Urška Zaloker, mag. farm.

 


Naročite se na zdravstvene nasvete

Kliknite na gornji gumb in po e-pošti vam bomo poslali zdravstvene nasvete, intervjuje in strokovne nasvete priznanih strokovnjakov in športnikov, omogočili ugodnosti pri nakupu izdelkov Ars Pharmae, sodelovanje v nagradnih igrah, ugodnosti pri poslovnih partnerjih Ars Pharmae in brezplačno udeležbo na izobraževanjih na temo zdravega življenja in preventive.

Po Ayurvedi je naše zdravje odvisno od sposobnosti našega prebavnega trakta v celoti prebaviti in izločiti hrano. Prav tako štejemo k dobrem zdravju našo sposobnost procesiranja informacij preko naših petih čutov. Zato vključuje vsako ayurvedsko čiščenje spodbujanje naše prebave, našega prebavnega ognja 'Agni', kot tudi obnavljanje naših čutov.

Ko je naša prebavna kapaciteta 'Agni' uravnotežena, se v telesu tvori zdravo tkivo in učinkovito se izločajo odpadne snovi. To je osnova za fizično in čustveno zdravje ter dober imunski sistem. Tako se počutimo polni življenja.

Nepopolna prebava

Prebava je nepopolna, če je naš 'Agni' oslabljen. Tako kopičenje strupov in odpadnih snovi, imenujemo 'Ama'. 'Ama' pomeni kopičenje strupov v telesu zaradi nepopolno prebavljene hrane ali odpadnih snovi. 'Ama' je težka, gosta, hladna in sluzasta snov, ki blokira pretok energije v telesu, kar vodi do težav v prehranjenosti našega telesa in k razvoju bolezni.

'Ama' je vzrok večini prehladov, viroz in gripe, kot tudi kroničnih obolenj šibkega imunskega sistema, kamor sodijo med drugim alergije, astma, artritis in tudi rak.

Negativna čustva - mentalni toksini 

Poleg nepravilne prehrane ustvarjajo tudi negativna čustva (strah, jeza, pohlep in krivda) mentalne toksine. Ti so ravno tako škodljiva kot njihovi fizični dejavniki. Ovirajo pretok pozitivnih čustev, duševne bistrosti in vodijo v mentalno neravnovesje. 'Nepredelani' dogodki/izkušnje so prav tako škodljivi za naše telo kot neprebavljena hrana. Zato je pomembno, ne samo to, kaj pojemo, ampak tudi, kako se počutimo ko jemo! Poleg tega je naših 5 čutov pogosto izrabljenih ali premalo izkoriščenih; na primer, ko prekomerno strmimo v zaslon/TV (oči, um) ali stojimo ob glasnem zvočniku v nočnem klubu (ušesa). 

Torej, mislite, da se je tekom zime v vas nakopičila 'Ama'?

Kakšni so simptomi 'Ama'?

Simptomi 'Ama' v telesu so: izguba okusa in apetita, prebavne motnje, obloge na jeziku, slab zadah, izguba moči, prekomerna teža, zaspanost, zaprtost, obloge na ožilju, nakopičene odpadne snovi, slab telesni vonj vključno z urinom ali blatom, pomanjkanje pozornosti/koncentracije, motnje koncentracije, depresivno počutje ali razdražljivost.

Razstrupljanje in čiščenje

Razstrupljanje je naraven proces v telesu, s katerim zmanjšujemo 'Ama'. Ta proces je moten, ko je naše telo preobremenjeno zaradi na primer: slabe prehrane, alergij, stresa, vnetij in toksinov, kot so težke kovine.

Kaj lahko storimo, da podpremo naravni proces razstrupljanja našega telesa?

Pri razstrupljanju in čiščenju našega telesa moramo povečati naš naraven notranji prebavni ogenj 'Agni', ki sam po sebi odstrani 'Ama'. To je izjemna izkušnja za naše telo in um, ki traja 3 tedne. Pomlad, kot tudi jesen, sta idealni obdobji za tovrstno čiščenje.

