Pojdi na glavno vsebino
Ars Active je zakladnica nasvetov za vse, ki želite ohraniti zdravje, pomagati pri obolenjih in izboljšati počutje s pomočjo narave. Zato potrebujete znanje. Mi smo ga poiskali pri najbolj strokovnih, zanesljivih, verodostojnih in neodvisnih virih. Customers friend
Ars Active

Utrujenost, preobremenjenost, izčrpanost, izgorelost – adrenalna utrujenost?

 

Urška Zaloker, mag. farm.

Sonce in prosti radikali


Naročite se na zdravstvene nasvete

Kliknite na gornji gumb in po e-pošti vam bomo poslali zdravstvene nasvete, intervjuje in strokovne nasvete priznanih strokovnjakov in športnikov, omogočili ugodnosti pri nakupu izdelkov Ars Pharmae, sodelovanje v nagradnih igrah, ugodnosti pri poslovnih partnerjih Ars Pharmae in brezplačno udeležbo na izobraževanjih na temo zdravega življenja in preventive.

  

Vabim vas, da preberete spodnja vprašanja. Mogoče so vam že znana?

Ali se počutite izčrpani, preobremenjeni in pod stresom ves čas?

Ali potrebujete veliko skodelic kave, da se prebijete skozi dan?

Ali imate težave zjutraj z zbujanjem, težko zaspite ali se pogosto zbujate?

Ali imate občutek, da ste neprestano razdražljivi ali pred tem, da vzkipite?

Ali menite, da  morate biti neprestano telesno aktivni, da ostanete v formi, čeprav vas to zelo izčrpava?

Ali imate občutek, da ste pozabljivi, imate zamegljen um in se težko koncentrirate?

Se vam zdi, da vam je bolje, če ste ves čas v pogonu?

Se vam zdi, da uživate v adrenalinski mrzlici in vam je malo dolgčas, če nimate izziva, ki ga je potrebno rešiti?

Ali imate težave s tesnobo, depresijo ali občutkom obupa?

Vam je počutje, ki sem ga opisala poznano? Se vi najdete v njem? Ali morda prepoznate vaše družinske člane, prijatelje ali kolege v zgornjem opisu?

Vsi našteti simptomi, počutje, čustva in dogajanje lahko predstavljajo težave v delovanju nadledvičnih žlez.

Nadledvične žleze so ključnega pomena za vaše zdravje, razpoloženje in dobro počutje. One so tiste, ki odgovorijo na nov izziv, nove zahteve in povečano stopnjo stresa. Ne glede na to, ali prestajate čustven stres zaradi smrti ali hude bolezni bližnjega, ali telesen stres zaradi velike operacije, ali katerikoli kroničen ali ponovljiv stres, vaše nadledvične žleze ga morajo uravnavati in ves čas vzdrževati ravnovesje (homeostazo) v vašem telesu.

Hiperstimulacija (neprestana stimulacija) nadledvične žleze vodi do adrenalne utrujenosti in izgorevanja. To se zgodi, ko vaše nadledvične žleze ne morejo več vzdrževati ravnovesja, ker je njihovo izločanje hormonov okrnjeno. Do hiperstimulacije pride zaradi zelo intenzivnega enkratnega dogodka stresa ali kroničnega in/ali ponavljajočega stresa.

Pri adrenalni utrujenosti oz. adrenalni izgorelosti se v zgodnji fazi počutite 'utrujeno in malo čudno' – ste zaskrbljeni, utrujeni in depresivni. V kasnejših fazah se počutite izčrpano. Vsekakor čutite in veste, da je nekaj narobe. Čeprav vam vaš zdravnik zatrjuje, da je z vami vse v redu. Pogosto zdravniki ne pomislijo, da gre za adrenalno izgorelost/utrujenost, ker je le-ta pri nas še precej neznana oz. jo nekateri ne pojmujejo kot bolezen.

Kako si lahko pomagate?

Dobro delovanje vaših nadledvičnih žlez lahko ponovno vzpostavite s telesnim, čustvenim in duhovnim zdravjem in dobrim počutjem.  Začnite z opredeljevanjem in razumevanjem vaših težav, katere so, od kod prihajajo in kako jih lahko spremenite. To ne pomeni, da morate uvesti radikalne spremembe v vaše življenje. Delajte majhne korake, ena mala sprememba za drugo vodi do velike spremembe.

Vem, da se to sliši enostavneje kot dejansko je. Zato sem vam pripravila nekaj predlogov sprememb in napotkov, ki jih lahko uvedete v vaš vsakdanjik in vam bojo pomagali ponovno vzpostaviti delovanje nadledvičnih žlez:

