Urška Zaloker, mag. farm.

Zadovoljno, zdravo dekle


Naročite se na zdravstvene nasvete

Kliknite na gornji gumb in po e-pošti vam bomo poslali zdravstvene nasvete, intervjuje in strokovne nasvete priznanih strokovnjakov in športnikov, omogočili ugodnosti pri nakupu izdelkov Ars Pharmae, sodelovanje v nagradnih igrah, ugodnosti pri poslovnih partnerjih Ars Pharmae in brezplačno udeležbo na izobraževanjih na temo zdravega življenja in preventive.

Ste v avtu in stojite na križišču. Končno se prižge zelena luč. Vi se pripravite, daste v prvo prestavo. Že pohodite pedalo za plin, ko opazite, da se z desne z veliko hitrostjo proti vam približuje avto. Hitro na vso moč pritisnete na zavore! Avto se odpelje mimo vas. O kakšna sreča, ni trčil v vas! Nesreča je preprečena.

Vaše srce bije kot noro. Mislite, da vam bo kar ven skočilo. Vi držite sapo. Ne dihate. Opazite, da so vaše roke bele in boleče od krčevitega stiskanja volana. Vaše celotno telo je napeto v pričakovanju trka. Izdihnete in se sprostite. Ni prišlo do nesreče. Ste živi in zdravi!

V tem delčku sekunde, ko ste bili tako blizu nesreče, so se določene funkcije v vašem telesu prestavile v peto prestavo. Ena izmed njih je, da en del možganov povzročil izločanje celo kaskado kemijskih prenašalcev, kot so adrenalin, steroidni hormoni in kortizol. Ti so izjemno pospešili bitje vašega srca, pomagali vašim možganom v delčku sekunde sprejeti odločitev in povečali raven glukoze v krvi, ki vam je dala dovolj energije, da ste se odzvali na situacijo. Vam sploh ni bilo potrebno razmisliti in dati ukaza možganom ter telesu. To je vaš naravni odziv na stres.

Ni pa naravno, da se nenehno, dan za dnem soočate s stresnimi situacijami. Ni naravno, da je vaše telo, poglavitne funkcije vašega telesa večino dneva v prestavi STRES. To je znano kot kronični stres. Kronični stres ima za vaše zdravje lahko zelo hude posledice. Ali veste, da triinštirideset odstotkov vseh odraslih navaja, da je nenehen stres že načel njihovo zdravje? Kar tri četrt vseh obiskov pri zdravniku je povezanih s težavami in boleznimi, ki so posledice kroničnega stresa.

Je tudi vam zdravnik že kdaj rekel, da so vaše težave povezane s prekomernim stresom?

Imate bolečine v prsnem košu. Po naporu ste brez tehtnega razloga hitro zadihani. Pred kratkim vam je zdravnik povedal, da imate povišan krvni tlak. Ali pa ste bili šokirani nad zadnjim krvnim izvidom. Pokazal je previsok holesterol v krvi. Kako to? Saj še niste v teh letih, ko bi se morali spopadati s srčno-žilnimi obolenji, kaj šele jesti tablete. To jemlje vaša stara mama in morda kakšno tabletko tudi vaš oče.

Vaš zdravnik vam je rekel, da so vaše težave lahko posledice prekomernega stresa. Razložil vam je, da stresni hormoni pospešijo vaš srčni utrip, zožijo krvne žile in povečajo verjetnost za pretiran odziv srčne mišice in žil pri bodočih stresnih situacijah. Rekel vam je, da je stres povezan tudi s krvnimi strdki in posledično celo s srčno kapjo. Dal vam je recept in povedal, da morate nujno spremeniti vaš življenjski slog, vašo prehrano,… Za konec vam je v roke potisnil še brošuro.

Malo ste zmedeni. Greste domov in preberete brošuro. Postane vas strah, saj vam je jasno, da se soočate z resno boleznijo. Za dodatna pojasnila in nasvete se poslužite spleta. Berete in berete. Več kot berete, manj vam je jasno, kaj dejansko lahko naredite sami in kje naj se lotite.

Pomembno je, da se odločite za spremembe

"Bolezni danes nihče ne more zanesljivo napovedati, pogovarjamo se le o verjetnostih ter večjih ali manjših tveganjih.", je poudaril en slovenski kardiolog. Rekel je, da je odvisno od nas samih, ali smo pripravljeni spremeniti naš življenjski slog.

  • Prva sprememba je lahko izbira ustreznega naravnega dodatka za podporo in preprečevanje srčno-žilnih dogodkov ter zmanjšanjem negativnih posledic stresa na telo. V veliko pomoč vam je pri tem Enduranza. Vsebuje izjemno učinkovit izvleček iz lubja kočevske bele jelke Abigenol. Abigenol vsebuje polifenole iz skupine lignanov in flavonoidov, ki še posebej učinkoviti pri zmanjšanju pojavnosti iz zapletov srčno-žilnih obolenj. Abigenol je dodatno podprt z ustrezno mešanico vitaminov in mineralov v njihovi najbolj naravni obliki.

 

  • Smiselno se je lotiti tudi prehrane. Uvedite redne obroke v vaš vsakdan. Seveda naj vsebujejo vsi ti obroki zelenjavo ali sadje. Spremenite tudi delež posameznih jedi v vašem obroku: pol krožnika naj zavzame zelenjava, četrt beljakovine (meso, ribe, tofu) in četrt ogljikovi hidrati (krompir, riž, testenine, kvinoja, ajda,…). 

 

  • Začnite z ali povečajte vašo fizično aktivnost. Če se do sedaj niste veliko gibali, začnite z rednimi sprehodi ali hitro hojo v naravi. S tem ko se boste gibali v naravi, se boste nadihali tudi svežega zraka in umirili. Pomembno je, da postane gibanje del vašega vsakdana.

 

  • Zelo priporočljivo je, da ukinete, ali vsaj zmanjšate nezdrave navade, kot so: uživanje alkohola in kajenje.

 

  • Razmislite tudi o sprostitvi vašega uma in s tem zmanjšanje stresa. Obstajajo različne metode, ki vam pri tem lahko pomagajo, na primer: joga, meditacija, tehnike dihanja, druženje, Qi-gong in Tai-Chi. Določene lahko postanejo tudi del vaše redne fizične aktivnosti.

 

Vem, da je to preveč sprememb, ki se seveda ne morejo zgoditi čez noč. Zato si vzemite čas. Pojdite postopoma, eno za drugo. Ugotovite, kaj vam ustreza in kaj ne. Kaj vam zelo pomaga in kaj malo manj. Bodite potrpežljivi in delajte lepo s svojim telesom in umom.  

Vprašajte strokovnjaka

Brezplačno strokovno svetovanje

080 87 66

Pokličete nas lahko od pon. do pet., od 9. do 16. ure.

Pišite nam

Zdaj je primeren čas.

Objavljeno v kategoriji: Za srce in ožilje