Urška Zaloker, mag. farm.

Vas muči premalo delujoča ščitnica?

Na tej strani boste našli

  1. Simptomi premalo delujoče ščitnice
  2. Prenizka raven ščitniških hormonov
  3. Obisk zdravnika odpihne črne oblake
  4. Kaj priporočam

Veliko žensk ne pomisli, da je razlog za utrujenost premalo delujoča ščitnica? Vzroke za izčrpanost, težave s koncentracijo, občutljivost na mraz, pomanjkanje volje do dela in nihanje razpoloženja iščejo drugje. 

O ščitnici začnejo razmišljati, ko prenehajo jemati hormonsko kontracepcijo, želijo zanositi ali pri izgubi telesne teže dosežejo mejo, pri kateri se teža noče in noče premakniti.

Opazijo, da se telo na vnos hrane odziva drugače kot običajno.

Ženske imajo pogosteje težave s ščitnico, se pa lahko pojavlja tudi pri moških.

Premalo delujoča ščitnica simptomi

Utrujenost

Vsako popoldne morate zadremati, da se prebijete do večerje. Po 8-10 urnem spanju ste še vedno utrujeni. Glava je težka, nimate volje za gibanje.

Telesna teža

Kljub nespremenjenim prehranskim navadam ste se zredili. Ne morete shujšati ne glede na to, koliko zmanjšate vnos kalorij.

Spremembe razpoloženja

Opažate, da se pri vas pojavlja nihanje v razpoloženju. Mogoče ste anksiozni ali celo že depresivni.

Hormonsko neravnovesje

Imate PMS, neredne menstruacije, neplodnost ali zmanjšano spolno sla.

Bolečine

Imate pogoste bolečine v mišicah ali sklepih ali celo sindrom karpalnega kanala.

Hladne roke in noge

Vam je pogosto hladno, ko drugim ni.

Lasje, koža, nohti 

Prekomerno izgubljate lase brez kakšnega tehtnega razloga. Imate zelo lomljive in krhke nohte. Vaša koža je ekstremno suha in ne morete je dovolj navlažiti.

Zaprtost

Pogosto vas muči zaprtost.

Težave s koncentracijo

Pogosto se vam dogaja, da imate zamegljen um. Zelo težko se osredotočite in skoncentrirate. Tudi slabše pomnite.

Prenizka raven ščitniških hormonov

Vse zgoraj navedene težave imajo lahko skupni vzrok: prenizka raven ščitniških hormonov. To pomeni, da vaša ščitnica premalo dela, izloča premalo ščitniških hormonov. Strokovno rečemo temu hipotiroza.

Dobro delovanje vaše ščitnice je izjemno pomembno, saj vsaka celica v vašem telesu potrebuje hormone ščitnice. Ščitnični hormoni so nujni za rast, razvoj in delovanje vseh organov in tkiv v našem telesu.

Če jih ni dovolj, se procesi presnove upočasnijo in pojavijo se različne težave, ki se z leti slabšajo in stopnjujejo. Razvijejo se lahko v zelo resna obolenja, kot so povišan krvni tlak, sladkorna bolezen, depresija.

Obisk zdravnika odpihne črne oblake

Če slutite, da zgoraj naštete simptome povzroča premalo delujoča ščitnica in če ocenjujete, da se pojavljajo že dlje časa, je vsaj iz mojih lastnih izkušenj smiselno, da se pomenite z vašim zdravnikom.

Ko pridete vašim težavam s ščitnico do dna, vam lahko ukrepi popolnoma spremenijo življenje. Napolnjeni boste z energijo, našli boste notranjo moč, veselje in voljo, ki ste jo vsa ta leta pogrešali in sploh niste vedeli, da jo imate.

Verjemite mi, govorim iz lastnih izkušenj. Ko sem začela bolj skrbeti za svojo ščitnico, me ni več zeblo, manj sem se potila, bila sem dobre volje in predvsem nisem bila več tako utrujena.

Kdo bi si mislil, da je vse to povezano s tistim majhnim metuljastim organom in hormoni?

Kaj priporočam

Najprej pregled in posvet z zdravnikom in pridobitev diagnoze, saj je zelo pomembno, da vemo, kaj je vzrok naših težav. Le tako lahko izberemo parvo preharnsko dopolnilo ter dopolnimo našo prehrano z zelišči, vitamini in minerali, ki najbolj usterzajo našim potrebam.

Za vse, ki jih pestijo težave s premalo delujočo ščitnico, priporočam izdelek Tirokontrol, ki pomaga uravnavati delovanje ščitnice, zmanjšati utrujenost, izboljšati zbranost, spodbuditi presnovo, zdravje las in nohtov. 

To mu uspeva s pomočjo kombinacije naravnih sestavin, ki jo je razvila naša ekipa strokovnjakov (v Sloveniji).

Vsebuje izvlečke zelišč Abigenol, sibirski ženšen, šisandro in gugul, amino kislino L-tirozin ter vitamine B2, B3, B5, B6, B12, C, D3 in folno kislino, minerale jod, selen, cink, magnezij, baker, mangan.

TiroKontrol®

TiroKontrol®

Pakiranje: 30 tablet

Cena: 21,83 € 22,98 € Prihranek: 5 %
Preverite

Adaptogen izvleček plodov šisandre lahko poveča sposobnost prilagoditve posameznika na stres. Izvleček sibirskega ženšenaki podpira telo in um v obdobju šibkosti, izčrpanosti in utrujenosti. Jod ima vlogo pri nastajanju ščitničnih hormonov in normalnemu delovanju ščitnice. Magnezij, vitamin C, vitamini B2, B3, B5, B6, B12 in folna kislina prispevajo k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti. Vitamin B5 prispeva k umskim zmogljivostim. Cink in jod imata vlogo pri kognitivnih funkcijah. Cink in selen prispevata k ohranjanju zdravih las in nohtov. Cink ima vlogo pri presnovi ogljikovih hidratov, makrohranil in maščobnih kislin. Vitamin C in cink  imata vlogo pri delovanju imunskega sistema.

Vprašajte strokovnjaka

Brezplačno strokovno svetovanje

080 87 66

Pokličete nas lahko od pon. do pet., od 9. do 16. ure.

Pišite nam

Zdaj je primeren čas.

Objavljeno v kategoriji: Ščitnica