Petra Glinšek, mag. farm.

Pomanjkanje železa in utrujenost


Naročite se na zdravstvene nasvete

Kliknite na gornji gumb in po e-pošti vam bomo poslali zdravstvene nasvete, intervjuje in strokovne nasvete priznanih strokovnjakov in športnikov, omogočili ugodnosti pri nakupu izdelkov Ars Pharmae, sodelovanje v nagradnih igrah, ugodnosti pri poslovnih partnerjih Ars Pharmae in brezplačno udeležbo na izobraževanjih na temo zdravega življenja in preventive.

Vsak dan dovolj spite, a se vseeno zbujate utrujeni.  Poskušate normalno vdihniti, a začutite zasoplost. Kar naenkrat se vam po večjem športnem naporu zamegli pred očmi. To se vam prej ni dogajalo. Ste se vprašali, če vam primanjkuje železa?

Razdražljivost, ki ni posledica spomladanske utrujenosti

Pred nekaj meseci se je začela utrujenost, razdražljivost in slabo počutje. Mislili ste, da je samo motnja v razpoloženju, saj so vsi govorili o spomladanski utrujenosti. Ničesar se ni spremenilo, tako da takšno stanje ni posledica osebnih čustvenih težav. Tudi na jedilniku imate podobne jedi, kot pred nekaj meseci. Res pa je, da ste zmanjšali vnos rdečega mesa in povečali svoje športne aktivnosti.

Utrujenost, izčrpanost ter razdražljivost so lahko že znaki, da nam primanjkuje železa. Utrujenost kljub spancu ne mine, v šoli in službi se težko zberete. Bolijo vas kosti in čutite napetost v glavi. Po vadbi, ki bi vas morala napolniti z energijo, ste še bolj utrujeni in izčrpani.

Pri manjših naporih občutite kratko sapo. Poskušate se osredotočiti na dolg in globok vdih. Zdi se vam, da ne dobite dovolj kisika. Tudi to je lahko vzrok pomanjkanja železa, saj ima železo pomembno vlogo pri prenosu kisika v telesu. Zaradi zasoplosti vas napade panika.

Pri pomanjkanju kisika v možganih, se lahko pojavijo tudi glavoboli in vrtoglavica. Bleda koža oziroma bledica je tudi znak pomanjkanja železa. Prav tako izpadanje las.

Obstajajo rastline z večjo vsebnostjo železa

Če imate katerega od teh simptomov, je pomembno, da se opravite k zdravniku, preden se odločite za dodaten vnos železa. Sami pa lahko povečate vnos hrane z višjo vsebnostjo železa. Če se izogibate rdečemu mesu, obstajajo kot alternativa ali popestritev jedilnika tudi rastline. To so špinača, leča, soja, tofu, čičerika ali kakršna koli vrsta fižola.

Z rastlinskimi živili lahko brez težav pokrijemo svoje potrebe po železu. Dogaja se, da ljudje pojemo preveč predelane hrane, ki zalog vitaminov in mineralov ne vsebuje. Zmotno je razmišljanje, da slabokrvnost popravimo samo z dodajanjem železa. Potrebno je vzajemno delovanje železa, vitaminov in mineralov. Najbolj pomemben je vitamin C. Poleg tega je pomembno, da je železo v naravni obliki oziroma v takšni, da ga telo lažje sprejme, v obliki citrata.

Ko boste zaloge železa napolnili, boste opazili precejšnje povečanje energije, odsotnost kratke sape in napadov panike ter splošno boljše razpoloženje. Ravno zdaj si bom pripravila svojo najljubšo jed, ki vsebuje tudi železo in sicer, špinačno juho. 

Vprašajte strokovnjaka

Brezplačno strokovno svetovanje

080 87 66

Pokličete nas lahko od pon. do pet., od 9. do 16. ure.

Pišite nam

Zdaj je primeren čas.

Objavljeno v kategoriji: Za srce in ožilje