Pojdi na glavno vsebino
Ars Active je zakladnica nasvetov za vse, ki želite ohraniti zdravje, pomagati pri obolenjih in izboljšati počutje s pomočjo narave. Zato potrebujete znanje. Mi smo ga poiskali pri najbolj strokovnih, zanesljivih, verodostojnih in neodvisnih virih. Customers friend
Ars Active

'Tihi ubijalec' – povišan krvni tlak

Urška Zaloker, mag. farm.

Sonce in prosti radikali


Naročite se na zdravstvene nasvete

Kliknite na gornji gumb in po e-pošti vam bomo poslali zdravstvene nasvete, intervjuje in strokovne nasvete priznanih strokovnjakov in športnikov, omogočili ugodnosti pri nakupu izdelkov Ars Pharmae, sodelovanje v nagradnih igrah, ugodnosti pri poslovnih partnerjih Ars Pharmae in brezplačno udeležbo na izobraževanjih na temo zdravega življenja in preventive.

 

Ali vas pogosto boli glava? Ste zadihani? Imate težave z vidom? Vam morda pogosteje teče kri iz nosa? Vsi ti simptomi so alarmantni znaki, ki opozarjajo, da je vaš krvni tlak zelo zvišan. Celo tako zvišan, da lahko ogroža vaše življenje.

Eno najnevarnejših dejstev o povišanem krvne tlaku je, da marsikdaj ne občutite nikakršnih simptomov ali znakov tudi pri kritično zvišanih vrednostih. Zato mu včasih pravimo tudi 'tihi ubijalec'. Lahko imate visok krvni tlak in nimate očitnih simptomov, dokler ne doživite možganske ali srčne kapi.

Kontrolirajte vaš krvni tlak

Najboljši način, da ugotovite, ali imate povišan krvni tlak je, da si ga redno merite oz. preverjate. To lahko storite pri vašem osebne zdravniku, doma z merilcem krvnega tlaka ali z aparati, ki jih najdete v lekarnah.

Vsak mora vedeti, kakšen je njegov običajni krvni tlak. Če opazite znatno povišanje krvnega tlaka pri vašem rednem merjenju, morate obiskati osebnega zdravnika.

Zakaj je tako pomembno, da imate urejen krvni tlak?

Povišan krvni tlak morate imeti pod nadzorom, ker drugače lahko pride do zelo resnih zdravstvenih težav. Visok krvni tlak je:

 • glavni dejavnik tveganja za možgansko kap.
 • drugi najpogostejši vzrok odpovedi ledvic. Visok krvni tlak zelo oteži delovanje ledvic, ki sčasoma prenehajo dobro delovati.
 • en glavnih vzrokov poškodb krvnih žil, ki pri kronično povišanem krvnem tlaku, lahko vodi v srčno kap.

Odprava mitov o spolih

Povišan krvni tlak (hipertenzija) se pogosto obravnava kot moški zdravstveni problem. Ampak to je mit. Moški in ženske v svojih 40-ih, 50-ih in 60-ih letih imajo podobno stopnjo tveganja za razvoj visokega krvnega tlaka. Toda po nastopu menopavze se ženske dejansko soočajo z večjim tveganjem za razvoj povišanega krvnega tlaka kot moški. Pred 45 letom starosti so moški sicer nekoliko bolj nagnjeni, da razvijejo visok krvni tlak. Vendar nekatere zdravstvene težave, ki jih imajo pretežno ženske, lahko tudi pri ženskah pred 40-im letom zelo spremenijo raven krvnega tlaka.  

Kaj lahko naredite sami kot preventiva?

Strokovnjaki  za zmanjšanje možnosti razvoja povišanega krvnega tlaka svetujejo za ženske in moške:

 • Fizična aktivnost pet dni v tednu, ki naj traja 30 do 45 minut.
 • Uživanje hrane z zmernim nivojem kalorij. Pazite na vsebnost maščob in uživajte le dobre maščobe (olivno olje, orehovo olje, olje iz makadamija oreščkov, avokadovo olje, kokosovo maslo, ghee maslo, oreščke in semenke).
 • Pazite oz. obvladajte vaš vsakodnevni stres. Stres je dejavnik, ki lahko poviša vaš krvni tlak, vsaj začasno. Še posebej bodite pozorni na stres, če imate večje tveganje za razvoj povišanega krvnega tlaka zaradi povišane telesne teže.
 • Uživajte veliko omega-3 maščobnih kislin. Omega-3 so ključno hranilo za vsakega, saj pripomorejo k delovanju srca, pomagajo uravnavati trigliceride ter krvni tlak. Najbolje bi bilo, da vsaj 2-krat na teden uživate mastne ribe (sardelice, skušo, lososa, tuno), vendar vemo, da večina ljudi tega ne počne. Zato so na voljo kakovostne omega-3 v obliki prehranskih dopolnil, ki jih redno lahko dodate vaši prehrani. 
 • Kot podporo telesu, dodajte večjo količino naravnih antioksidantov, ki vam bojo pomagali zmanjšati posledice stresa. Zelo močan antioksidant ja Abigenol - polifenolni antioksidant iz lubja kočevske bele jelke. Poleg antioksidatvnih lastnosti je v raziskavah Abigenol pokazal tudi zelo dobre učinke pri uravnavanju oz. zmanjševanju krvnega tlaka
 • Hodite redno na kontrole krvnega tlaka k vašemu osebnemu zdravniku.

Kaj se svetuje, če že imate povišan krvni tlak?

Pomembno je redno jemanje zdravil, ki vam jih je predpisal vaš zdravnik. Vendar za uravnavanje in vzdrževanje normalnega krvnega tlaka je prav tako pomembna sprememba življenjskega sloga oz. izbira zdravega življenjskega sloga.

 • Znižanje telesne teže. Priznani strokovnjaki iz Mayo klinike pravijo, da znižanje teže zelo pripomore k ohranjanju normalne ravni krvnega tlaka. Zadajte si začetni cilj petih kilogramov in nato lepo počasi nadaljujte. Več kot izgubite, nižji bo vaš krvni tlak.
 • Redno gibanje. Zelo dober način za zmanjšanje vašega ITM (indeksa telesne mase), zmanjšanje maščobe okoli trebuha in znižanje krvnega tlaka je zmanjšanje zaužitih kalorij in redna telesna aktivnost. Priporoča se, da se pet dni v tednu zmerno gibate vsaj pol ure.
 • Manj soli. Sol in povišan krvni tlak ne gresta skupaj. Če boste znižali že en del vnosa soli, se bo to pozitivno poznalo na vašem krven tlaku. Zelo dobro je vedeti, da večina soli, ki jo zaužijemo, prihaja predvsem iz hrane, ki jo jemo v restavracijah in iz predhodno pripravljene hrane (hitre hrane).
 • Zdrava prehrana. Jejte uravnoteženo. Veliko sadja in zelenjave. Predvsem zmanjšajte vnos sladkorja. Sladkor je tisti, ki zelo škoduje našemu telesu in nalaga dodatne kile.
 • Pazite na vsebnost maščob in uživajte le dobre maščobe (olivno olje, orehovo olje, olje iz makadamija oreščkov, avokadovo olje, kokosovo maslo, ghee maslo, oreščke in semenke).
 • Dodajte omega-3 maščobne kisline vaši prehrani. Omega-3 maščobne kisline vam bojo pomagale pri uravnavanju in znižanju krvnega tlaka, prav tabo bojo pripomogle k dobremu delovanju srca. Najbolj učinkovito je redno dodajanje omega-3 maščobnih kislin. Zato so vam na voljo prehranski dodatki z visoko vsebnostjo in kakovostjo omega-3, kot je v Kardio3Akitv.
 • Dodajte antioksidantov. Kot podporo telesu, dodajte večjo količino naravnih antioksidantov, kot je Abigenol - izvleček polifenolov iz lubja kočevske bele jelke.  Polifenoli v Abigenolu vam pomagajo tudi znižati povišan krvni tlak, izboljšajo pretok krvi ter pomagajo izboljšati normalno delovanje žil.  

Zelo kakovosten dodatek je Kardio3Aktiv, ki vsebuje omega-3, Abigenol , koencim Q10 in še mešanico vitaminov, namenjeno prav dobremu delovanju srčno-žilnega sistema. Kardio3Akitv vsebuje vsa hranila, ki jih potrebujejo vaše žile in vaše srce. Poskusite Kardiot3Aktiv tudi vi!

Vprašajte strokovnjaka

Brezplačno strokovno svetovanje

080 87 66

Pokličete nas lahko od pon. do pet., od 9. do 16. ure.

Pišite nam

Zdaj je primeren čas.

 


Objavljeno v kategoriji: Za srce in ožilje

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...