Sledeči koraki so enostavni načini, kako povečamo naš prebavni ogenj  'Agni' in pomagamo našemu telesu, da izloči kakršnokoli 'Ama', ki se je nakopičila tekom zime.

1. Tri teden jejte lahko prebavljivo hrano, kot so: zelenjavni sokovi z malo ingverja, zelenjavne juhe in enolončnice, zelenjavo kuhano na pari z rižem (najbolje je rjav, kratek riž, saj pomaga pri odpravljanju toksinov). Izogibajte se krompirju, paradižniku, papriki in jajčevcem (družini razhudnikovk), saj so težje prebavljive. Izogibajte se tudi solatam in drugi surovi hrani razen sveže stisnjenim sokovom.

2. Za boljšo prebavo oziroma absorpcijo hrane uporabite ghee maslo, sveži ingver, kumino, semena koromača, koriander, kurkumo, česen, poper in cimet. V bistvu vse začimbe, ki so tople in ogrejejo telo. Začimbe delujejo kot zdravilo, saj razgrajujejo težko, hladno, lepljivo 'Ama' in povečajo naš prebavni ogenj 'Agni'.

3. Pijte vodo sobne temperature. Poleg tega pijte tudi zeliščne čaje. Še posebej z zgoraj omenjenimi zelišči. Lahko si naredite svoj lasten čaj, tako da zmešate in zdrobite poljubna zelišča, jih prelijete z vrelo vodo ter pustite 5 minut; dobra kombinacija so npr.: semena koromača, kumina in ingver.

4. Izogibajte se kofeinu in alkoholu. Če hitro/nenadno prekinete z uživanjem kofeina, se vam lahko pojavi glavobol. Da bi se temu izognili, poskusite počasi opustiti pitje kofeina (kave) teden do dva pred planiranim čiščenjem. Telo naj se postopoma prilagodi. V Ayurvedi telesa nikoli ne izpostavljamo velikim, hitrim spremembam, ampak poskrbimo za počasno zmanjšanje vnosa toksinov (kot so: kofein, alkohol, tobak, tudi druge droge in pomirjevala).

5. Spočite svoj um z jogo, meditacijo ali drugimi tehnikami za umirjanje ter obvladovanje svojih misli. S tem si boste 'razstrupili' tudi svoj um. Saj veste, telo in um sta neposredno med seboj povezana. Negativni miselni vzorci, stres in čustva lahko vodijo do kopičenja 'Ama'.

Za obnovo svojih čutov lahko uporabite bakreno strgalo za jezik (okus), greste na 'medijski' post brez TV-ja, časopisa ali radija (počitek za oči, ušesa in um) ter uporabite neti posodico za čiščenje nosu (vonj).

6. Pijte sok Aloe vere 21 dni, vsak dan 1 dcl zjutraj pol ure pred zajtrkom

Sok aloe vere je prehransko dopolnilo, ki je pridobljen iz čistega notranjega dela listov te rastline. Ne vsebuje dodatkov ali sinteznih konzervansov. Aloe vera je hranljiva rastlina, ki je poznana po tem, da nam pomaga ohranjati mladosten videz, zdravo kožo in uravnoteženo prebavo. Zmanjšuje ter odpravlja vnetja v telesu in podpira nežno razstrupljanje jeter. Aloe vera sok se uporablja že tisoče let zaradi svojih izjemnih zdravilnih lastnosti. Je eno izmed najmočnejših 'čistilnih' in pomlajevalnih sredstev, ki jih v Ayurvedi uporabljamo.

Proti koncu čiščenja se boste počutili lažji, vaš um in vaši čuti bojo bolj aktivni in dojemljivi. Tako boste vedeli, da se vaša 'Ama' razgrajuje.

Vprašajte strokovnjaka

Brezplačno strokovno svetovanje

080 87 66

Pokličete nas lahko od pon. do pet., od 9. do 16. ure.

Pišite nam

Zdaj je primeren čas.

 

Objavljeno v kategoriji: Prebava in napenjanje