Mojca Šimenc

Kronično utrujenost premagajte z Enduranzo


Naročite se na zdravstvene nasvete

Kliknite na gornji gumb in po e-pošti vam bomo poslali zdravstvene nasvete, intervjuje in strokovne nasvete priznanih strokovnjakov in športnikov, omogočili ugodnosti pri nakupu izdelkov Ars Pharmae, sodelovanje v nagradnih igrah, ugodnosti pri poslovnih partnerjih Ars Pharmae in brezplačno udeležbo na izobraževanjih na temo zdravega življenja in preventive.

Sindrom kronične utrujenosti in fibromialgija imata veliko skupnega, čeprav gre za različni obolenji. Za obe je značilna kronična utrujenost in gripi podobne bolečine. Pri obeh so bolniki deležni nerazumevanja okolice in obe je težko pravilno diagnosticirati.

Večina bolnikov tudi pove, da so za izboljšane svojega stanja največ naredili sami: spremenili so način življenja. Kronična utrujenost je tudi eden od prvih znakov številnih kroničnih obolenj, kot so sladkorna bolezen tip 2, zmanjšano delovanje ščitnice, kronična vnetna bolezen črevesja in druge.

Za sindrom kronične utrujenosti je značilna izčrpanost, ki s počitkom ne mine in lahko traja tudi več kot šest mesecev. Značilne so tudi bolečine v mišicah in sklepih, vneto grlo, povečane bezgavke in rahlo povečana telesna temperatura, pretirana zaspanost in nespečnost, lahko nastopi tudi depresija.

Simptome kronične utrujenosti lahko zmanjšajo antioksidanti, selen, cink, železo, vsi vitamini B, D in drugi. Večina bolnikov občuti izboljšanje, ko zmanjšajo vnos ogljikovih hidratov in povečajo vnos sveže zelenjave in sadja. Študije o vplivu polifenolov na kronično utrujenost in fibromilagijo so pokazale, da uživanje 100 do 200 miligramov polifenolov, ki so zbrani v Abigenolu na dan izboljša bolezenske znake po 3 do 6 tednih.

Vprašajte strokovnjaka

Brezplačno strokovno svetovanje

080 87 66

Pokličete nas lahko od pon. do pet., od 9. do 16. ure.

Pišite nam

Zdaj je primeren čas.

Objavljeno v kategoriji: Izčrpanost in šport