 • Spremenite vašo telesno aktivnost. Redna telesna aktivnost vam lahko prinese veliko koristi, čeprav je morda težko začeti. Če ste že redno telesno aktivni in vam vaša telesna dejavnost ustreza, nadaljujte z njo. Vendar veliko ljudi je po športni aktivnosti izčrpanih in izžetih. Če se vam to dogaja in ste zaradi tega tudi prenehali z rednim gibanjem, vam priporočam, da počasi uvedete novo vrsto vadbe.                             Jutra so najboljša na primer za aerobiko, ker so vrednosti hormona kortizola zjutraj najvišje. Vendar pazite, da vaš srčni utrip ne preseže 90 utripov na minuto. Če vam aerobika ne ustreza, si privoščite sprehod, hitro hojo, jogo, pilates,… vadbo, ki vas obnavlja in ne izžema. 
 • Jejte pogosto in dobro. Z uživanjem zdrave hrane ob ustreznem času dneva, vam lahko pomaga povrniti naraven ritem kortizola. Pomembno je, da veste: telo, ki je lačno, povzroča nadledvični žlezi težave. Zato jejte redno, ne izpuščajte obrokov in naj ne preteče preveč časa med posameznimi obroki oziroma obrokom in prigrizkom.
 • Zmanjšajte stres. Če boste našli način, kako umiriti vaš um, se lahko znebite ogromne porcije stresa. Eden najboljših načinov za umiritev uma je meditacija. Meditacija ponuja veliko koristi za vaše zdravje: izboljšuje raven krvnega tlaka, krvnega obtoka in zdravje srca. Izboljša tudi razpoloženje, samozavest in vas sprosti. Celo samo pet minut mirnega, enakomernega dihanja ali meditacije na dan, lahko korenito pomaga vaši nadledvični žlezi.

  Vzemite si čas zase in bodite prijazni do sebe. Poslušajte sebe. Najdite nekaj, kar vas bo sproščalo, kot na primer masaža, ali prosite vašega partnerja, da vam zmasira noge ali glavo. Redno izvajanje joge, tai chi-ja ali chi gonga so ne invazivne metode, ki pomirjajo in uravnovešajo.

  Kdaj ste na zadnje dali noge gor, si privoščili sproščujočo skodelico čaja ali kakava ali samo klepetali po telefonu? Najdite tisto, kar vam najbolj ustreza, kar vas najbolj sprošča in potem redno in vztrajno sledite temu.

 • Igrajte se. Pogosto nase prevzamemo stvari, ki od nas terjajo veliko časa ali pa nas energetsko izčrpavajo. Moramo se naučiti reči ne in se posvetiti stvarem, ki nas izpolnjujejo in zadovoljujejo. Zato si vzemite čas za zabavo in igranje – pokličite prijatelje, ki jih že dolgo niste videli, preživite čas s svojo družino, peljite vnuke v kino, sprehodite se ob morju – seznam je neskončen. Ne počutite se krive, temveč uživajte v novih spremembah v vašem življenju. Vzemite to kot del 'zdravljenja'.
 • Spite. Spite vsako noč vsaj sedem ur. Nezadostno spanje je stres za telo. Kronično pomanjkanje spanja je enako kroničnemu stresu in kronični stres pomeni kronično visoke vrednosti kortizola. To tudi spodbuja vaše telo, da dodatno shrani maščobe. Zato težko shujšate. Poskusite zaspati oziroma se odpraviti v posteljo vsak dan ob približno istem času, saj je spanec ena od čudežnih zdravil za obnovitev delovanja vaših nadledvičnih želez.
 • Naravna zdravilna zelišča.
  • Polifenoli (Abigenol) z vitamini in minerali. Abigenol je izvleček polifenolov iz kočevske bele jelke. Vsebuje veliko koncentracijo naravnih polifenolov, ki so izredno dobri lovilci prostih radikalov. Prosti radikali v zelo velikih količinah nastajajo, ko smo pod stresom. Prosti radikali povzročajo vnetje, ki negativno vpliva na nadledvično žlezo in jo obremenjuje. Zato je ključno, da jih z Abigenolom nevtraliziramo in izničimo njihovo delovanje.

   Pri adrenalni utrujenosti/izčrpanosti je potreba po določenih mikrohranilih (vitaminih in mineralih) povečana. Zato je smiselno, da jih poleg redne zdrave prehrane dodajamo.

   Enduranza vsebuje ustrezno količino Abigenola, vitaminov in mineralov, ki vam pomaga obnavljati delovanja nadledvične žleze.                                      

  • Ganoderma lucidum. Ganoderma lucidum je adaptogeno zelišče (goba), ki pomaga zaščitit telo pred posledicami stresa, zmanjšuje utrujenost in pomaga pri jasnosti misli. Kot adaptogen izboljša toleranco vašega telesa na stres. Ganoderma lucidum vam bo pomagala tudi krepiti in ohranjati močan imunski sistem. Ars Ganoderma vsebuje počene spore Ganoderme lucidum, ki imajo največjo količino bioaktivni učinkovin in so s tem najbolj primerne za pomoč pri adrenalni utrujenosti/izčrpanosti.

Za zaključek:

Adrenalna utrujenost/izčrpanost je pogosto spregledana in tiste, ki imate tovrstne težave pogosto ne jemljejo resno. Nato se enostavno sprijaznete s tem, da ste pogosto utrujeni, nerazpoloženi in imate pomanjkanje energije. Vendar ni potrebno, da je tako. Obstaja rešitev.

Rešitev je sicer dolgotrajnejša, a učinkovita za celo življenje. Spremembe uvajajte postopoma in počasi. Bodite prijazni in potrpežljivi s seboj. Pomagajte si tudi z zdravilnim zelišči, ki jih vsebujeta Enduranza in Ars Ganoderma. Obrestovalo se vam bo. Zato sta oba proizvoda danes za vas na voljo po ugodnejših cenah. Izkoristite ju. 

Vprašajte strokovnjaka

Brezplačno strokovno svetovanje

080 87 66

Pokličete nas lahko od pon. do pet., od 9. do 16. ure.

Pišite nam

Zdaj je primeren čas.

 


Objavljeno v kategoriji: Izčrpanost in šport

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...