Pojdi na glavno vsebino
Ars Active je zakladnica nasvetov za vse, ki želite ohraniti zdravje, pomagati pri obolenjih in izboljšati počutje s pomočjo narave. Zato potrebujete znanje. Mi smo ga poiskali pri najbolj strokovnih, zanesljivih, verodostojnih in neodvisnih virih. Customers friend
Ars Active

Ste kdaj posumili, da vaša ščitnica ne deluje dovolj dobro?

Urška Zaloker, mag. farm.

Težave s ščitnico


Naročite se na zdravstvene nasvete

Kliknite na gornji gumb in po e-pošti vam bomo poslali zdravstvene nasvete, intervjuje in strokovne nasvete priznanih strokovnjakov in športnikov, omogočili ugodnosti pri nakupu izdelkov Ars Pharmae, sodelovanje v nagradnih igrah, ugodnosti pri poslovnih partnerjih Ars Pharmae in brezplačno udeležbo na izobraževanjih na temo zdravega življenja in preventive.

Ali tudi vi redno počivate, spite vsak dan vsaj 7-8 ur in pazite, da se ne utrudite preveč? Vendar ste še vedno pogosto utrujeni, celo izčrpani? Cel konec tedna počivate, se posvečate sebi, v ponedeljek greste v službo in najkasneje v sredo ste čisto izmučeni. Ko se koncentrirate, se vam pogosto zdi, da imate zamegljen um. Ne morete in ne morete se osredotočiti na delo. Včasih izkusite celo nenadno nihanje razpoloženja.

Veliko žensk ne pomisli, da ima morebitne težave s ščitnico. O tem začnejo razmišljati, ko prenehajo jemati hormonsko kontracepcijo, želijo zanositi ali pri izgubi telesne teže dosežejo plato, po katerem se teža noče in noče premakniti. Opazijo, da se telo na vnos hrane  odziva drugače kot običajno. Ženske imajo pogosteje težave s ščitnico, a se prav tako pojavlja pri moških.

Kateri so znaki zmanjšanega delovanja ščitnice?

Utrujenost: po 8-10 urnem spanju ste še vedno utrujeni. Skoraj vsak dan morate počivati, malo zadremati.

Telesna teža: kljub nespremenjenim prehranskim navadam ste se zredili. Ne morete shujšati ne glede na to, koliko zmanjšate vnos kalorij.

Spremembe razpoloženja: opažate, da se pri vas pojavlja nihanje v razpoloženju. Mogoče ste anksiozni ali celo že depresivni.

Hormonsko neravnovesje: imate PMS, neredne menstruacije, neplodnost ali zmanjšano spolno sla.

Bolečine: imate pogoste bolečine v mišicah ali sklepih ali celo sindrom karpalnega kanala.

Hladne roke in noge: vam je pogosto hladno, ko drugim ni.

Lasje, koža, nohti: prekomerno izgubljate lase brez kakšnega tehtnega razloga. Imate zelo lomljive in krhke nohte. Vaša koža je ekstremno suha in ne morete je dovolj navlažiti.

Zaprtost: pogosto vas muči zaprtost.

Težave z umom: pogosto se vam dogaja, da imate zamegljen um. Zelo težko se osredotočite in skoncentrirate. Tudi slabše pomnite.

Vse zgoraj navedene težave imajo lahko skupni vzrok: prenizka raven ščitniških hormonov. To pomeni, da vaša ščitnica deluje premalo, izloča premalo ščitniških hormonov. Strokovno rečemo temu hipotiroza.

Vendar je dobro delovanje vaše ščitnice izjemno pomembno, saj vsaka celica v vašem telesu potrebuje hormone ščitnice. Ščitnični hormoni so nujni za rast, razvoj in delovanje vseh organov in tkiv v našem telesu. Če jih ni dovolj, se procesi presnove upočasnijo in pojavijo se različne težave, ki se z leti slabšajo in stopnjujejo. Razvijejo se lahko v zelo resna obolenja, kot so povišan krvni tlak, sladkorna bolezen, depresija.

Če imate zgoraj naštete težave in verjetno jih imate že več let, vsaj iz mojih lastnih izkušenj, potem je smiselno, da se pomenite z vašim zdravnikom. Ko pridete vašim težavam s ščitnico do dna, vam to lahko popolnoma spremeni vaše življenje. Napolnjeni boste z energijo, našli boste notranjo moč, veselje in voljo, ki ste jo vsa ta leta pogrešali in sploh niste vedeli, da jo imate. Verjemite mi, govorim iz lastnih izkušenj. Ko sem začela bolj skrbeti za svojo ščitnico, me ni več zeblo, manj sem se potila, bila sem dobre volje in predvsem nisem bila več tako utrujena. Kdo bi si mislil, da je vse to povezano s tistim majhnim metuljastim organom in hormoni

Vprašajte strokovnjaka

Brezplačno strokovno svetovanje

080 87 66

Pokličete nas lahko od pon. do pet., od 9. do 16. ure.

Pišite nam

Zdaj je primeren čas.


Objavljeno v kategoriji: Izčrpanost in šport

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...