Urška Zaloker, mag.farm.

Kronična vnetna črevesna bolezen (KVČB) je skupno ime za več obolenj prebavil, ki se kažejo kot vnetje črevesja. Najpogostejše sta Chronova bolezen in ulcerozni colitis, ki so kronične: trajajo vse življenje.

KVČB je bolezen mnogih vzrokov, pomembno vlogo igrata dednost in imunski sistem. Vnetje je stalno prisotno, ob zagonih se poslabša in zelo poslabša kakovost življenja.

Hkratno uživanje probiotikov, prebiotikov in vodotopnih vlaknin bistveno izboljša kakovost življenja bolnikov z ulceroznim colitisom.

Pri bolnikih, ki so štiri tedne jemali kombinacijo bifidobakterij (2.000.000.000 kolonijskih kultur na kapsulo) ter 8 mg ekstrakta indijskega trpotca se je zmanjšala pogostnost krčev in driske, bili pa so tudi manj utrujeni.

Izvleček indijskega trpotca blaži simptome KVČB bolj kot placebo in otrobi.

Bolniki so 12 tednov jemali 10 g indijskega trpotca na dan v obliki prehranskega dopolnila, kontrolni skupini pa ena 10 g otrobov na dan, druga pa placebo.

V skupini, ki je jemala indijski trpotec, je prišlo že po enem mesecu do občutnega izboljšanja pri 57 odstotkih bolnikov, v skupini, ki je jemala otrobe, pa pri 40 odstotkih bolnikov. (Bijkerk CJ, de Wit NJ, Muris JW, et al, 2009; J.Luther et al., 2014).

Indijski tropotec vsebuje tudi veliko sluzi, ki blagodejno (zdravi) vpliva na vneto črevesno sluznico.

Vprašajte strokovnjaka

Brezplačno strokovno svetovanje

080 87 66

Pokličete nas lahko od pon. do pet., od 9. do 16. ure.

Pišite nam

Zdaj je primeren čas.

Objavljeno v kategoriji: Prebava in napenjanje