Urška Zaloker, mag. farm.

Zaščita pred genitalnim herpesom


Naročite se na zdravstvene nasvete

Kliknite na gornji gumb in po e-pošti vam bomo poslali zdravstvene nasvete, intervjuje in strokovne nasvete priznanih strokovnjakov in športnikov, omogočili ugodnosti pri nakupu izdelkov Ars Pharmae, sodelovanje v nagradnih igrah, ugodnosti pri poslovnih partnerjih Ars Pharmae in brezplačno udeležbo na izobraževanjih na temo zdravega življenja in preventive.

Navadno začne srbeti, mravljinčiti, kar žari, lahko tudi boli. Nato se čez nekaj ur pojavi rdečina in oteklina. V naslednjih dveh dneh nastane skupek značilnih mehurčkov. Pozneje se na obolelem mestu pojavi boleča razjeda, nato krasta, ki se odlušči. Možno je tudi, da se na prizadetem mestu pojavi le ranica ali rdečina ali samo oteklina, ne da bi pred tem nastali vidni mehurčki.

Težave niso vedno enake. Lahko trajajo samo dva do tri dni, dostikrat pa tudi dva tedna. Nekateri pravijo, da pred pojavom izpuščajev občutijo glavobol, mrzlico in redko tudi malo povišano temperaturo. Ponovitve so po navadi milejše, z manj mehurčki in kratkotrajnejše kot prvi izbruh.

Neprijetna okužba z genitalnim herpesom

Genitalni herpes je zelo kužna spolno prenosljiva bolezen. Povzročitelj genitalnega herpesa je humani herpes simpleks virus, ki ima dva tipa: tip 1 (HSV 1) in tip 2 (HSV 2). Skoraj vsi poznamo tip 1 kot povzročitelja mehurčkov na ustnicah. V manjši meri lahko tip 1 povzroča tudi herpes na spolovilih. V večini primerov je povzročitelj genitalnega herpesa tip 2 (HSV 2). 

Strokovnjaki ocenjujejo, da je s HSV 2 prekuženjih več kot tretjina odraslih ljudi. Pri več kot treh četrtinah od teh občasno prihaja do ponovitve izpuščajev.

Herstat<sup>®</sup> mazilo

Herstat® mazilo

Pakiranje: mazilo 2g

Cena: 9,48 € 9,98 € Prihranek: 5 %
Preverite

Kaj je res in kaj ne?

1. Prvi izbruh bolezni spremljajo hudi znaki.

To ni res. Genitalni herpes virus (HSV 2) je v telesu lahko aktiven brez večjih vidnih znakov. Tako okuženi ne ve za svojo okužbo in jo lahko nevede prenese na drugo osebo.

Velikokrat ob prvem stiku (okužbo) z genitalnim herpes virusom nastopijo resnejši simptomi: splošno slabo počutje, nekoliko povišana telesna temperatura, izpuščaji in močno otekle bezgavke v dimljah. Največkrat so to otekline in drobni mehurčki s tanko steno, pozneje boleče ranice na predelu vagine in sramnih ustnic pri ženski, pri moškem pa na penisu.

2. Okužimo se lahko tudi na stranišču.

To ne drži. Virus genitalnega herpesa (HSV 2) je zelo občutljiv in odmre, ko je izpostavljen zraku. Trditve o okužbi na straniščni školjki še niso bile znanstveno dokazane.

3. Če sem okužen z genitalnim herpes virusom, ne morem imeti več (varnih) spolnih odnosov.

To ne drži. Ob uporabi kondoma imate lahko varen spolni odnos kljub vaši okužbi. Pomembno je, da se izogibate spolnim odnosom, ko imate izbruh herpes virusa. To pomeni, ko imate mehurčke, izpuščaje na spolovilu ali na ustnicah. Vendar tudi, ko nimate vidnih znakov izbruha herpes virusa, še vedno lahko prenesete virus na drugo osebo, saj lahko pride do nesimptomatičnega izločanja virusa. Zato je tudi takrat smiselna uporaba kondomov.

4. Stres lahko sproži izbruh herpesa.

To drži. Tako fizični kot psihični stres sta pogosta sprožilca izbruha genitalnega herpesa pri nekaterih ljudeh.

5. Če imate genitalni herpes, ne morete imeti otrok, ker boste bolezen prenesli na otroka.

To ne drži. Bolezen se lahko prenese na dojenčka ob rojstvu le, če je infekcija pri materi ob času poroda aktivna. Zato je nujno, da porodničarje pred porodom obvestite, da imate izpuščaje genitalnega herpes virusa. Tako otroka lahko primerno zaščitite pred morebitno okužbo. Običajno se v takem primeru naredi carski rez.

6. Genitalni herpes dobijo le ljudje, ki imajo veliko število spolnih partnerjev.

To ne drži. Genitalni herpes se pojavlja precej pogosto. Dobite ga lahko tudi, če ste imeli le enega ali dva spolna partnerja. Je pa res, da je verjetnost za okužbo z genitalnim herpes virusom večja, če imamo spolne odnose z več spolnimi partnerji.

Herstat<sup>®</sup> mazilo

Herstat® mazilo

Pakiranje: mazilo 2g

Cena: 9,48 € 9,98 € Prihranek: 5 %
Preverite

Kako poteka zdravljenje izbruha genitalnega herpesa?

Pri primarni okužbi v predelu spolovil se za zdravljenje uporablja virostatike. To so protivirusne učinkovine, na primer aciklovir, v obliki tablet. Pri ponovnih izbruhih se daje virostatike v tabletah le takrat, ko je potek hud in dolgotrajen, ali če je ponovitev združena z zapletom, npr.: herpetičnim meningitisom.

Drugače se priporoča lokalno mazanje mehurčkov, rdečine in otekline z mazilom. Tako mazilo je Herstat®. Herstat® vsebuje naravno, posebej prečiščeno učinkovino Propolis ACF® in beli vazelin. Herstat® pri genitalnem herpesu pomaga hitreje celiti nastale mehurčke, ublaži rdečino in bolečino ter preprečuje izsuševanje kože. To je pomembno, saj lahko prepreči nastanek kraste.

Herstat® mazilo je klinično preizkušno. Njegova prednost je tudi, da je učinkovit v vseh fazah herpesa, ne zgolj na samem začetku. Ker ima Propolis ACF® poleg protivirusnih tudi protibakterijske lastnosti, se z uporabo Herstat®-a zmanjša tudi verjetnost nastanka drugih okužb.   

V klinični študiji, ki so jo opravili v Kanadi, so primerjali učinkovitost propolisa v Heratat®-u, aciklovirja in placeba pri zdravljenju izbruha genitalnega herpesa. Ugotovili so, da so se ljudem, ki so uporabljali propolis, mehurčki, rdečine in otekline najhitreje pozdravili. Do sedmega dne se je skoraj vsem, ki so uporabljali Herstat®, genitalni herpes (HSV 2) zacelil. V primerjavi pa je skupina, ki se je mazala z aciklovir mazilom, potrebovala skoraj še enkrat več časa, da so jim mehurčki izginili.   

Vprašajte strokovnjaka

Brezplačno strokovno svetovanje

080 87 66

Pokličete nas lahko od pon. do pet., od 9. do 16. ure.

Pišite nam

Zdaj je primeren čas.

Objavljeno v kategoriji: Herpes koža in oči