna Sterimar pršila, ki bodo vam in vašemu otroku pomagala odmašiti nos, da boste lazke dihali. In vse to s pomočjo morske vode in brez kemije.

Pri zmerno zamašenem nosu za odrasle

Pri zmerno zamašenem nosu si z izdelkom Sterimar™ Zamašen nos odmašite in izperete sluz iz nosu. Aplikator pršilke enostavno vstavite v nosnico, pritisnete nanjo ter pršite toliko dolgo, kolikor je potrebno, da se vam nos odmaši. Nato dobro izpihate nos ter ponovite z drugo nosnico in vaš nos je ponovno prehoden.

Pri močno zamašenem nosu za odrasle

Pri zelo zamašenem nosu morate najprej odmašiti nos in nato ustaviti nadaljnji izcedek ter preprečiti, da bi se žarišče okužbe širilo naprej.

Za odmašitev nosu uporabite Sterimar™ Zamašen nos, kot je opisano zgoraj ter si nato s Sterimar Prehlad in Gripa Stop&Protect popršite 1-2 krat v vsako nosnico, da ustavite izločanje izcedka.

Pri zmerno zamašenem nosu za otroke

Pri zmerno zamašenem nosu otroka z izdelkom Sterimar™ BABY Zamašen nos odmašite in izperete sluz iz nosu otrok. Aplikator pršilke enostavno vstavite v nosnico, pritisnete nanjo ter pršite toliko dolgo, kolikor je potrebno, da se nos odmaši. Iz nosu pritečeta sluz in morska voda, ki ju enostavno obrišete. Postopek ponovite z drugo nosnico in nosek vašega otroka je ponovno prehoden.

Pri močno zamašenem nosu za otroke

Pri zelo zamašenem nosu otroka morate najprej odmašiti nos in nato ustaviti nadaljnji izcedek ter preprečiti, da bi se žarišče okužbe širilo naprej.

Za odmašitev nosu otroka uporabite Sterimar™ BABY Zamašen nos, kot je opisano zgoraj ter mu nato s Sterimar™ BABY Prehlad in Gripa Stop&Protect popršite 1-2 krat v vsako nosnico, da ustavite izločanje izcedka.

Vprašajte strokovnjaka

Brezplačno strokovno svetovanje

080 87 66

Pokličete nas lahko od pon. do pet., od 9. do 16. ure.

Pišite nam

Zdaj je primeren čas.

 

Objavljeno v kategoriji: Zdravje otrok