Urška Zaloker, mag. farm.

tekalna steza 


Naročite se na zdravstvene nasvete

Kliknite na gornji gumb in po e-pošti vam bomo poslali zdravstvene nasvete, intervjuje in strokovne nasvete priznanih strokovnjakov in športnikov, omogočili ugodnosti pri nakupu izdelkov Ars Pharmae, sodelovanje v nagradnih igrah, ugodnosti pri poslovnih partnerjih Ars Pharmae in brezplačno udeležbo na izobraževanjih na temo zdravega življenja in preventive.

 Ali se tudi vi sprašujete, če je tekalna steza v redu za vaša kolena, tkiva in mišice? Ali je v redu, da celo zimo tečete na tekalni stezi? Bi bilo boljše, če bi se toplo obleki in šli teči ven? Kako morate nastaviti tekalno stezo, da čim bolj ponazarja tek na prostem?

Jaz sem se to veliko krat spraševala, saj moram reči, da mi tek v mrazu sploh ne diši.

Kaj pravi strokovnjakinja

Pred nekaj dnevi sem prebrala zelo zanimiv članek, ki me je pripeljal na spletno stran Casey Kerrigan. Casey Kerrigan je diplomirala iz medicine na Harvardu in magistrirala iz fizioterapije. Veliko svojega časa posveča raziskavi biomehanike hoje in teka. Njeni znanstveno potrjeni izsledki so me zelo presenetili, zato jih želim deliti z vami. Sem prepričana, da boste, ko boste prebrali članek, drugače gledali na tek na tekalni stezi.

Biomehanika hoje in tek na tekalni stezi

Kerriganova raziskovalna ekipa je objavila najpogosteje citirane študije o biomehanskih podobnostih in razlikah med tekom na tekalni stezi in na prostem ter hojo na tekalni stezi in na prostem. Njene raziskave so pomagale razbiti psevdo znanstvene komentarje o tekalnih stezah, kot so: »trak tekalne steze vas žene naprej, tako da vi dejansko manj delate«, ali »tekalni trak vam pomaga pri teku, kar ima za posledico relativno pasivno ekstenzijo kolka in to zmanjša delo mišic iztegovalk«.

Take komentarje slišite pogosto od dobronamernih trenerjev, vendar so povsem neutemeljeni. Bodi si, da se gibate (tečete ali hodite) na stabilni podlagi ali pa se le-ta pod vami premika, je vaše relativno gibanje enako in vodi do enakih biomehanskih pogojev. To pomeni, da se vaši kolki, vaša kolena, itd. gibajo enako in da delajo v obeh pogojih iste mišice.

Seveda obstaja nekaj razlik med tekom na tekalni stezi in tekom zunaj na trdi podlagi:

Prva razlika: na tekalni stezi vam ni potrebno izpodrinit zraka pred vami, tako da je pri dani hitrosti tek na tekočem traku malenkostno lažji. Verjetno so vam že svetovali, da povišate naklon za 1 % na tekočem traku in nadoknadili boste to razliko. Vendar to ni znanstveno podprto. Res je ena študija pokazala, da porabite enako veliko energije, če tečete zunaj ali na tekočem traku z 1% naklonom. Vendar samo, če tečete več kot 12 km/h. Roko na srce: večina nas rekreativce ni tako hitrih.

V tej isti študiji so pokazali tudi, da ni razlike med porabo energije, če tečete zunaj ali na tekalnem traku z 0% naklonom s hitrostjo do 12 km/h.  Torej, če imate občutek, da lažje tečete na tekalnem traku kot zunaj, potem enostavno povečajte hitrost vašega teka. Če boste tekli hitreje, kot običajno tečete zunaj po ravni podlagi, to večjo hitrost vzemite kot 'zimsko' spodbudo za vašo vztrajnosti

Druga razlika: tek na tekalni stezi ponuja vzmetenje, kar pripomore k zmanjšanju maksimalnih sil, ki vplivajo na sklepe in druge občutljivejše dele telesa. Vzmetenje, ki jo daje tekalna steza, je zelo drugačno od tistega, ki jo ponuja tipična pena v klasično oblazinjenem tekaškem podplatu. V eni študiji je Kerriganova celo pokazala, da klasično oblazinjen tekaški podplat poveča in ne zmanjša maksimalne sile na sklepe. 

Še nekaj koristnih nasvetov Casey Kerrigan  za tek na tekalni stezi:

 

  • Ne držite se za konzolo ali ograjo. Če se držite, spremenite vašo naravno biomehaniko. Poleg tega se manj rekreirate. Ograja je namenjena temu, da varno stopite na in iz tekalne steze.                                                                        Kerriganovo veliko ljudi spraševalo, če je uporaba ograje smiselna pri poškodbi noge ali stopala? Ona pravi, da absolutno ne. Zelo težko oz. nemogoče je namreč, da bi se z držanjem za ograjo tako enakomerno uravnotežili, da ne bi povzročili stresa ali nepravilnosti v drugem delu telesa. 
  • Tekalno stezo nastavite na 'manual' in ne uporabljajte programov, ki so pogosto na voljo. Tako boste imeli večji nadzor nad tem, koliko napredujete, kar dejansko želite doseči. Lažje boste tudi poslušali svoje telo in se njemu prilagajali ne pa napravi (kot to delate, ko tečete zunaj).
  • Naklon nastavite na 0 % in ga ne povečujte, razen če to res želite. Kerriganova pravi, da ona nikoli ne uporablja naklona. Predvsem iz razloga, ker z uporabo naklona ne ve natančno kako dobro napreduje. Poleg tega je ena izmed njenih študij pokazala, da ni signifikantnih biomehanskih razlik med tekom z naklonom ali brez. To pomeni, da je obremenitev vaših kolen in drugih sklepov enaka, če tečete z naklonom ali brez.

Torej, tek na tekalni stezi ne škoduje vašemu telesu ravno obratno, da vam lahko veliko spodbude in vam nudi idealno vrsto vadbe za ohranjanje vaše tekaške kondicije. Casey Kerrigan je enkrat za en maraton trenirala samo na tekalni stezi. Zelo zanimivo.

Zakaj je tekalna steza dobra izbira?

Raziskave so tudi pokazale, da je tek na tekalni stezi najbolj učinkovita aerobna vadba v zaprtem prostoru v primerjavi z drugimi napravami, kot so: sobno kolo, veslanje, itd.). Ugotovili so, da pokurite za isti vložen napor več kalorij na minuto na tekalnem traku, kot na kateri koli drugi napravi.

Ni razloga, da bi med zimo izpustili vaš redni trening teka in napredovali pri vaši vadbi. Da se boste še naprej dobro regenerirali, vam bo tudi pozimi pomagal Atlastrong. Še toliko pomembneje je njegovo jemanje, saj vam ohranja močan imunski sistem. To je sedaj v času viroz in prehladov nujno. Zato sem tokrat za vas pripravila še privlačnejšo ugodnost. Izkoristite jo hitro.

Vprašajte strokovnjaka

Brezplačno strokovno svetovanje

080 87 66

Pokličete nas lahko od pon. do pet., od 9. do 16. ure.

Pišite nam

Zdaj je primeren čas.

Objavljeno v kategoriji: Izčrpanost in šport